Historierevisionisterna

”Tänk dig ett experiment. Där du som är barn nu, får tillbringa en enda dag i historien. Nånstans mellan för tusen år sen och idag. Vad skulle du vara med om, och vad skulle du vilja berätta för oss här hemma?”

Ja alltså, naturligtvis skulle du vilja ljuga som bara helvete och hitta på en massa råpolitisk genusskit. Eller hur?

Lite som den här julkalendern ”Tusen år till julafton”. Regissören Karin af Klintberg visar inga skrupler gällande politik framför historisk fakta. Tvärtom. Hon verkar snarare stolt över att ha genomsyrat hela arbetet med julkalendern med ”frågor om genus och klass”.

Nöjd och belåten med att med ett ”medvetet grepp” ha gjort den manliga huvudkaraktären så dum som möjligt och sen antagligen för att vara ”normbrytande” och ”med genusperspektiv” låta den extremt manshatande kvinnan Karin ”Kakan” Hermansson spela man- till exempel Bellman.

Klintberg är så nöjd med sitt politiska arbete att hon själv tar fram några exempel: ”Manligt och kvinnligt kastas hela tiden runt. Så därför syr Erik på 1300-talet, Lotta lär ut bågskytte på 1500-talet, vi har en kvinna som är Guvernant på 1700-talet, Erik tar hand om barnen kring sekelskiftet 1900 och Lotta drar in stålarna på 1950-talet. Ibland är genusarbetet tydligt och ibland subtilt eller okommenterat”.

Där håller jag inte riktigt med Klintberg: Jag tycker genusarbetet är ytterst tydligt precis hela tiden.

Nä fy vilken skit. Såhär blir det när barnen ska förgiftas med politisk propaganda, då är det inte så viktigt med fakta, tvärtom är det lämpligast att visa upp vad man anser är den bästa av alla världar. Med andra ord radikalfeministiskt genustrams som aldrig funnits tidigare och som förhoppningsvis snart är borta ur historien och bara skrattas åt att framtidens människor.

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Historierevisionisterna

 1. Dr Snuggles skriver:

  Skulle kunna skriva ett bättre manus just nu till nästa års kalender…Något som verkligen handlade om julen och gav sån stämning. Sett några till avsnitt, gillar den inte ens som vuxen. Vad hade då mitt 6-åriga jag tyckt?

  Klasses Julkalender -92 var kul för han bodde högt uppe i en jättegran, med en tomtenisse uppe på loftet. Det var kul och juligt! Sunes jul var kul, för man var i ungefär samma ålder själv och kunde känna igen sig. Ture Sventon runt 1990 var kul när han flög på mattan. Även Pelle Svanslös med Björn Kjellman, m.m.

  Men denna…:/ Riktiga historieätarna var helt OK. Men riktade sig ju till vuxna också.

  • bergersjo skriver:

   Jo fast hur kan du som vuxen veta vad ditt 6-åriga jag skulle tycka om? Någorlunda i och med att du kanske minns vad du själv tyckte om som barn, men alla barn tycker ju inte att samma saker är kul. Jag tror att Historieätarna hade kunnat vara en oerhört bra julkalender både för barn och vuxna, men den här politiska propagandan är inget annat än ren skit.

   Hehe, jag såg nog aldrig de julkalendrar du hänvisar till, det var i slutet av tonåren. 🙂

 2. Dr Snuggles skriver:

  Jag har barnasinnet kvar…;) Eller så är jag bara en väldigt barn-slig person rent allmänt! 😀

  För mig gick de där kalendrarna när jag var i 10- 12-årsåldern. Därefter slutade jag följa dem, såg bara något avsnitt då och då. De flesta ligger ju på Youtube, förståss.

 3. Dr Snuggles skriver:

  Om riktiga Historieätarna inte var politisk, varför ska då barnversionen vara det? Det är väl den största frågan.

  • bergersjo skriver:

   Riktiga var nog också lite politisk, men absolut inte till denna starka grad. Och det är väl det som är grejen antar jag- allt ska vara genus och feminism numera i public service och om det är för barn så drar de på extra hårt… Så de blir vana vid det tidigt i livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s