Creepy romantiker och svårförtade nejsägare

Jag läste en otäck historia nyligen, där någon berättade om hur hon hade blivit stalkad i flera år av någon hon råkat prata med på bussen. Högst obehagligt.

Poängen med historien- eller åtminstone en del av den- var dock att det inte är romantiskt med män som inte slutar med uppvaktningar (om nu stalking och uppvaktning är samma sak) och tar ett nej för ett nej.

För så är det väl?

Ett nej är ett nej, och inga kvinnor vill spela svårflörtade… Eller hur?

Fast där klämmer tyvärr skon en hel del. För även om jag personligen hatar ”uppvaktningsleken”, är jag medveten om att den existerar. Kvinnan låtsas som om det regnar, medan mannen vaktar upp och visar intresse. Det är inget skapat av någon ”patriarkal kultur”, det är tyvärr något som utvecklats (eller invecklats) genom hundratals millioner år. Inte av människan generellt, utan av de flesta djur.

Vidrigt? Ja. Men ändå.

Det är därför folk- och framförallt kvinnor- uppfattar sånt romantiskt. Eftersom det är romantiskt, sett ur ett biologiskt och objektivt perspektiv.

Ett av bekymren är att ”creep” i betydelsen ”män som inte är attraktiva och därför inte väcker intresse” beter sig precis likadant som attraktiva män, men trots det väcker de ju inte intresse. Detta skulle de ha lätt att uppfatta och därför gå vidare, om inte uppvaktningsleken varit där- de attraktiva, intressanta männen blir ofta behandlade likadant, till en början. Det är ett av bekymren.

Nästa bekymmer är att dessa ”creep” uppfattas som psykopater, stalkers och våldtäktsmän, medan de attraktiva uppfattas som gulliga, romantiska, sexiga och jadajadajada- även om de beter sig likadant. Det är oviktigt hur någon beter sig för att vara ”creepy”- det viktiga är ifall han är attraktiv…

Nästa bekymmer är att riktiga ”creep”- riktiga psykopater, stalkers och våldtäktsmän- på grund av detta har ganska lätt att hålla sig gömda.

Hela leken med flörtande och uppvaktande är för djävlig. Allt hade varit bättre om alla varit ärliga och bara snackat med varandra. Synd att det inte är så.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Creepy romantiker och svårförtade nejsägare

  1. @Benanderii skriver:

    Korrekt iakttagit och bra skrivet. Om man vill dra till sig uppmärksamhet på vilket sätt det vara månde, måste man tyvärr inse att man får uppmärksamhet även där den inte är önskad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s