Säsongsarbetande proffstiggare- ett växande problem

För en del människor verkar det mest vara ett trivsamt inslag i stadsmiljön, men att professionella tiggare reser hit från andra länder och arbetar med sitt gebit är ett bekymmer.

Debatten om tiggeriet upprör starka känslor, och i båda lägren finner vi det extrema. Det förekommer överfall på tiggare– just för att deras bransch är såpass upprörande för många. Samtidigt har vi de duktiga, de som gärna skriver på Facebook och berättar om att de ger pengar åt tiggarna. Dessa kallar gärna folk som inte uppskattar tiggeriet för ”rasister”.

 ”Rasist” har idag blivit ett okvädningsord som används lite hur som helst, ungefär som ”hora” eller ”idiot”. Ord som förlorat sin egentliga mening eftersom folk främst använder dem för att förolämpa varandra. Innan homosexualiteten blev på mode användes också ofta ord som ”bög” på samma sätt.

Men för att återgå till det här med tiggarna- det pratas om att förbjuda tiggeriverksamhet. Även politiker kommer med sådana förslag.

Redan tidigare har jag påpekat att det inte behövs, då tiggeriet sannerligen mer än väl går att betrakta som ett lika ”förargelseväckande beteende” som att stå och urinera på allmän plats efter en kväll på krogen. Inte för de duktiga naturligtvis som tycker om tiggarna, men för de 56 procenten av Sveriges befolkning som vill ha ett förbud.

Den minoritet som trivs med att människor sitter i smutsiga trasor på marken utanför varenda butik med pappersmuggar i händerna (varför använder de inte hattar att samla mynten i, som förr i tiden?) eftersom de kan få känna sig medmänskliga och givmilda av att lägga några mynt i kaffekopparna, kan ju fundera på hur glada de skulle bli ifall det var sverigedemokrater som satt där och ofredade allmänheten.

”Inga rasister på våra gator!” skulle det antagligen låta då. Men professionella tiggare på våra gator, det går an.

Det är lätt att känna empati och medlidande för tiggare. Det är fattiga människor som ligger långt ner på samhällets botten. Men dagens tiggeriverksamhet i Sverige rör sig inte om hemlösa, utan om professionella säsongsarbetare som reser hit i samlade trupper, tigger några månader för att sedan åka hem. Det är en högst organiserad bransch där tiggarna tvingas betala ”hyra” för att få lov till bra tiggarplatser.

Det handlar naturligtvis fortfarande om fattiga och utsatta människor. Skumraskaffärerna drivs inte av de tiggare som sitter där med sina papperskoppar, utan av de personer som anordnar bussresor hit med dem och som tvingar dem att betala ”hyra” och överfaller tiggare som sitter på andra tiggares revir. Många är inte ens medvetna om att de ska tigga när de åker hit- de tror att de ska jobba.

Ett tämligen hänsynslöst utnyttjande av såväl fattiga människor som av de som vill visa medlidande, alltså. Genom att ge tiggarna pengar hjälper man till att hålla verksamheten vid liv- de som tror sig hjälpa de utsatta människorna är således de som ser till att utnyttjandet fortsätter…

Vill man väldigt gärna göra något för tiggarna, kanske man kan ge dem en frukt eller nåt istället för pengar. Men personligen är jag tveksam till om ens det vore lämpligt. Om varenda professionell tiggare plockades upp av polisen för förargelseväckande beteende skulle verksamheten inom kort inte längre vara lukrativ.

Det finns ett annat fack här i landet, där politikerna under 90-talet hittade på en annan idé: Prostitution. Det är inte förbjudet för sexarbetare, men däremot för de som betalar. Man skulle ju kunna hitta på ett liknande sätt gällande tiggeri- polisen kan gripa de som ger pengar åt tiggarna, eftersom det driver vidare lönsamheten och håller tiggarna utnyttjade.

För tiggarna skulle en sådan lag fungera likadant som sexköpslagen gör för de prostituerade, rent principiellt. Precis som sexarbetarna skulle tiggarna inte gripas av polisen, utan de som håller den destruktiva verksamheten flytande.

Jag är inte alls positiv till en sådan idé, men är lagen lämplig inom vissa ämnen så varför inte också inom andra?
Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Säsongsarbetande proffstiggare- ett växande problem

  1. Dr Snuggles skriver:

    Bor i Sthlm och tror inte det finns en enda mataffär nu där det inte sitter någon med en kopp i handen precis utanför dörren som ivrigt sträcks fram till varje person som går in…:/ Eller tunnelbanevagn där det inte går någon fram och tillbaka igenom hela vagnen av samma syfte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s