Astrid Lindgrens unkna gamla historier

Astrid Lindgren, en trevlig författare som står bakom så stor del av Sveriges litterära skatter. Eller en fördomsfull, rasistisk gammal tant, helt insnöad i hetero-normen?

Det kanske är något att fundera över, nu när SVT förtvivlat försöker göra Pippi Långstump Politiskt Korrekt i ett feministiskt 2014 där folk bär rosafärgade genusglasögon. Är Pippi det enda av Astrid Lindgrens verk som grundar sig på en unken världsbild från svunnen tid?

Naturligtvis inte.

Det första jag kom att tänka på gällande ”N-ordet” i Pippi Långstrump, var en scen i Saltkråkan. Farbror Melker hade hållit på och greja med en motor, om jag minns rätt, och fått en massa olja i ansiktet. Så kommer Tjorven och utbrister:

”Du ser ut som en kannibal!”

Personligen tycker jag det borde kännas betydligt mer kränkande för en mörkhyad än att ”N-ordet” används, men det är ju min egen åsikt…

Och mer då?

Ja, vi kan ju gå vidare i Saltkråkan. Melker hade kunnat vara en fin förebild på en ensamstående förälder, en pappa i stjärnfamiljen. Istället är han totalt tafatt och låter sin stackars dotter Malin sköta hushållet och ta hand om familjen mer eller mindre genom hela tonårsperioden. Således unkna värderingar om att kvinnor lämpar sig bäst framför spisen med ett barn på vardera arm!

Detta stannar självklart inte i Saltkråkan- vad sägs om Ronja Rövardotter? Modern Lovis lagar mat, nattar sitt barn, tvättar kläder… De vanliga obetalda kvinnliga hushållssysslorna. Typiskt unket! Visserligen skulle man kanske kunna betrakta gruppen Ronja lever med som en stjärnfamilj, och visserligen framställer Astrid Lindgren de vita medelålders heterosexuella cis-männen precis på rätt sätt- som skurkar och banditer. Men ändå! Just själva grejen med denna unkna gamla vita heteronormativitet, eller hur?

Finns det några homosexuella föräldrar i Astrid Lindgrens böcker? Någon enda trans-person? Några rasifierade människor, förutom de stackare som Pippi Långstrumps pappa Kungen härskar över?

Verkligen inte.

Vit heteronormativitet och kvinnoförtryck från pärm till pärm i varenda bok.

Stannar det vid detta? Nej, självklart inte. Det finns betydligt mer att betrakta som ”ytterst tveksamt”. Det är ju inte bara Pippi och Saltkråkan som finns inspelat på TV eller film- vi kan ju fortsätta använda Ronja som gott exempel.

Ronja är en pedofilisk och kränkande film med barn som badar nakna. Jag är förvånad att den ännu inte blivit polisanmäld för detta. Detta förekommer för övrigt också i Bröderna Lejonhjärta och jag skulle inte bli det minsta förvånad ifall det finns med i ännu fler Astrid Lindgren-filmer. Detta är antagligen bara toppen på isberget…

Som ytterligare exempel på kränkning av barn, har vi ju alltid Emil i Lönneberga. En liten pojke som spärras in i snickarboden av sin aggressive far, som visserligen är väl framställd som den medelålders, vita, heterosexuelle cis-man han är…

Ja, det är inte svårt att snabbt konstatera att Astrid Lindgrens verk inte är Politiskt Korrekta någonstans, förutom kanske ”När lilla Ida skulle göra hyss”, som är en fin skildring av hur svårt det är för kvinnor att ta sig in i en mansdominerad värld.

Det måste sägas: Astrid Lindgrens historier hör inte hemma i dagens Sverige.

Detta inlägg publicerades i Dagligt flum, Dumburken och annan media, Historiska sagor och sagolika historier, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Astrid Lindgrens unkna gamla historier

 1. Pelle2 skriver:

  Ja, Astrid var verkligen en unken,heteronormativ,homofobisk och rasistisk gammal tant. Tur dock att hon var kvinna för hade hon varit man så hade hennes böcker brännts på bål.

 2. Pingback: Dags att rensa ut Lindgren-arvet ur Sverige på allvar | Maniac Media

 3. Anders skriver:

  Sen skrevs dessa böcker för över 60 år sedan, kanske något att ta viss hänsyn till. Men visst,många av Astrid Lindgrens böcker är mansdominerande och kvinnor får ofta inte mycket plats. Men om man ska ifrågasätta Astrid kanske man ska passa på och ha i bakhuvudet hur samhället såg ut under sent 40-tal…

  • bergersjo skriver:

   Nu var ju dessa krönikor om Astrid Lindgren inte speciellt seriösa utan poängen var snarare att jag tyckte det var lite tramsigt att censurera hennes böcker och modernisera dem. 🙂

 4. Pingback: Sätt på dig genusglasögonen, Zara Larsson! | Maniac Media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s