Tjejpizza- kanske feminismens viktigaste fråga i Konungariket Sverige

Just nu går tongångarna höga på sociala medier, då de duktiga grävande journalisterna på tidningen Expressen kommit ut med bevis på att en pizzeria i Västerås har något så ruskigt som ”tjejpizza” på menyn.

Eller också är det så att Expressen meddelat att tongångarna går höga på sociala medier gällande tjejpizzan, och det är någon annan som lagt fram beviset. Kanske är det mer troligt.

Hur som helst…

Tjejpizzan är inte, som man skulle kunna tro, en sorts pizza för kannibaler som gillar lammkött. Nej, tydligen erbjuder pizzerian en specialtillverkad pizza för tjejer.

Detta gör många oerhört upprörda, för att inte säga alldeles rasande. Exempelvis politikern Sissela Nordling Blanco, som själv är talesperson för ett helt politiskt parti specialtillverkat för tjejer, sparar inte på krutet då hon menar att menyn skapar stereotypa bilder kring kön- som om kvinnor vanligtvis åt mindre än män, vilket nonsens!

Många menar tjejpizzan innebär att de övriga pizzorna är herrpizzor.

Naturligtvis är det inte på det viset. Pizzor är könsneutrala. Om det erbjuds specialtillverkade pizzor för personer som betraktar sig som ”tjejer”, så är det inte tjejerna som ska känna sig kränkta- det är alla andra.

Varför finns det inga killpizzor? Inga Herrpizzor? Inga Dampizzor? Inte ens några Transpizzor eller Henpizzor? Herredjävlar så diskriminerande!

Nå, allvarligt nu. Hela grejen med ”tjejpizzor” är naturligtvis oerhört fånig. Enklast skulle ju vara att bara kalla pizzorna ”small”, ”medium”, ”large” och ”supersize”. Även tjejer kan ju vara så feta och hungriga att de gärna sätter i sig dubbelt så stora pizzor som de vanliga- och så länge de betalar för sig är de säkert lika välkomna som alla andra personer att göra det.

Men trots att historien är fånig, innebär det inte att den är viktig. Snarare tvärtom. Det här är en storm i ett vattenglas, ett krig i ankdammen. Att feministerna i Sverige upprör sig över sånt här trams och pratar om att anmäla pizzerian för diskriminering, tycker jag visar ganska tydligt vilka frågor de arbetar med och vad de tycker är viktigt.

Nu väntar jag bara på att Feministiskt Initiativ ska börja jiddra om att ”familjepizzor” bevarar normen och den stereotypa bilden kring kärnfamiljen…

 

Detta inlägg publicerades i Dagligt flum och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tjejpizza- kanske feminismens viktigaste fråga i Konungariket Sverige

 1. Christer Holm skriver:

  Att göra pizzor som är small ,medium , XL och kanske XXL hade varit det bästa. Så slipper vi det tjabbet…

  • bergersjo skriver:

   Ja, naturligtvis!
   Men det är ju intressant att feministerna blir upprörda av ”tjejpizza”, fast såväl män som kvinnor säkert får köpa vilken sorts pizza de vill, men inte av tjejtaxi- som bara kvinnor får åka…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s