Bland tomtar och troll

Jag har dessvärre stött på många tusen tomtar och troll genom åren. ”Tomtar”, såsom tokstollar, knäppgökar, kokosbollar, idioter, galningar och dingdongar, och ”troll”, såsom hånfulla, retsamma, nedlåtande och mobbande näthatare.

Tyvärr är ”tomtar” och ”troll” alltför ofta samma personer. Eller det kanske i själva verket är bra att de är samma? Det borde ju då vara lättare att hålla koll på dem…

Fast med tanke på att de är så många, är de inte direkt lätt att hålla koll på ändå.

Ibland dras jag in i meningslöst tjafs med sådana här personer. Mycket mindre ofta nu, som tur är, eftersom jag fokuserar mer på vettiga saker i livet idag än för några år sedan. Men eftersom jag fortfarande vågar uttala mig om mina åsikter och vägrar hålla käft (alla vet ju vad Martin Luther King sa om den stora tragedin rörande goda människors tystnad, eller hur?) när någon trycker upp för mycket dumheter i ansiktet på mig, händer det ändå av och till.

Nu i veckan, till exempel.

Just när det gäller alla de här tusentals tomtarna och trollen jag råkat på genom livet, har jag förstått att många av dem verkar tro att de känner mig, just för att vi kanske har skakat hand på något årsmöte, konvent eller annat evenemang någon gång för längesedan.

Men där har de fel. De känner inte mig mer än jag känner dem, och vanligtvis har jag ingen aning om vilka de är, oavsett genom namn eller utseende. Däremot har de ofta ganska god koll på illasinnade rykten om mig, och tror på dem till hundra procent.

Personen jag hamnade i tjafs med nu i veckan hade dock inte bara koll på rykten- han hade även koll på den här bloggen.

Sa han, åtminstone.

Jag är dock rätt tveksam till det, eftersom han jiddrade en massa dumheter om att mina texter var ”väldigt kvinnofientliga” och ”ett besvärligt yttrande för en egoistisk och egocentrerad person som vill behålla strukturer som hindrar alla samhällen länge och mer hör hemma i säg dagens Ryssland” och ungefär som när en rasist säger ”jag är inte rasist, men…”

Hm.

Låt se. Hur kan någon uppfatta något jag någonsin skrivit som kvinnofientligt? Till skillnad från feminister, är jag ju inte sexistisk. Jag menar att alla människor oavsett kön ska ha samma värde, rättigheter och skyldigheter. En åsikt jag inte delar med feminismen, varför jag kritiserar dessa rörelser och ideologier…

Men det förstås- om man med ”kvinnor” i själva verket menar ”feminismen”, skulle man ju kunna kalla mig kvinnofientlig. Problemet där är ju bara att ”kvinnor” och därmed också ”kvinnofientlig” redan betyder något helt annat, något som bara är löjligt att kalla mig.

Det behöver man inte känna mig för att begripa- det räcker att läsa vad jag skriver. Jag har nämligen aldrig någonsin kritiserat kvinnor som grupp (förutom eventuellt för att göra retorik och visa poäng på feminismens behandling av män som grupp). Och orsaken till att jag inte har det är enkel- jag är inte kvinnofientlig. Så enkelt är det.

Därför är jag tveksam till om den här personen någonsin läst mina krönikor och inte bara som vanligt hört illasinnade rykten, i det här fallet från feminister.

Fast man vet aldrig. Han skrev också att det är fråga om statistik ifall det jag skriver är kvinnofientligt. Om majoriteten av 1000 vanliga svenskar av alla slag tyckte det, så vore det på det viset!

Med samma argumentation var isåfall homosexuella inget annat än äckel på 80-talet, för det tyckte antagligen majoriteten av 1000 vanliga svenskar på den tiden. Majoritetens synsätt förändras genom åren, men vad som är ”rätt” eller ”fel” är personliga moraliska åsikter man har rätt till oavsett majoritetens syn på saken.

En annan bra jämförelse är att även om majoriteten av dagens svenska vänsterpolitiska personer är kritiska mot Israel, innebär det inte att de är judefientliga. Och det innebär det faktiskt inte oavsett hur många av 1000 vanliga svenskar som är dumma nog att tro det.

Exakt samma sak är det med huruvida jag skulle vara kvinnofientlig för att jag är negativ till feminismen.

Nu ska vi såklart tänka på att ”feminismen” består av ganska många olika sorters ideologier. Somliga ”feminister” tycker precis som jag. Jag pratade nyligen med en vän om detta, och han menade att jag kunde göra något så lätt som att hävda att sexistiska feminister som exempelvis Feministiskt Initiativ och dess följeslagare inte är lika feministiska som jag.

Vad som skulle ske, om jag gjorde så, vore att jag skulle få höra att jag som man (antagligen också speciellt eftersom jag är vit, medelålders, heterosexuell och cis) inte har tolkningsrättighet till feminismen, att jag minsann håller på med mansplaining och att jag är kränkt.

Som man och feminist, ska man inte kritisera feminismen. Bättre då naturligtvis att inte delta i sekten. Jag hade fått höra alla dumheterna om mig på grund av mitt kön även om jag varit feminist, men då hade jag fått nicka, skämmas och hålla med om vilken skitstövel jag var.

Nu kan jag istället säga vad jag tycker och tänker, och tillochmed utan att skämmas…

Detta inlägg publicerades i Om Sven Bergersjö eller företaget och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bland tomtar och troll

  1. @Benanderii skriver:

    Bra uttryckt, och det kan omfatta oss alla. Feminister, åtminstone de kvinnliga, kan ibland verka skjuta kritiska röster ifrån sig, ignorera dem och kalla dem för kvinnofientliga eftersom de inte vet, inte har läst eller tagit reda på vad som egentligen uttrycks.
    När manliga feminister visar detta juvenila beteende undrar jag hur det står till på hjärnkontoret. Vad är det som skall bevisas? När framgångsrika män med medial makt säger att vi män skall vara ödmjuka och släppa fram kvinnor genom att ta ett steg tillbaka, undrar man ju var dessa män varit om de inte tagit ett steg tillbaka?
    Nä, just det! Det gäller inte dem, det är därför de är feminister. Det gäller ju alla oss andra. Vi som inte har varit i närheten av gärningar som våldtäkt eller annat våld. Vi som har kvinnliga kolleger på samma premisser som vi har manliga. Etc..!

  2. Pingback: Diskriminering är bra tycker LT-ledare | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s