Den tunga oket att vara kvinna

Jag var ute på puben med några vänner häromsistens, och efter ett tag kom det upp ett fördomsfullt uttal om att kvinnor minsann har det mycket sämre än män. Och det var inte i Saudiarabien det rörde sig om, utan i Sverige.

Det kunde jag naturligtvis inte bara sitta stillatigande och strunta i, utan jag sa som det var: Påståendet rörde sig om just fördomar och inte om sanningen.

Då var debatten i full gång.

Först kom naturligtvis snacket om att kvinnor får så mycket sämre lön än män. Och ja, statistiskt sett har män som grupp en högre inkomst än kvinnor som grupp. Men vad beror det på?

Får män helt enkelt en högre lön för att de är män? Är det så att arbetsgivare i gemen känner att karlar förtjänar en extra slant på grund av sitt kön?

Inte så sannolikt, va?

Men det är inte bara arbetsgivaren som ligger till grund för en människas inkomst, utan det är till större delen människan själv, och dess val genom livet. Yrkesvalet, mängden arbetstimmar, huruvida det satsas på arbetet, familjen eller kanske något helt annat…

Det kan mycket väl finnas kvinnohatande arbetsgivare som tycker att kärringar inte ska ha lika lön för exakt lika arbete och därför vägrar betala mer än 83 procent av vad de skulle ge en man, även om jag finner det tämligen tveksamt. Men som tur är så är det ju isåfall förbjudet enligt lag och kan anmälas, vilket jag absolut tycker man bör göra om man anser sig könsdiskriminerad på jobbet.

Löneskillnader mellan könen är något man inte bara kan titta på statistiken för att kolla upp, eftersom statistiken inte visar varför en människa får en viss lön. Tror man på konspirationsteorin om Patriarkatet så är det klart att man ser det som en självklarhet att kvinnor får lägre inkomst för att de är kvinnor, till och med ifall de faktiskt inte får lägre inkomst. Men ser man inte världen genom rosa genusglasögon inser man att det kan finnas många orsaker till en människas lön…

Där övergick debatten i något helt annat, som faktiskt går att kolla upp (någorlunda) i statistiken: Dödligt våld.

Det kom många påståenden på kort tid. Sammanfattat fick jag höra att kvinnor löpte betydligt högre risk än män att utsättas för mord. En kvinna dödas av sin partner var tredje dag i Sverige, sades det.

Det lät som väldigt många, tyckte jag. Nästan 122 styck om året! Jag trodde inte det var sant, och som tur var gick det ju väldigt lätt att kolla upp också. Således kollade jag in saken via BRÅ.

Jag hittade inte någon statistik gällande 2014, men om 122 kvinnor blev dödade av sin partner det året så var det en djävla skillnad mot de tidigare tio åren: 2013 konstaterades 87 fall av dödligt våld (mord, dråp, barnadråp eller ”misshandel med dödlig utgång”) i Sverige. Detta gäller inte 87 kvinnor, utan 87 fall. Två av fallen som konstaterades begicks ett annat år…

2007 konstaterades 111 fall, 2004 102, i övrigt var det under 100 varje år sedan 2002 (längre bak i tiden sökte jag inte).

70 procent av offren 2013 var en man och 30 procent en kvinna, och fördelningen mellan könen har sett likartad ut sedan 90-talet. Det torde innebära inte enbart att påståendet att en kvinna dödas av sin partner var tredje dag är hejdlöst bullshit, utan även att påståendet att kvinnor löper högre risk än män att utsättas för mord är ännu hejdlösare bullshit.

Då är naturligtvis frågan: Löper män i Sverige en högre risk att utsättas för dödligt våld för att de är män? Delvis- lagen om värnplikt som kvinnor står utanför ligger visserligen vilande i fredstid sedan 2010, men den är inte avskaffad. Skulle det bli krig, riskerar män således att utsättas för dödligt våld för att de är män.

Nu är det ju som tur är inte krig, varför vi för tillfället kan blunda för just den risken (även om lagen naturligtvis bör skrivas om och gälla alla oavsett kön). Och då kan vi återigen ställa frågan: Löper män i Sverige en högre risk att utsättas för dödligt våld för att de är män?

Då är svaret naturligtvis: Nej. Precis som kvinnors inkomst i Sverige främst beror på deras egna val i livet, gör våldet mot män det. Våld är nämligen risker.

Man ska naturligtvis inte skuldbelägga ett offer för att själv ha varit orsaken till att ha drabbats, likväl ska man ha klart för sig att det går att undvika risker, och att det är orsaken till att fler män än kvinnor utsätts för dödligt våld i Sverige.

Dödligt våld sker oftast i hemmet. I 75 procent av fallen känner de inblandade varandra sedan tidigare. 45 procent av gärningspersonerna har varit påverkade av alkohol de senaste åren, den siffran minskar, men mängden narkotikapåverkade gärningspersoner ökar istället. Det är även vanligt med psykiskt sjuka.

Således: Undviker du socialt utsatta miljöer med skummisar, galningar, knarkare och alkisar löper du en betydligt mindre risk att bli ihjälslagen, oavsett om du är man eller kvinna.

Självklart finns det människor som inte kan undvika sådant, framförallt barn som dödas av sina föräldrar. Det är såklart även svårt om det är man själv som är missbrukare eller har psykiska problem. Men är man missbrukare, har man en gång i livet valt att bli det. Och även om det är svårt, kan man välja att sluta.

Sammanfattningsvis kan man konstatera: Både kvinnor och män har som grupper såväl för-som-nackdelar i Sverige. Att läsa statistik ger en inte nödvändigtvis något svar på varför, och oavsett kön får du främst ta ditt eget ansvar för din lön eller säkerhet…

Och huruvida kvinnors nackdelar är sämre än männens, det är faktiskt ingenting som går att ta reda på. Det kan aldrig vara något annat än en åsikt.

 

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Den tunga oket att vara kvinna

 1. Dr Snuggles skriver:

  Som sagt: mycket sällan det sker ute på gatorna…Min fråga blir då återigen varför kvinnan i fråga valt mannen från första början? Då var denne ett direkt felval. Massor av andra jättesnälla män hade troligtvis blivit ratade före honom. Som skulle värderat henne före allt om de bara fått chansen. Ändå föll valet på denne galning.

  Det pratas alltid om hur viktigt det är att (självklart) respektera kvinnors egna val. Men sen ska samhället ställa upp och betala skyddsboenden åt desamma när de valt fel. Då även alla ratade män. Som på något sätt alltid får bära hundhuvudet för allt. Medan svinen alltid fortsätter bli valda. Av andra kvinnor med lika dåligt omdöme. På något sätt vill många kvinnor ändå gärna bli behandlade som hjälplösa små offer eller barn och tar gärna på sig den rollen själva, när det väl passar dem…

  Alla kan självklart göra fel. Men då lämnar man personen efter första slaget, när man väl insett hur denne är. Man fortsätter inte leva i ett sånt förhållande och hitta på ursäkter till personen. Särskilt inte framför sina egna barn. Jag har ratat kvinnor p.g.a. personlighet också. Det brukar visa sig ganska tidigt.

 2. Dr Snuggles skriver:

  Så länge kvinnor väljer efter något annat än de som verkligen skulle värdera dem som allra mest, som sagt…Det har aldrig gjorts. Utan utseende, framgång, status osv = ingen chans alls att bli vald. Bara personlighet och snällhet = förlorare.

  • bergersjo skriver:

   Fast brottslingar, galningar, knarkare och alkisar har nog i allmänhet mer ”personlighet” än positivt utseende, framgång eller status… 😉

   • Dr Snuggles skriver:

    Kanske är någon fetisch? 🙂 Fenomenet med alla kvinnor som skickar brev till grovt kriminella i fängelser och dylikt…Spänningen i att ”Leka med elden” eller liknande…

    Sen finns det ju givetvis olika nivåer på utseende också…Och människor som faktiskt är direkt anstötliga. Folk som inte tar hand om sig själva på något sätt, inte tvättar sig eller någonting…Men man borde inte behöva vara supervältränad med sexpacks tvättbräda och allt, det är det jag menar. Liksom tjejer/kvinnor inte borde behöva vara trådsmala och ha jättebröst för att killar/män ska gilla dem.

    Kul att du bloggar igen iaf! 🙂 Trodde nästan du lagt av där ett tag.

   • bergersjo skriver:

    Jag tror det sitter i deras DNA. På stenåldern överlevde de kvinnor som hängde med sådana män som slog ihjäl de andra. Väldigt många djur lever ju så.

    Ja, jag skulle gärna blogga varje dag om jag hade ork, speciellt om jag drog in pengar på det. 😉 Som det är nu lägger jag fokus på att träna och bloggar när jag orkar. 🙂 Men lägga av, det tänker jag inte göra!

 3. Dr Snuggles skriver:

  De mesta plötsliga humörsvängningar och raseriutbrott från ingenstans jag upplevt, har kommit från kvinnor…Jag skulle vilja höra en feminist säga att det även finns kvinnor som har oerhört svårt att kontrollera och behärska sig. Svaret skulle nog då bli att det var en mans fel, som gjort henne sådan.

 4. Pelle2 skriver:

  Bra att du tog debatten. Alldeles för ofta slänger feministerna ur sig en massa feministiska floskler om lön och annat och ingen ifrågasätter det.

  • bergersjo skriver:

   Ja, jag har svårt att hålla tyst vid såna tillfällen… Men där kan man säga att kvällens trevnad var slut, tyvärr. 😛

 5. Dr Snuggles skriver:

  Brukar tyvärr vara så, varje gång som man bara tycker annorlunda än någon, ifrågasätter och inte håller med om allt…:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s