Terroristbegravning och lyxmiddag

Idag, den tionde december 2013, har det varit en dag för statsöverhuvuden världen över. Framförallt på grund av Nelson Mandelas begravning i Sydafrika.

Det var nog den mest surrealistiska begravning jag sett.

Där står Barack Obama, presidenten för ett land som betraktade Mandelas parti ANC som en terroristorganisation så sent som till 2008, och hyllar Nelson Mandela och skakar hand med Fidel Castros bror. Och vad gäller terrorism… Nelson Mandela medgav själv att man bröt mot mänskliga rättigheter, så helt fel kanske stämpeln inte var?

Där står Raúl Castro, Fidel Castros bror, och plötsligt blir jag medveten om att Fidel Castro, en kommunistisk diktator som var ansvarig för massmord på 70-120 tusen människoliv, var en mycket nära vän med Nelson Mandela. Den nyheten var inte helt trevlig, men jag kan ändå förstå det på sätt och vis, då Kuba faktiskt rentav stred militärt mot apartheid.

Där står någon afrikansk president klädd i en leopardpälsmantel och håller tal skrikande och gapande med armarna i luften, starkt påminnande om Adolf Hitler.

Där står lallande fånar och dansar och sjunger något trams med glada ansikten, för att tysta ner den buande publiken. Och som sagt, där sitter alltså publiken och buar. Så högt att polisen går omkring och plockar dem…

Där sitter Mandelas stackars familj, och säkert många andra, i uppåt fem timmars regn och somnar av alla sega hyllningstal.

Och där står den korrupte sydafrikanske presidenten Jacob Zuma och blir utbuad när han försöker hålla tal. Han har lite alla möjliga skandaler bakom sig, det senaste är tydligen att han använt många miljoner skattepengar till att fixa sitt eget palats.

Det får mig genast att tänka på den svenske Farbror Kungen– även han använder ju skattepengar till sina palats.

Han har inte behövt åka till Afrika för att sitta och sova flera timmar i regnet- han har istället ägnat sig åt en inte helt otrevlig lyxfest tillsammans med nobelpristagarna. Med andra ord roar han sig kungligt.

Värre är det för den stackars lilla kronprinsessan Victoria. Hon får stressa för att hinna från begravningen till Pappa Kungens middag.

Och ironiskt nog, är det precis vad som står på löpsedlarna. Kvällstidningarna vet minsann vad som är viktigast här i världen!

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s