Katterna i riksdagen

Tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth jämförde Stefan Löfvens förtjusta utseende vid Decemberöverenskommelsens presentation med katten Måns blick då han grundligt lurat Pelle, och visst ligger det ett och annat i jämförelsen?

För även om Löfven knappast är hälften så listig som katten Måns (även om han är lika lögnaktig) och även om allians-puckona inte heller är jämförbara med Pelle Svanslös, så har han åtminstone lurat dem grundligt.

Men det finns två karaktärer ur Pelle Svanslös som passar bra in bland de politiker som hittat på Decemberöverenskommelsen: Bill och Bull! Det är ju naturligtvis Gustav Fridolin och Åsa Romson. Två lallande fånar som hänger med katten Måns- eller i detta fallet statsministern- och saboterar saker och ting på grund av att de är så korkade.

Fast just i det här fallet är det nog inte mycket Bill och Bull kan göra för att sabotera vad Måns hittat på- alliansen har lovat att låta Måns bestämma i hopp om att de själva ska bli valda 2018, vilket de naturligtvis inte kommer att bli.

Men Pelle då?

Tja, det är väl Sverigedemokraterna. Inte för att de skulle vara de snälla katterna, utan för att de andra katterna gör vad som helst för att slippa dem.

Har ni sett på katten som inte har nån svans?
Ynkligare misse väl aldrig nånsin fanns!
Vi har långa fina svansar
Därför glada nu vi dansar
Men Svanslös-
Han får inte bli med uti vår dans.”

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Katterna i riksdagen

 1. Lite skrämmande att du får SD att framstå som något mobboffer, då de själva mobbar ganska friskt..

  • bergersjo skriver:

   Vem mobbar de?

   • Låt oss se. De har utsett de asylsökande till syndabockar för tex arbetslöshet och dålig äldrevård? De har hävdat att judar inte är svenskar? Och för att inte glömma alla deras kritiker, som de kränker ganska öppet så fort någon motbevisar dem.

    Pelle Svanlös var en katt som ville ALLA väl, ville att ALLA ska ha det bra. SD står väl inte riktigt för det, eller?

   • bergersjo skriver:

    Nu pratar vi om olika saker här. Du pratar om deras politik, jag pratar om hur de behandlas i riksdagen av övriga riksdagspolitiker. Blanda inte ihop äpplen med päron.
    För övrigt satt SD inte i riksdagen när beslut togs om de fem nationella minoriteterna, så det kan man knappast lägga skuld på dem för.
    Nej SD är absolut inte mest lika Pelle Svanslös för att de skulle vara snälla. Det skrev jag ju också tydligt i krönikan. De är mest lika honom för att de mobbas av de övriga i riksdagen.

   • Fast du menar alltså att SD inte mobbas i riksdagen?
    Och nej, de satt inte i riksdagen när beslutet togs, men de satt i riksdagen när Björn Söder sa att judar och samer inte var svenskar.

   • bergersjo skriver:

    Ja, jag har aldrig sett någon SD-ledamot gå omkring i riksdagen iklädd en t-shirt där det står exempelvis ”Vänsterpartister = rasister” (eller något annat) eller håna talmannen för att de inte gillar vederbörandes politiska åsikter. Har du det?

    Jo men som sagt så var det inte Björn Söders idé utan de övriga riksdagspartierna beslutade det redan på 90-talet. Om de har ångrat sig på den punkten kanske de skulle lägga en motion om att judar och samer inte längre är nationella minoriteter utan hädanefter ska räknas som svenskar istället?

   • Du skämtar va?

    SD har ju sjävla i riksdagen uttryckt att de anser att MP är ett extremparti, eller hur?

    Nej, Bjrön Söders idé var att minoriteterna inte är svenskar, att kurder som bor i sverige inte är svenskar, och att om du är same kan du inte kalla dig själv svensk. Väx upp, och gå på föreläsningen, som jag gjorde innan du uttrycker dig för vad som hände på 90-talet.. Vi pratar inte om samma sak.

    Och nej, folk vill inte samarbeta med SD för att de inte har lika människovärde som resten har.
    Alltså en STOR skillnad för Pelle Svanlös. SD blir ”mobbade”, som du utrycker det, för att de själv mobbar.

   • bergersjo skriver:

    Självklart skämtar jag inte.

    Nu ÄR ju MP visserligen ett extremparti- ett radikalfeministiskt parti.

    Du grabben, härskartekniker som ”väx upp” biter inte på mig. 🙂 Däremot slutar jag lägga in dina kommentarer ifall du går den vägen, så ta dig i kragen och uttryck dig hyfsat.

    Att minoriteterna inte är svenskar är ju själva idén med minoriteterna! Däremot sa Björn Söder inte att varesig judar, samer eller kurder inte kunde vara svenskar- han sa tvärtom. Titta på den här filmen där han förklarar vad han menade. Om man inte fattar det han säger där missförstår man sannolikt med flit, vilket jag misstänker att du gör:

   • Redan set den dör, även följt debatten och jag VAR på föreläsningen.

    Men att debattera med en SD sympatör är som vanligt omöjligt.

    Ha en trevlig fortsättning

   • bergersjo skriver:

    Jag är inte någon SD-sympatisör. Det är ett främlingsfientligt parti och jag är, som liberal, för fri invandring.
    Men att jag inte delar deras åsikter betyder inte att jag medvetet missförstår vad de säger och går ut med påståenden om dem.
    Vad gjorde du på föreläsningen? Du lär knappast ha fått ut något av att vara där.

   • Jag var där för att få reda på vad den handlade om.
    Och det spelar ingen roll om Björn Söder gör en fegis och försöker förklara bort det, han stod på en scen och sa ”Judar kan inte vara svenskar”, han sa samma sak till tidningen, och sen försöker han skylla på minoritetsgrupperna.

    Jag var där för att få information i första hand, från en förstahandskälla, och inte i andra eller tredje hand där SD, som så många gånger förr, ska försöka förklara eller tala sig ur problemen.

    Och om du är för fri invandring, så måste du väl se själv varför SD blir utfrysta eller?

   • bergersjo skriver:

    Jag ser tydligt varför de blir utfrysta: De andra partierna är rädda för att bli dömda av väljarna ifall de inte fryser ut dem.

   • Nej, det handlar om människovärde.
    Något som SD öppet visar att de inte har samma värderingar som resten av Sverige.

    Och att på så sätt jämföra dem med Pelle Svanlös, och få regeringen att utstå som en stor mobbare är bara illa. Hade SD stått för goda värderingar, hade jag förstått jämförelsen.

   • bergersjo skriver:

    Du sätter stor tillit till övriga riksdagspartier. De har inte större människovärde, de bara låtsas. Ett spel för gallerierna.

    Jämförelsen med Pelle handlar, för tredje gången, inte om hur SD själva beter sig, utan hur de behandlas av de övriga.

   • Ja, och för hundrade gången, du jämför SD med Pelle Svanslös, att SD behandlas pga av att dem är annorlunda. Men det är ju inte så, SD utesluts pga att de behandlar vissa människor som skit.

    Jasså? Vad grundar du det på? Vilka motiner/citat har de andra partierna skickat in?

   • bergersjo skriver:

    NEJ, jag har inte skrivit något om att SD behandlas dåligt på grund av hur de är. Det är DU som helatiden hävdar att SD utesluts på grund av hur de själva agerar. Jag hävdar ju tvärtom att inga av riksdagspartierna är speciellt annorlunda från varandra!

    Vill du ha citat om människovärde? Här har du citat från vice statsministern från i somras:

    Betydligt kraftigare vi-och-dom-retorik än jag någonsin hört från en sverigedemokrat.

   • Tack, det var 1 citat. bara 7 kvar då?

    Och jo, du har skrivit att SD är lilla Pelle Svanslös som ingen vill umgås med för att han är annorlunda och att regeringen är mobbarna Måns + Bill och Bull. Alltså att regeringen mobbar SD.

   • bergersjo skriver:

    Du vill ha ett citat från varje parti eller vad handlar det om? Jag undrar då: Om citatet dög, varför är Romson med sitt människovärde vice statsminister? Ingen mer än SD har något emot det i riksdagen. Således: Om politikerna behandlar varandra utefter vilka människovärden de delar, innebär det att de övriga alla delar Romsons människovärden.

    Nej, det har jag inte skrivit. Ingenstans.
    Jag citerar min text:
    ”Men Pelle då?

    Tja, det är väl Sverigedemokraterna. Inte för att de skulle vara de snälla katterna, utan för att de andra katterna gör vad som helst för att slippa dem.”

    INGENSTANS står det att de andra i riksdagen mobbar SD på grund av att de är annorlunda. Vad det däremot står, är att de andra gör vad som helst för att slippa dem. Och det stämmer. Det är sant. De andra GÖR vad som helst för att slippa dem. De samarbetar inte ens när de är överens.

    Att Löfven är Måns plockade jag ur ett citat från Lena Adelsohn Liljeroth vilket framkommer tydligt, enbart beroende på att han grundlurat alliansen. Fridolin och Romson blir ju då automatiskt Bill och Bull och de är ju ungefär lika smarta, vilket är orsaken till att de passar så bra som dem.

    Och det har jag ju faktiskt också skrivit- att det är två karaktärer ut Pelle Svanslös som passar in. Övriga är väl nja.

 2. Dr Snuggles skriver:

  Alla partier pekar ut någon viss grupp som problemet med allt, i stort sett. Moderaterna de sjukskrivna, F! männen…Handlar alltid om att ge någon skulden för allt dåligt som händer med landet och ekonomin. Ingen av dem har särskilt bra människosyn. Så egentligen kan man lika gärna skippa att rösta. Men jag tycker ändå F! är de värsta. Då inget annat parti skulle få komma undan med lika mycket, utan att de andra tog avstånd från dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s