Samhällets patriarkala strukturer

En gammal klasskamrat till mig la upp en text på Facebook gällande fördelning av företagsstöd i Sverige 2009-2011. Enligt texten fördelades 1431 milliarder till män och 116 millioner till kvinnor.

Det där var naturligtvis inte helt sant. Företagsstödet fördelandes inte per kön överhuvudtaget, förutom att det antagligen varit en del särskilda könsdiskriminerade kvinnliga satsningar. Sånt är ju tyvärr inte helt ovanligt.

Siffrorna kommer ifrån programansvariga Gunilla Thorstensson på Tillväxtverket, projektledare för Främja Kvinnors Företagande, ett projekt som plockar 65 millioner om året av regeringen enbart för kvinnor.

Tillväxtverket förklarar självt varför ”män” kommit åt mer pengar än ”kvinnor”: ”Företag som drivs av kvinnor finns i branscher, storlekar och på marknader som inte träffas av företagsstöd i lika hög grad som företag som drivs av män[…]”

Ja, men se där. Då är det alltså inte somliga som får mer och andra mindre företagsstöd beroende på vad de har för kön (förutom ifall det är satsningar på kvinnor som sagt). Stödet riktas snarare efter helt andra saker och detta vet Tillväxtverket. Trots detta vill Tillväxtverket naturligtvis att ”kvinnor” (eller snarare företag som drivs av kvinnor) ska ha mer av pengarna- verket är ju en nationell myndighet och Sverige är ju en feministstat.

Planen att företagsstöden ska bli, som Tillväxtverket uttrycker saken, ”jämställda”, är:

Branscher där företagen kan få stöd ska ses över.

Delmål ska införas.

Normer ska arbetas med.

Det ska göras riktade informationssatsningar.

Det ska göras könsuppdelad statistik.

Det här är naturligtvis ingenting som leder till jämställdhet, utan snarare tvärtom. Könsuppdelningar leder till raka motsatsen av jämställdhet och det borde inte vara svårt att fatta. Men nu ligger ju fokus inte på jämställdhet utan på mer åt kvinnor, det är ju feminism det handlar om!

Jag kommenterade i inlägget på Facebook att pengarna inte fördelades utefter kön, och fick då en liten diskussion med en feminist. En som jag inte kände, men som berättade att hon kartlagt mig på internet (sannolikt på grund av mina krönikor om feminism här i bloggen, gissar jag).

Feministen skrev om det populära uttrycket ”struktur”. De här onda strukturerna innebär då exempelvis att kvinnodominerade yrken har sämre betalt. Vidare skrev feministen något om att det är kvinnornas fel att de väljer de yrkena, vilket hon uppenbarligen inte tyckte. Jag blev nyfiken och frågade ifall hon tyckte det var männens fel.

Men nej, det var ”samhällets patriarkala strukturers” fel! Och samhället representerar då alla, och alla upprätthåller strukturerna i varierande grad…

Med andra ord: Först är det inte kvinnornas fel vilka yrken de själva väljer. Sedan är det inte heller männens fel. Och sen plötsligt är det såväl kvinnornas som männens och HBTQ-personernas fel!

Man kan alltid skylla ifrån sig, men här i Sverige är det faktiskt upp till var och en att själv välja yrkesinriktning. Det handlar inte om strukturer i samhället. Det handlar enbart om en själv och ingen annan vad man väljer att söka sig till att arbeta med.

Rättelse: Det visade sig tyvärr att feministen jag diskuterade med på Facebook inte kartlagt mig på internet. Det skrev hon som ett skämt.

Detta inlägg publicerades i Dagligt flum, Dumburken och annan media, Om Sven Bergersjö eller företaget, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Samhällets patriarkala strukturer

  1. Pelle2 skriver:

    Ja,det är fascinerande när feministerna först skriker om hur kompetetenta de är utifrån sitt kön för att därefter påstå att de inte ens klarar av att göra ett aktivt yrkesval utan de är helt i händerna på de osynliga strukturerna och normerna.
    Det var intressant att läsa om hur de vill föra in feminism i bedömningen av vilka som skall få företagsstöd. Detta stöd skall väl ges till företag som bedöms ha en överlevnadsförmåga om de bara får lite stöd i början ? Det är då ointressant vilket kön företagaren har.

  2. Pingback: När frisyrer blir ett stort förtryckande problem | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s