Vardagsrasismen bland bakverk

Du kanske är en sådan som kallar ”negerbollar” för ”chokladbollar” eftersom du menar att det tidigare namnet är ”vardagsrasism”? Eller kanske för att du inte vill kränka mörkhyade personer (en orsak som jag personligen tycker har en bra poäng)?

Då är dock frågan… Räcker det?

Spelar det egentligen någon roll vad dessa små bakverk kallas? Är det namnet eller utseendet som kränker?

Här har vi andra kakor som Afrosvenskarnas riksförbund betraktar som kränkande. Talespersonen Kitimbwa Sabuni berättar visserligen inte varför kakorna kränker, men de verkar inte kallas ”negerkakor”. Problemet verkar mer vara att de har samma färg som choklad.

Och det har ju faktiskt de där ”vardagsrasistiska” bollarna också. Med andra ord kanske man borde sluta äta dessa bakverk helt och hållet, för att få slut på denna rasism Magnus Krantz menar att vita män som han själv omöjligt kan avgöra är kränkande eller ej…

Oavsett, vore det ju ett avslut på såväl debatt, vardagsrasism som kränkning just angående det bakverket.

Det är dock inte mitt verkliga förslag. Faktum är att jag inte har något förslag här egentligen, förutom detta: Kalla bakverken precis vad fan ni vill, men finns det personer omkring er som kan tänkas känna sig kränkta, så kalla dem något annat? Svårare är det väl inte?

Självklart är det ingen ”vardagsrasism” att kalla dem ”negerbollar” ifall orsaken till att du gör det är att du alltid gjort det, eftersom ordet ”neger” inte var innefattat med rasism när namnet skapades. Men samtidigt kan namnet kännas kränkande idag, eftersom ordet blivit rasistiskt laddat sedan dess. Det där är så enkla poänger att Magnus Krantz borde hålla med om att vem som helst borde kunna förstå dem.

Vad är då rasism? Att kategorisera med rasbiologiska argument (så som exempelvis Krantz gör) tycker jag är en bra beskrivning av rasism. Det urgamla påståendet att ”negrer har rytmen i blodet” är väl ett typiskt exempel på sådant.

Kränkande ord i sig är inte rasistiska, varesig vardag eller helg. Däremot, naturligtvis, kan man väl föreställa sig att just rasister hellre använder ord laddade med rasism än andra människor.

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vardagsrasismen bland bakverk

  1. Simon Nyman skriver:

    bra skrivet….!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s