Moralpanik i Sverok

Att den före detta spelorganisationen Sverok för många år sedan bestämde sig för att ge fan i sin tredje konstitutionella stadgeparagraf (att organisationens syfte är att främja spelhobbyn) är inte precis någon nyhet.

Nej, Sverok har inte så mycket med spel att göra längre. Inte bara för att verksamheter i Sverokanslutna föreningar inte längre behöver handla om spel utan kan röra sig exempelvis om japansk popkultur eller ”fantastik”(det räcker att det är ”nördigt”), utan också för att Sverok vill följa den Politiskt Korrekta strömmen.

Således: Regerande i organisationen vet bäst, och ska därför styra och ställa och se till att medlemmarna har ”rätt” åsikter.

Som exempel: Konventet GothCon pumpas smällfett med Sverokbidrag och hade inte kunnat vara radikalfeministiskt om det inte varit rätt i tiden och gärna backats upp av organisationen. Detta antyder att det knappast är det enda feministiska arrangemanget inom ”spelhobbyn”.

Feminismen är naturligtvis inte det enda Politiskt Korrekta där Sverok ligger i framkant- ”Pride och HBTQ-frågor är väldigt viktigt för Sverok”, kan man läsa på Sveroks webplats. För sexualitet handlar ju oerhört mycket om spel, inte sant? Åtminstone tycker Sverok uppenbarligen det…

När Sverok började delta i pride-evenemang var jag negativt inställd till det, eftersom jag trodde att det rörde sig om spellobbyister som utnyttjade dessa evenemang som plattformer för att sprida sitt eget intresse- spel. Men jag hade fel. I själva verket är det Sverok som utnyttjas allt mer som plattform för att sprida Politiskt Korrekthet och nyttjas allt mindre för sitt eget syfte…

De Politiskt Korrekta Värdegrunderna ska smetas på alla och råkar du inte dela dem så har du inte i Sverok att göra.

Med asylbränder och skolmord sprids moralpaniken i landet och några sverokare (varav minst en är mycket aktiv och agerande inom Vänsterpartiet) har därför varit listiga nog att utnyttja detta till att inför organisationens riksmöte lägga in motionen ”Inga rasister i Sverok”. En skrämselmotion som bygger totalt på moralpanik och viljan att styra och ställa över medlemmarnas åsikter och värderingar. En kort beskrivning är att motionen går ut på att framförallt Sverigedemokrater ska frysas ut ur Sverok (Sverigedemokraterna är de enda som nämns vid namn i motionen). Det ska inte gå att inneha förtroendeuppdrag eller representera Sverok och även göra detta för ”en rasistisk eller på annat sätt främlingsfientlig organisation”.

Det klargörs inte i motionen vem som ska besluta vilka organisationer som är rasistiska eller på annat sätt främlingsfientliga, men eftersom Sverigedemokraterna som sagt tas upp vid namn så framkommer det ju tydligt att iallafall dessa räknas in. Det känns tämligen ironiskt att i början på motionen hävdar skribenterna stolt att Sverok de senaste åren arbetat för en mer välkomnande ”spelhobby”, när en motion som den här i själva verket går ut på motsatsen: ”Delar du inte våra värdegrunder, vill vi inte ha dig här. Stick.

Nu ställer sig kanske vän av ordning frågan: Men vad spelar det för roll? Vad gör det om alla Sverigedemokrater blir utmobbade och undanfösta? Vad gör det om inga Sverigedemokrater får representera Sverok? Vad gör det om Sverok lär upp sina medlemmar att duktigt vara genusmedvetna feminister som helt enkelt följer strömmen eftersom de som inte gör det blir utfrysta?

Ja, vad gör det? Det är ju förstås inte så roligt för de som blir utfrysta. Det kanske den skiter i som hatar dessa människor på grund av deras åsikter, men känner man att det går att umgås och dela hobbyintressen med varandra och kanske rentav respektera varandra utan att tvinga på sin egen ”värdegrund” på alla andra- då är Sveroks nuvarande förhållningssätt unket. Det är väldigt mycket Sovjet över dagens Sverok.

Den här motionen är i skrivandets stund inte genomröstad, och det är naturligtvis inte alls säkert att den blir det. Man kan ju alltid hoppas att det fortfarande finns tillräckligt med vettiga människor i Sverok för att inse vilken unken moralistisk personstyrning det handlar om- jag är dock ganska skeptisk till detta.

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s