Gemenskap för alla på GothCon- utom för cis-män naturligtvis!

Nu när det är påsk är det återigen dags för feministkonventet FemCon (tidigare känt som spelkonventet GothCon) i Göteborg. Jag hade egentligen inte tänkt skriva om den där smörjan i år, men upptäckte nyligen att många som håller koll på min blogg är intresserade av det. Och vad gör man inte för sina läsare?

Ja, det var ju några år sedan nu som GothCons stab bestämde sig för att konventet skulle övergå från att vara ett spelkonvent till att fokusera på genus och feminism. Jag har skrivit om det 2012, 2013 och 2014.

Som FemCons nya ordförande Emma Carlström uttrycker saken, har de fortsatt utveckla konventet i samma anda med inkludering som ledord. Och vad kan väl vara mer inkluderande än arrangemang som nästan hälften av världens befolkning inte är välkomna till?

Jajamensan- det räcker inte bara med evenemanget ”Isis- en samlingsplats för nördfeminister” där så kallade ”nördfeminister” kan sitta och hänga och lyssna på andra av samma skrot och korn. Nu arrangerar de även något de kallar ”Inkluderande MTG”, detta är så väldigt inkluderande att inga ”cis-män” får delta.

Kvinnor är välkomna, även om de är ”cis-kvinnor”. Könsneutrala personer är också välkomna. Läser man texten på FemCons egen sida verkar det som att transpersoner som betraktar sig som kvinnor är välkomna, men inte transpersoner som betraktar sig som män. Jag är inte helt säker på att det stämmer eller om det är ett misstag, eftersom det också står tydligt att det är just ”ej för cis-män”. Det går att tolka texten på fler än ett sätt, men jag tror att planen handlar enbart om att inte släppa in ”cis-män” även om de faktiskt rent skralt skriver längre fram i texten att de inte släpper in någon som vill tilltalas med manliga pronomen.

Såhär beskriver de detta arrangemang:
Inkluderande MTG- Kortspel har inget kön
OBS: EJ FÖR CIS-MÄN – För att du ska bli insläppt i denna gemenskap så krävs att du föredrar/ofta blir tilltalad med feminina pronomen, eller att du föredrar könsneutrala pronomen. I världen är 98% av alla MTG-spelare män, och i Sverige fick vi vår första icke-cis-manliga domare 2014. Trots att vi blir fler och länge har önskat ha större del i Magic-scenen, så finns det otroliga problem med sexism och okunskap inom hobbyn. I detta arrangemang släpper vi inte in individer som är av cis-manligt kön, eftersom vi önskar skapa en gemenskap där individer kan spela MTG, oavsett om det är som nybörjare eller domare, eller bara träffa likasinnade – utan det kön-fokuserande vi ofta får utstå på mer etablerade spelställen. Vi har en utbredd och kollektiv erfarenhet av att inte bli tagna som seriösa spelare / domare, och många känner sig inte välkomna som spelare. Därför finns MXU. För att du ska kunna vara vad du än är bekväm med, utan att bli ifrågasatt, så länge det inte skadar någon annan.”

I rubriken påpekar de klokt att kortspel inte har något kön, men redan i första meningen visar de sina riktiga ansikten och sina sanna åsikter om den saken.

För att säga sig vara emot sexism och för att påstå sig arbeta för att man ska kunna vara som man känner sig bekväm utan att bli ifrågasatt så länge man inte skadar någon annan med det, måste jag säga att dessa hycklare fokuserar djävligt mycket på besökarnas kön!

Naturligtvis är det inte okej ifall de utsatts för sexism och inte blivit behandlade seriöst, men det är sannerligen ingenting som görs rätt genom att de själva beter sig minst lika illa. Det är en ren paradox. Sexism är ingenting som kan behandlas genom könsseparering eftersom könsseparering är sexism!

”Inkluderande” beskriver de arrangemanget. Inkluderande för två procent av de som spelar detta spel i världen. 98 procent exkluderas istället. Det luktar ganska unket då att kalla vad det pysslar med för ”inkluderande”.

”Gemenskap” är ett annat ord de svänger sig med, och även detta stinker ganska kraftigt med tanke på att det är könsapartheid det handlar om.

Nåväl, den här texten skrev jag speciellt för några personer jag kom i kontakt med i en debatt för några veckor sedan. Lite som en påskpresent! Oavsett hur de betraktar sig angående kön. Så snäll är jag! Glad påsk!

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gemenskap för alla på GothCon- utom för cis-män naturligtvis!

  1. Pingback: Med feminism överträffar verkligheten fantasin- FemCon | Maniac Media

  2. Pingback: Moralpanik i Sverok | Maniac Media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s