Mensaktivism

På 70-talet demonstrerade unga och arga feminister genom att elda upp sina BH:ar. Numera demonstrerar de genom att elda upp pengar- och genom att lägga upp bilder på använda tamponger och bindor på internet…

”Mensaktivister”. Smaka på det ordet…

Idag är det nån sorts ”mammamagedag”. Igår var det ”mensdagen”, vilket syntes tydligt överallt i media.

De unga och arga feministerna från Södermalm skriver krönikor om den mensaktivistiska kampen mot ”det sista tabut”. Att mens inte är det sista tabut, det är helt klart. Hög åldersskillnad inom sex är sannolikt vårt samhälles starkaste tabu för tillfället. Men är mens överhuvudtaget ett tabu numera?

Ja, antagligen bland exempelvis starkt troende muslimer och judar. Där är det väl så att kvinnor måste äta och sova för sig själva medan de är ”smutsiga”.

Men hur är det egentligen inom det sekulariserade svenska samhället?

Jag minns när jag gick i grundskolan på 80-talet. Istället för att skämmas över att ha mens, utnyttjade flickorna i min klass detta. De gnällde över hur ont de hade hela tiden på grund av mensen och slapp på detta sättet att delta i gymnastiklektionerna. Praktiskt, ifall man är slö och lat alltså, vilket många barn och ungdomar mellan 10-16 år är…

Och reklam. Jag har sett reklam för tamponger och bindor lika länge som jag sett reklam i TV överhuvudtaget. Vore det så ifall mens skulle vara tabubelagt? Vi kan ju jämföra det med reklam för tillexempel kondomer… Inte lika vanligt, va?

Ett vanligt argument från mensaktivisterna är att man inte ser blod i den där reklamen… Då kan vi ju jämföra det med reklam för tandkräm, tandborstar, tandtråd och plackers. Brukar man se en massa dräggel och saliv som droppar och rinner?

Och hur är det i reklam för blöjor och toalettpapper? Inte så mycket urin och avföring va?

Ändå tror jag att de flesta är helt överens om att saliv, urin och avföring är precis lika naturligt som mensblod. Men inget av det behöver ju tryckas upp i ansiktet på folk genom bilder i media trots att det är naturligt, eller?

Om man är extra fascinerad av någon speciell kroppsvätska finns det garanterat specialporr som fokuserar på just detta, som man lätt kan hitta på internet. Saliv, urin, avföring, mensblod, annat blod, spyor, snor, svett, slem… Allt fullständigt naturligt och säkert något man kan hitta ifall man letar. Att vara aktivist för något av det, är som att sparka in öppna dörrar. Onödigt, barnsligt och typiskt feministiskt.

Nu ska jag vara ärlig dock och erkänna att för mig personligen så är de där olika kroppsvätskorna olika äckliga, om än lika naturliga, och så är det nog för alla. För mig, så är avföring äckligast. Jag skulle dock aldrig kalla det ett tabu– det är svårt, när man känner fullt av småbarnsföräldrar…

Personligen tycker jag inte mensblod är äckligt överhuvudtaget. Jag vet att jag är rätt ensam om den åsikten, men att det därför skulle vara ett tabu? Nej, snälla nån. Tabu, det är incest och pedofili. Inte mens! Inte här i Sverige.

Med det sagt. Återigen: Man behöver inte trycka upp bilder av använda tamponger och bindor i ansiktet på folk. Det är samma sak som använda strumpor. Dem fotograferar man inte, de åker in i tvättmaskinen. Det innebär inte att fotsvett är ett tabu, eller hur?

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mensaktivism

  1. Dr Snuggles skriver:

    Bevittnade en gubbe en gång som skitit ned sina vita byxor fullständigt och därför förvägrades gå ombord på bussen. Helt klart ett fall av diskriminering där med! Är ju fullständigt naturligt att bajsa. Sen om man väljer att göra det i sina egna byxor och gå omkring med det på stan istället för i toaletten, är ju ingen skillnad! 🙂

    Även sett person spy i T-banan mitt på dagen. Alla runtomkring gick av och bytte vagn. Visst blir man arg – helt klart ett fall av diskriminering även där!

    Alla borde ha rätt att bajsa, kissa, spy, nysa, hosta, peta näsan/öronen etc etc överallt! Något alla borde kämpa för. Toaletter är ju förlegade. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s