Fredagsmys med Skavlan

Fredrik Skavlan i Sveriges Television gillar olika. Detta visar han tydligt genom att behandla sina gäster totalt olika. Logiskt, va?

Det var många som surade över att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skulle få vara med i Skavlans talkshow. Enligt den socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm var detta ”ökande nazistaktiviteter”, och enligt PK-skribenten Henrik Arnstad var det ”mysig intervju med nazistledare” på gång.

Personligen var jag positiv. Jag har gillat Skavlan och uppfattade det som att han var den förste inom Public Service som skulle behandla partiledaren för landets tredje största riksdagsparti likadant som övriga riksdagspolitiker.

Fast riktigt så blev det ju inte…

Missförstå mig inte nu: Jag tycker absolut inte att det ligger något fel i om Skavlan kritiserar sina gäster och försöker uppträda som en skjutjärnsjournalist i stil med Janne Josefsson. Men isåfall ska han göra det mot alla.

Åkesson är långtifrån den första politikern i programmet, men däremot den första som blivit behandlad på det här viset.

Visst har jag redan tidigare irriterat mig över att Skavlan skickar ut tidigare gäster så att där max ska finnas fyra åt gången (det går ju inte att ställa in fler stolar eller kanske en soffa, eller hur?), men den här gången blev det extremt: Åkesson kom in som sista gäst, efter att Skavlan sett till att skicka ut alla andra gäster innan.

Att Skavlan betraktar en politiker som någonting katten släpat in, det är helt okej. Det gör jag själv. Men det är Skavlans djävla arbete att behandla sina gäster lika. Han kunde inte hålla borta sin nedlåtande syn ifrån Åkesson: avsmaken lyste rakt genom ögonen.

Skavlan ställde precis samma frågor som Åkesson brukar få besvara: som vanligt skulle han ta ansvar för att partimedlemmar uttalat sig rasistiskt eller på annat sätt olämpligt. Den här gången var det till exempel ett uttalande från 2002.

Som vanligt svarade Åkesson naturligtvis att det där var uttalanden som varken han eller partiet stod bakom.

Så visade Skavlan Sverigedemokraternas reklamfilm från 2010 med invandrarmammor i burka med barnvagnar som springer ikapp med en pensionär med rullator. Enligt Skavlan var det ”rasism”, och Åkesson sa emot. Och Åkesson har ju rätt: Varken pensionärer eller muslimer är någon ras.

Även jag själv som inte stödjer Sverigedemokraterna förstår deras poäng med filmen. Poängen ligger i att de anser att invandringen kostar för mycket pengar. Den åsikten är partiets grundidé, så det är väl inte så konstigt att de står för den?

Så här satt alltså Skavlan och kritiserade Åkesson med uttalanden från 2002 som han inte stod bakom och med en film från 2010 där de inte var överens om vad filmen framställer. Inte ens Fredrik Virtanen var nöjd med Skavlans arbete– fast Virtanen tyckte bara Skavlan skulle sagt vettigare frågor, att han kritiserade var bra. Public Service har ju tagit på sitt ansvar att lära svenska folket att Sverigedemokraterna är skräp…

Och han hade gärna fått ställa smarta men ändå kritiska frågor för min del- men då kunde han ju ha lyssnat på Åkessons svar, och slutat avbryta honom hela tiden som Sverker Olofsson i Plus.

Precis som jag trodde skulle PK-tomtarna hylla Skavlan för att ha visat att han minsann inte tycker om Sverigedemokraterna. I Expressen skrivs det att Åkesson felbedömde Skavlan.

Men många tittare har klagat över Skavlans behandling av Åkesson också, framförallt i Norge tydligen. Personligen tycker jag som sagt att allt varit okej så länge övriga politiska gäster fick samma omhändertagande i Skavlans TV-program. Nu var det oprofessionellt och subjektivt.

Skavlan borde skämmas för sitt hyckleri och jag tycker det verkar som om han slagit sig själv i ansiktet.

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s