Manshataren Zara Larsson

Den senaste veckan har det varit mycket bubbel och babbel i Ankdammen, Bloggosfären, sociala medier och helt vanliga medier såsom tidningar, efter att sångerskan Zara Larsson gnällt lite allmänt feministiskt i en intervju från Dagens Nyheter om att hon tycker Bråvallafestivalen inte marknadsfört henne, att killar (alltid) är överrepresenterade, att det är mycket roligare att kolla på brudar samt uttryckt hopp om att festivalen har genustänk.

Enligt min egen åsikt hör inget av det till hennes värre stunts. Men det tyckte tydligen Expressen, för de gick ut med nån sorts artikel om Dagens Nyheters intervju… Zara Larsson tyckte Expressen hade vinklat citaten från intervjun och lagt felaktiga ord i hennes mun, men läser man båda texterna ser man att båda tidningarna skrivit samma saker. Expressen hävdade inte att Larssons huvudsakligen gnällt över att hon inte var huvudakt på festivalen, som hon senare påstod till SVT.

Hon sa också till SVT att hon står för allt hon säger- och uttryckte återigen i stort sätt samma saker som både Dagens Nyheter och Expressen gått ut med… Så varför hon är arg på Expressen förstår jag faktiskt inte, men sannolikt är det för att folk blivit upprörda efter att ha läst hennes synpunkter i tidningarna. Men hon borde inte skylla detta på Expressen.

Nå. Varför tycker jag inte något av det könsfokuserade tramset hon gick ut med till Dagens Nyheter var så allvarligt?

Tja, hon är radikalfeminist. Jag är van vid att sådana betraktar människor utefter deras kön. Det är inte konstigt om de tycker manliga musiker är ”överrepresenterade” även om dessa inte är anställda på grund av att de är män utan för att de har fans, samt för att de faktiskt är fler än kvinnomusiker. Det är inte konstigt att de tycker det är roligast att titta på kvinnliga musiker istället för att titta på musiker utefter deras musik. Och det är absolut inte konstigt att de tycker festivaler och för övrigt alla i hela världen ska ha genustänk…

Det är så radikalfeminister tycker!

Så detta var inga extrema uttalanden. Mycket värre har Zara Larsson spytt ur sig på Twitter, där hon hånat ”kränkta män” och skrivit ”Hej killar! Det vore verkligen asgulligt om ni kunde sluta vålta [hennes felstavning, inte min]. Fattar om ni inte vill men det skulle vara snällt. Tack på förhand, kram!”

Ytterligare värre har hon skrivit i sin blogg, där hon lagt upp en bild på sig själv med texten ”Manshat” och ett hjärta, bejublat manshataren Natashja ”Lady Dahmer” Blomberg och skrivit att vederbörande ”vet vart skåpet ska stå”, påstått att manshat har noll konsekvenser och inte leder till några negativa sådana.

Dock har två saker varit bra med tidningarnas ganska fåniga artiklar om Larssons feministiska syn på Bråvallafestivalen: Debatterna har varit intressanta och många har kommit till insikt om Larssons manshat.

Det är inte så många som backat upp henne vad gäller de egentliga åsikterna, men däremot har somliga försökt stötta henne på andra sätt, men bara gjort saken värre.

Det mest respektlösa har varit de som tyckt att ”jo, men hon är ju trots allt bara 17 år”.

Missförstå mig inte nu- jag hyser ingen respekt för Zara Larsson. Efter att ha läst hennes skriverier på twitter och bloggen tycker jag hon uppträder som en väldigt obehaglig människa.

Men jag respekterar henne iallafall såpass mycket att jag inte försöker vifta bort hennes stollerier på åldern. Jag låter henne stå för sina åsikter istället. Jag skiter i hur gammal hon är. Jag ger henne den respekten att jag inte viftar bort henne som ”ung och dum”.

Sen har det varit de (vanligen Riddare I Glänsande Rustning) som sagt emot att hon hatar män. ”Nejdå, hon hatar bara manlighet!”

Det är egentligen ganska enkelt: Man kan välja att lita på det hon själv erkänner, eller så kan man välja att göra en egen tolkning. När någon säger sig hata män, oavsett det är i grupp eller inte, då tror jag på det istället för att försöka göra någon omtolkning eftersom det där med hat efter kön låter så… dåligt?

Larsson tycker inte man ska jämföra rasism med manshat, men det tycker jag. Det tycker jag absolut.

Hon har själv försökt förtydliga sitt manshat på bloggen, vilket bara visar ännu bättre vilken god jämförelse det är med rasism:

Jag hatar inte ALLA män. […] Jag älskar min pojkvän, min pappa […] men jag hatar män i grupp.

Aha. Exakt! Just det. Jag tror inte så många rasister hatar exakt alla av annan ras än de själva. Det brukar finnas en och annan ”rasifierad” som duger även för dem. Pizzabagaren och den ena efter den andra. Och jag skulle nog tro att manliga kvinnohatare (även sådana finns ju) älskar sina flickvänner och mammor lika mycket som Larsson älskar sin pojkvän och pappa. Inte alltid, naturligtvis, men vanligen.

Det finns kvinnor som både våldtar och mördar, men den lilla procenten formar inte ett helt samhälle. Patriarkatet gör det och där har vi ju männen i stolt front!

Jaha… Här visar hon ännu tydligare hur hon lägger all skuld på män men viftar bort allt ont kvinnor gör.

I ett patriarkalt samhälle så kan inte män bli strukturellt förtryckta av kvinnor. Det går liksom inte.

Jodå, det går allt. Nu är ju inte Sveriges samhälle patriarkalt, men om vi skulle titta på till exempel Saudiarabien, så kan vi även där se att kvinnor har den absolut största kontrollen över barnen. De kan förtrycka pojkar i många år. Det borde inte vara svårt att begripa.

Zara Larssons beskrivning av hur hon hatar män är mycket tydligare än Björn Söders citat om folkslag i vintras- den som anser att hans uttalanden var rasistiska borde därmed absolut förstå att Larssons manshat är helt jämförbar med rasism. Och inte bara fördomsfull rasism då, utan hatisk sådan…

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Manshataren Zara Larsson

 1. Dr Snuggles skriver:

  Tur vi lever i ett sånt jämställt land där feminism förväntas och kvinnor alltid har rätt per defination…

 2. Dr Snuggles skriver:

  Konstigt att dessa kvinnor alltid tycks ha en pojkvän också. Och ändå kunna bära på så mycket hat och fördomar. Och att vuxna människor som uttalar sig på sådana sätt och den nivån ens får en offentlig röst.

 3. Dr Snuggles skriver:

  ”Jag hatar inte ALLA män. […] Jag älskar min pojkvän, min pappa […] men jag hatar män i grupp.”

  Den där meningen, Sven – helt ärligt trodde jag först det var MIG du hade citerat där, från någon av mina gamla kommentarer…Då jag vet att jag själv har skrivit något liknande tidigare. Just för att påvisa hur feminister tycks resonera och hur fullständigt korkat och ologiskt det hela är! 😀

  Otroligt.

 4. Josef Boberg skriver:

  Att hata föder än mera av hat – så det är ju en återvändsgränd – minst sagt.

 5. Zara Larsson skriver:

  Klart det är en man som skiver det här också… shit…öppna ögonen vännen.

  • bergersjo skriver:

   Nu vet jag ju inte vem du är, men jag är högst skeptisk till att vi är vänner (även om somliga av mina vänner faktiskt är radikalfeminister). Och ja, visserligen är jag man, men det har inget med saken att göra. Du är uppenbarligen en sexist som tror att alla kvinnor är sexistiska manshatare och därmed är det du som bör öppna ögonen, för så är det inte.

 6. Zara Larsson skriver:

  Eftersom att du inte vet vem jag är kanske du inte bör uttala dig om min personlighet heller eller vad jag tror för den delen, känns ju lite lågt. Och sluta göra narr av andra människor och deras ideologi, särskilt på internet, också jävligt lågt. Man kan ju tro att vuxna människor vet bättre. Tack för mig!

  • bergersjo skriver:

   Vad jag skrivit om gällande din personlighet och vad du tror på har ingenting med dig som individ att göra, för jag skrev endast utifrån din egen text:

   ”Klart det är en man som skiver det här också… shit…öppna ögonen vännen.”

   Således: Ditt absurda påstående att det självklart är en man som skriver som jag gör är kraftigt sexistiskt. Det behöver jag inte veta vem du är för att uttala mig om, det är helt enkelt fakta.
   Att inte alla kvinnor är sexistiska manshatare (vilket då skulle innebära att enbart en man kunde skriva som jag gör, vilket du hävdade) är som tur är fakta det också.

   Ska vi prata om vad som är lågt?

   Sjuka hatiska ideologier, hyckleri och fördomar är lågt. Att hata människor på grund av deras kön är lågt. Det är förstås min egen åsikt, men den står jag för.
   Att göra narr av hycklare och hatare är kanske lätt, men absolut inte lågt. Lite lågt känns det däremot att hålla sig anonym i en sån här debatt- jag påstår dock inte att du nödvändigtvis är det, du kan ju ha dina giltiga skäl. Kanske.

 7. Zara Larsson skriver:

  Ett tips till dig som du kan använda dig av nästa gång du vill kommentera någon annans KOMMENTAR. Skriv ” din KOMMENTAR är sexistisk……”. Det går liksom inte att skriva
  ” Du är uppenbarligen en sexist som tror att alla kvinnor är sexistiska manshatare” och sen hävda att det inte var menat åt individen utan åt kommentaren. Så vitt jag vet så har orden ”Du” och ”din kommentar” inte samma innebörd.
  Och btw, jo det är så typiskt och självklart att det är en man som sitter och hackar ner på Zara Larsson och det är så typiskt att en man sitter och försvarar patriarkatet osv. Patriarkatet bygger på män i ledande positioner, män som får fördelar på kvinnors bekostnader. Varför skulle ni klaga på det eller medge att det är fel?

  • bergersjo skriver:

   Naturligtvis skulle du kunna vara ett troll som inte menar det du skriver, men jag ger dig såpass mycket respekt att jag utgår från att du faktiskt gör det. Det kan förstås vara fel, det är helt sant. Dock knappast något som du behöver känna dig kränkt över: Allt du behöver göra isåfall är ju att ärligt erkänna att du inte är seriös, istället för att skuldbelägga mig.

   Och nu drog du i med ytterligare sexism där. 🙂

   Jag hackar inte ner på Larsson, jag skriver om hennes hat, hennes ideologi och påpekar hennes hyckleri. Att bli kritiserad får man faktiskt tåla som samhällsdebattör. Precis som du gör ditt bästa för att kritisera mig måste väl jag ha rätt att kritisera henne? Speciellt eftersom hon går ut med oerhört extrema och hatiska åsikter som till exempel att alla män ska dö en våldsam död. Jag förstår personligen inte hur någon kan ställa sig och försvara något sådant.

   Vad gäller ”patriarkatet” så har jag aldrig någonsin försvarat något sådant. Till skillnad från Larsson så står jag för alla människors lika rättigheter och skyldigheter oavsett kön och då står jag naturligtvis inte för varesig något patriarkat eller något matriarkat. Varför vi (antar att du menar män där) skulle klaga på det (antar att du menar patriarkat) eller medge att det (patriarkat igen gissar jag) är fel? Tja, såväl män som kvinnor som står för alla människors lika rättigheter och skyldigheter anser ju självklart att det är fel om någon behandlas bättre eller sämre på grund av sitt kön. Ganska enkelt va?

 8. Pingback: Lamotte vs. Blomberg- ny feministfejd i Ankdammen | Maniac Media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s