Nazister på första maj

Såvida man inte själv är nazist, tycker man nog inte det är så roligt att se nazister marschera omkring på gator och torg, vilket verkar bli en allt vanligare syn nuförtiden.

Det är många som blir ännu mer upprörda när det sker den första maj.

Jag kan förstå det- det är ju mest socialister och kommunister som betraktar första maj som ”sin” dag. Om man betraktar något som sitt, blir man arg om någon ”stjäl” detta. De blir därför tillochmed förbannade ifall moderaterna ger sig ut på första maj.

Om de blir ilskna på grund av moderaterna, hur upprörda blir de då inte om det handlar om nazister? Det borde ju vem som helst begripa.

Nu är det dock inte fullt så enkelt.

Första maj är nämligen inte bara arbetarrörelsens dag, det är också en svensk helgdag. Och rent demokratiskt är det kanske inte så rättvist om vissa politiska grupperingar har en egen helgdag medan andra inte har det?

Sen vad gäller just nazismen, så var den ju precis som kommunismen en vänsterextremistisk politik på sin tid. Hur det är idag, är svårare att säga. Numera tror jag att de flesta nazister främst är rasister och invandrarfientliga, och de främsta kommunister (i allafall i Sverige) feminister.

Jag tror ingen av dem är speciellt mycket ”arbetare”, speciellt inte i Sverige. Sverige är inte längre något arbetarland. Sådana länder är exempelvis Indien och Kina.

Ännu mindre arbetare är feministiskt initiativ, men dessa verkar ingen uppröras över att de marscherar på första maj. Och det är ju inte konstigt- vänsterpartisterna tycker ju ungefär samma som dem.

Med andra ord, det är inte främst för att det är ”arbetarnas dag” som socialister och kommunister inte vill att nazisterna ska marschera på första maj. Det är för att de inte vill att de ska marschera överhuvudtaget.

Personligen skulle jag helst inte vilja att några politiska grupperingar jag tycker illa om marscherar, varesig nazister, kommunister eller feminister. Men rent demokratiskt har alla rätt att göra det.

Och då är det praktiskt om allihop gör det den första maj, medan vanligt vettigt folk tar igen sig efter Valborg…

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s