Offentligt tiggeri- lagligt?

Det debatteras mycket numera om huruvida tiggeri ska förbjudas. Speciellt nu är det fokus på att moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter och föreslagit detta- ett förslag som analytikern Stina Morian menar kanske är ”ett utspel” och ”en testballong”.

Bland politikerna menar nästan alla utom Sverigedemokraterna tydligen att det är rätt okej med tiggare på gatorna- och antagligen att man är en rasistisk vit kränkt heterosexuell cis-man utan empati om man inte håller med.

Fast ute i stugorna tycker folket annorlunda. En majoritet av svenskarna vill att tiggeriet ska vara förbjudet- ungefär 56 procent. Fullt så många är verkligen inte sverigedemokrater, som tur är… Och man kan nog lugnt säga att fullt så många varken står på höger eller vänster sida inom politiken. Som tur är.

Fast det spelar ju inte så stor roll- politikerna brukar ju inte lyssna så mycket på folket.

Men jag har länge undrat ifall tiggeriet faktiskt behöver förbjudas, för att vara förbjudet?

Jag skulle nog säga att det redan är förbjudet.

Vi har ju brotten ”förargelseväckande beteende” och ”ofredande”. Det behöver inte handla om att en full gubbe står och urinerar bakom en buske på väg hem från krogen. 1997 var det någon som dömdes för förargelseväckande beteende för att han stod på en kulle och viftade med en svensk flagga med bilder på ett vikingahuvud, ett solhjul och en yxa, på nationaldagen.

Personligen tycker jag det hade varit mer förargelseväckande om han legat smutsig och krälat med flit på gatan utanför affären, vid spårvagnshållplatsen eller framför bankomaten, skakande på en papperskopp med några mynt i, tryckt upp en lapp i ansiktet på folk som går förbi där det står på engelska att han inte har råd att köpa medicin till sitt sjuka barn. Förargelseväckande- och ofredande.

Så tycker jag. Men det förstås- Jag är ju en vit heterosexuell medelålders man. Det borde ju betyda att jag saknar empati och antagligen också är rasist.

Fast ändå- lagarna har vi. Tiggeriet behöver inte förbjudas. Om majoriteten av befolkningen förargas av det, så nog fan är det förargelseväckande.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Offentligt tiggeri- lagligt?

  1. Peter skriver:

    Det har ju alltid funnits, men har blivit betydligt mer utbrett just de sista åren…Åtminstone här i Sthlm. Tror det är rumänska romer det mestadels rör sig om nu. Men det tiggs på ett mycket aggressivare sätt idag än förr…Och är avsevärt många fler, verkar finnas i samtliga stadsdelar häromkring nu. De kommer fram till folk och ger sig inte fastän de redan sagt nej, går runt både i tunnelbanan och på pendeltågen osv…Även till folk som sitter på utecaféer och liknande.

  2. Pinjata skriver:

    Så som det var förr med något enstaka fyllo som bad om pengar var aldrig några problem men nu möter jag säkert 10 tiggare en vanlig dag och har tänkt i samma banor, förbjudet finns redan då det är påträngande och störande. Bara för polisen att verkställa.

  3. Pingback: Säsongsarbetande proffstiggare- ett växande problem | Maniac Media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s