Objektifiering av Kvinnan

Det är många geek-feminister, eller vad de nu kallar sig, som har stora bekymmer inom spelvärlden med att kvinnliga spelkaraktärer blir så väldigt sexuellt objektifierade. Nyligen trillade jag in på en webplats där någonting görs åt saken: Karaktärerna får en mindre slampig och mer vårdad klädsel.

Poff! Objektifieringen är borta. Allting är återigen som det ska.

Jag tittar på bilderna och tycker mig höra en röst på skånska. Eller vänta lite, det är nog snarare småländska. Närmare bestämt kommer dialekten från Malmbäck, en liten ort mellan Jönköping och Nässjö, mitt i Bibelbältet.

Rösten är upprörd. Jag ser framför mig, mitt ibland alla dessa perverst klädda slynor från konsollspelen, en from pastor med hatt, skägg och hela faderullan. Ja, ni vet. Han liknar lite en ortodox jude, fast utan lockar framför öronen. Det var ju ungefär så de fromma pastorerna i Småland såg ut i slutet av 1800-talet, och det var sannerligen då de var som allra frommast.

”Skyl dig, kvinna!” ropar han. Hela kroppen skakar och ansiktet blir rödare för varje sekund. De kvinnliga spelkaraktärerna tittar bara hånleende på honom.

Han lyfter sin käpp och rappar till närmaste spelkaraktär över ryggen, så hon ramlar omkull i smutsen på landsvägen genom Småland, precis där hon sannerligen hör hemma.

”Slyna! Slampa! Hora! Luder!” skriker den fromme pastorn, och fortsätter daska till spelkaraktären med käppen, ett slag för varje ord. Hon gråter och ynkar sig, men vi vet ju alla att det bara är försök till manipulation.

Det pastorn gör kan tyckas grymt, men det handlar om kärlek. Kärlek till hela mänskligheten. Han vill ju bara att dessa kvinnliga spelkaraktärer ska lära sig en läxa och klä sig ordentligt… Vårdat, liksom? Inte vara så sexuellt objektifierade?

Kanske är det därför feminismen tycker så bra om islam nuförtiden? Småländsk Pingskyrka och liknande jadajadajada verkar ha givit upp hoppet om Kvinnan, men inom islam är det ännu många som förespråkar täckta kläder för det täcka könet. Burka, vad kan väl vara mer täckande än så? Borde inte de kvinnliga spelkaraktärerna skylas ordentligt i dessa härligt exotiska kulturella plagg?

Men samtidigt finns det, diplomatiskt uttryckt, flera sorters feminism. Vissa feminister hävdar att kvinnor som objektifierar sig i slampiga kläder när de är ute och slår klackarna i taket, super sig redlösa och roar sig i största allmänhet, trots objektifieringen inte får skylla sig själva (när de inte skyler sig själva) ifall de blir våldtagna. Eller när de blir våldtagna, menar jag naturligtvis. Av vita kränkta män.

Det verkar nästan som om dessa förespråkare anser att kvinnor har rätt att klä sig precis som de vill!

Sannolikt är det även dessa feminister som är ”fittaktivister” och objektifierar det kvinnliga könet mest av alla. Tämligen ironiskt, kan tyckas.

Så enkelt och trevligt det vore om de olika feministerna kunde mötas någonstans på halva vägen, och komma överens om att såväl spelkaraktärer som riktiga kvinnor faktiskt har rätt att klä sig hur de vill, men att ”fittpyssel” nog hör hemma i porrfilmer, sovrum och badkar- inte i universitet och högskolor.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Objektifiering av Kvinnan

  1. Dr Snuggles skriver:

    En person som uppriktigt var för jämställdhet och emot objektifiering, skulle inte göra någon skillnad på kön. Och bli lika upprörda om/när det gällde män. Hur många feminister har egentligen blivit det?

    Det är nog långt ifrån alla kvinnor (och män) som faktiskt känner sig kränkta över det också. De flesta vill ju vara attraktiva, vackra och snygga och vill gärna även få höra det av andra som bekräftelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s