Politisk mobbing i Konungariket Sverige

De politiska partierna i Fäderneslandet är inte mycket att hänga i julgranen. Jag kan gå så långt som att säga att inget av partierna är mitt. Därmed är inte heller någon av riksdagsledamöterna min.

Varken Björn Söder eller Rossana Dinamarca.

Fast mer om det lite senare i texten.

Sverigedemokraterna går framåt med stormsteg, och de mer etablerade partierna är rädda. Rädda för att förlora makten och rädda för att blockpolitiken inte längre fungerar som de är vana vid.

Förtvivlat viftar de med det gamla nazispöket för att skrämma de väljare som röstar ”fel”, men ingenting fungerar. Statsministern Stefan Löfven, finansministern Magdalena Andersson och PK-skribenten Henrik Arnstad kallar Sverigedemokraterna fascister. Självklart hjälper inte detta- snarare gör det väljare som kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna arga istället för oroliga.

Media gör sitt bästa för att hjälpa till att smeta ner Sverigedemokraterna- som nu senast då Niklas Orrenius skrev en intervju av Björn Söder i DN byggd på lösryckta citat- enligt Söder. Men jag vet inte… Texten är lång, men lyckas man plöja igenom den ordentligt måste man nog missförstå den med flit för att få för sig vad drevet nu tror. Det är inte ovanligt- men ännu vanligare är nog att folk bara läser underrubriken, där det står:

Samer, kurder och judar kan få leva i Sverige- men de är inte svenskar, enligt SD:s partisekreterare Björn Söder.

Det där låter ju ganska illa, åtminstone ifall man betraktar nationer som stater. Men jag tycker man förstår tydligt vad han menar om man läser texten, och det han säger om judar och samer är inte för att exkludera dem, utan tvärtom för att påpeka att de utan problem kan bo i Sverige och ha samma rättigheter och skyldigheter som övriga medborgare.

I en intervju i SVT förklarar han sig ännu tydligare:

Jag tycker det är mycket lätt att förstå vad Söder menar. När han pratar om ”nationer” handlar det inte om stater, utan om folkgrupper. När han pratar om svenskar handlar det inte om statsmedborgare i Sverige, utan om människor som betraktar sig som just svenskar, som en del av det svenska kulturarvet. Till exempel finlandssvenskar.

När Söder nämner samer, är det som exempel på en minoritetsgrupp i Sverige. En grupp med särskilda rättigheter som Sameting och utbildning på samiska, vilket även den samiska folkrättsjuristen Mattias Åhrén förklarar i SVT.

När han nämner judar, är det som exempel på en folkgrupp som i över tusen år varit utan nationalstat, men som fick en 1948, en som Söder står bakom. Eftersom han är för Israel känns det underligt att Svenska kommittén mot Antisemitism genom sin ordförande Willy Silberstein är med i drevet mot Söder.

När Söder nämner kurder, är det ett svar på en fråga ifall man kan vara 100% kurd och 100% svensk på en gång. Han säger inte att kurder ska utvisas ur Sverige eftersom de inte är svenskar- han säger att han inte tror man kan tillhöra två ”nationer” (folkgrupper), men att kurder däremot kan vara svenska medborgare.

Söder är nationalist, och menar antagligen att Sverige är en stat för den svenska folkgruppen, på samma sätt som Israel 1948 bildades för den judiska. Det är där jag isåfall inte håller med honom- jag är inte för tanken på nationalstater. Men det är inte detta han pratat med Orrenius om- inte mycket iallafall. Han har förvisso sagt att det blir ett problem med ”för många” i Sverige som ”tillhör andra nationer”, med vilket han enligt min tolkning antagligen menar andra kulturer.

Men han säger också att det är en grundförutsättning att känna sig som svensk för att vara svensk, och i sin förklaring på SVT påpekar han att det inte är upp till honom som politiker att bestämma vem som ska känna sig svensk, utan att det är upp till var och en.

Inte heller det känns särskilt exkluderande.

Men antingen genom att bara läsa underrubriken eller också genom att medvetet missförstå vad Söder sa, passade media och politiker på att starta ett drev utan dess like. De har ju så länge gått och hoppats på att Söder ska visa sig vara en dålig talman, för att kräva hans avgång.

Antagligen har de flesta i drevet nu inte ens läst den ursprungliga underrubriken, utan bara en snackis om intervjun i Aftonbladet eller Expressen. För storskrikarna bland politikerna spelar det ingen roll- de betraktar detta som en möjlighet att smutsa ner Sverigedemokraterna, oavsett om det som står i media är sant eller inte, och oavsett vad Söder menat eller sagt.

Jag tror att det kommer att sparka tillbaka i ansiktet på dem. Även om de flesta är mobbare finns det ändå ingen som tycker om en sådan, och att Söder idag är hejdlöst mobbad råder det ingen tvekan om.

Den värsta av allihop än så länge är vänsterpartisten Rossana Dinamarca, som likt en obstinat femåring utövat härskartekniker såsom osynliggörande mot Söder när han arbetat som talman.

Hon är inte bara en mobbare, utan också en hycklare- för hon håller nämligen med Söder om att samer inte är svenskar. Tillsammans med de sex andra vänsterpartisterna Mia Sydow Mölleby, Nooshi Dadgostar, Lotta Johnsson Fornarve, Maj Karlsson, Karin Rågsjö och Linda Snecker har hon nämligen lämnat in en motion i riksdagen om samiska rättigheter, med bland annat förslag om ett utökat samiskt självstyre.

Ett utökat samiskt självstyre vore nog inte fel. Inte heller ett utökat svenskt. För som jag skrev i början på denna text: Varken Söder, Dinamarca eller någon annan där i riksdagen känns som min riksdagsledamot, min talman eller min minister.

Styrandet av Sverige känns inte som mitt på något sätt. Detta betyder inte att jag inte känner mig som svensk, om nu någon trodde det…

Jag lägger till en smiley (för att lägga in en liten pastisch till Orrenius ursprungstext.). 🙂

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s