Gubbdjävlar och tokkärringar

Jag blev nyligen anklagad för att ha varit inkonsekvent, då jag nämnde det feministiska nedvärderande språket om män (såsom ”gubbar”, ”gubbslem” och så vidare), men ändå själv för tre år sedan kallat exempelvis Gudrun Schyman för en tokkärring.

Jag förstår att man kan uppfatta sådana ord som kvinnofientliga, ifall man plockar dem ur sin kontext. Men läser man vad jag skrivit och tänker efter lite, kan man se att det finns en tydlig skillnad:

Feministerna talar om män i gemen med fokus på deras kön när de använder det där språket. Själv talade jag om personer jag ser ner på och betraktar som tokiga, inte på grund av deras kön, utan på grund av hur de beter sig.

Kön och beteende. Två olika saker alltså.

Det finns de som menar att det inte spelar någon roll- jag har använt ett ”kvinnonedvärderande ord mot kvinnor” och därmed begått en sexistisk handling. Med den åsikten hoppas jag att dessa personer delar min åsikt att feminister som exempelvis Schyman, som hela tiden använder mansnedvärderande ord mot män, därmed hela tiden begår sexistiska handlingar?

Skillnaden är, återigen, att jag använder orden mot personer, utan att bry mig om deras kön, medan de använder dem mot män, utan att bry sig om något annat än deras kön…

Sen är saken den, att eftersom jag inte är någon hen-sägare, tycker jag det är helt rätt att använda såväl positiva som negativa ord om såväl kvinnor som män, när man pratar om dessa. Det tycker jag att feministerna också ska göra.

Fast jag tycker däremot inte man ska lägga varesig positiva eller negativa påståenden om kvinnor eller män som grupper, så som feminister gör. Det är sexistiskt.

Och det blir inte bättre av att medvetet kalla män för ”hen” bara för att håna dem, eller använda ord som ”dudes” eller ”snubbar” med samma bittra avsky som ”gubbslem”. Det sexistiska hatet ligger kvar och språket ändras.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Gubbdjävlar och tokkärringar

 1. Pelle2 skriver:

  Håller med om att det är stor skillnad på att säga något kritiskt mot en person utifrån deras handlingar och att uttala sig negativt mot en grupp av människor utfrån deras könstillhörighet.
  Tycker också att det är helt ok att kritisera människor utifrån deras ideologi, som t.ex feminism,
  eftersom ideologi är något man väljer och även kan välja bort.

 2. Simon Nyman skriver:

  Wow, du satte verkligen ord på det, klockrent sammanfattat! Tack!!

 3. Pingback: 1018 stycken | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s