”Hej hej” har blivit ett tiggar-ord

För ett tag sedan såg jag på SVT:s program ”Allt för Sverige” att ordet ”hej” tydligen ska ha tillkommit som svensk hälsning någon gång under 1800-talet. Folk var nationalromantiska och ville prata som vikingar, och trodde att dessa använt ”hej” som hälsning. Var det rätt eller fel? Ingen aning. Jag är ingen expert på fornnordiska språk.

Men oavsett ifall ”hej” varit en allmän hälsning i Sverige i 150, 200 eller rentav 1000 år, har det ändå varit längre än någon levt, inte sant? Så då kanske man ändå kan komma överens om att nu är det en hälsning på svenska.

Eller kanske snarare- tills ganska nyligen…

Jodå, ”hej” är fortfarande en hälsning. Om man träffar någon är det nog ovanligt att ingen använder just det ordet. När jag handlar brukar butiksbiträdet nästan alltid säga ”hej” och jag svarar då automatiskt ”hej hej” tillbaka.

Men på senare tid brukar jag så fort jag instinktivt sagt ”hej hej” mer eller mindre känna ett psykiskt obehag. Vad fan var det jag gjorde? Sa jag ”hej hej”?!

Verkar det konstigt? Men det är helt sant. Instinkten att svara ”hej hej” om någon hälsar sitter starkt kvar, men jag arbetar på att få bort den. Jag kan hellre hälsa hur fan som helst istället. ”Goddag”. ”Tjenare”. Helvete, jag kan tillochmed hellre tänka mig att säga ”yo wazzap dude”.

”Hej hej” har blivit ett tiggar-ord. Så fort man ska gå in i nån affär och handla så sitter det nån tiggare där utanför och säger ”hej hej”. Har jag fel? Är det inte exakt vad de säger? Alltid?

I och med att tiggarna nu för evigt satt sin prägel på denna en gång så oskyldiga hälsning, känns det som om ordets betydelse håller på att förändras. Det betyder inte längre bara ”goddag” eller liknande, det betyder nu också ”ge mig pengar”.

Inte fullt så trivsamt längre…

Jag tycker det bästa hade kunnat vara om tiggarna istället sagt ”hen hen”. Jag menar, de som brukar vara mest positivt inställda till tiggare brukar väl också oftast vara samma typer som är positivt inställda till hen-sägande?

Detta inlägg publicerades i Dagligt flum och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till ”Hej hej” har blivit ett tiggar-ord

 1. Mr Snuggles skriver:

  Haha, kul inlägg! 🙂 Brukar nog oftast säga ”Tjena” själv. Iaf till folk av samma kön. Känns manligare, på något vis…Ska däremot inte använda ”Tjenare” mer, då jag hörde att detta ursprungligen är en artighetsfras som bottnar i tjänare. Och då alltså med betydelsen ”Jag är din tjänare” för att visa sin vördnad mot någon…

  Mitt under en livlig diskussion med min vän, blev vi en gång avbrutna av någon som ville sälja något när vi gick över ett torg. ”Hej!”, sa han och kom fram. ”HEJ!”, avslutade min vän innan karln ens hunnit fortsätta och fortsatte sen bara prata med mig som innan. Ordet har alltså många användningsområden…

 2. Mr Snuggles skriver:

  Varför satt/sitter förresten inga svenska tiggare mitt framför mataffärer? Eller går igenom tågen i samma syfte. Något jag grubblat på…Är det nationaliteten som avgör vilka som får det?

 3. Gastrup skriver:

  Jag undrar om du kommer till en punkt då du frågar dig hur det blev så här och hur du själv blev så här. Ett sånt oproportionerligt fokus på att spotta på ”feminismen” (representerad av några få tv-kändisar och andra ganska htliga kulturpersoner, det är lättast att sparka in öppna dörrar genom att reducera en hel mångfaldig social rörelse och teori till de sämsta argumenten, oftast inte ens argument, hos dessa få feminister), lite hederlig antikommunism och nu har du börjat på att väva ihop det med att tiggare förstör ditt uråldriga språk och gör hälsningsfraser mindre ”trivsamma”… Vad sägs om att lägga ner lika mycket tankemöda som du ägnar åt tiggare, vissa feminister, kommunister osv. till de som slaktar den välfärdsstaten (nej, jag menar inte invandrare eller ”vänstern”) – Svenskt näringsliv och deras nickedockor inom partipolitiken (se t ex Primeskandalenbfrån 2010), skattesmitarna/parasiterna (företag, riskkapitalister), de bidragsberoende i Danderyd som drar lika mycket bidrag för att ha pigor i sina hem som statskassan avvarar för bostadsbidrag så folk ska ha nånstans att bo… Prioritera lite…

  • bergersjo skriver:

   Jag vet mycket väl hur det blev såhär och hur jag själv blev ”såhär” (låter lite negativt). Jag skriver inte så mycket längre eftersom jag lägger fokus på andra saker, men när jag skriver faller det sig självklart naturligt att jag skriver om saker som jag känner. Därav att jag skriver mest om feminismen- den moderna, svenska normen av feminism, representerad av regering och riksdag och politiker inom samtliga riksdagspartier utom ett, hela media, stor del av bloggosfären samt utbildning från dagis till högskola.
   Att jag skriver mer om denna feminism är inte alls konstigt eftersom feminismen i sig tar sig en allt större del av samhället, vilket naturligtvis känns mycket oroväckande för mig som så kallad ”vit” medelålders heterosexuell cis-man, alltså Djävulen i den här feminismens ögon.
   Jag ser absolut inte mina politiska tankar som ”antikommunism” utan snarare som liberalism (varken ”ny” eller folkpartistiskt förvriden, utan ursprunglig), individualism och till viss del socialism, då jag exempelvis gillar fri sjukvård.
   Att skriva om tiggare ibland är inte heller underligt då även dessa tar en allt större plats i samhället. Att skriva om språket är inget nytt för mig, det har jag gjort från början.
   Självklart uppskattar jag att du har tips, men jag tror det blir bäst ifall jag fortsätter skriva om saker som jag vill skriva om, så skriver du om det som känns viktigast för dig? 🙂

 4. Mr Snuggles skriver:

  Ingen grupp är alltid ett offer och en annan alltid motsatsen endast p.g.a. sitt kön. I yngre år trodde jag verkligen feminism innebar jämlikhet. Har sen gång på gång fått erfara att det, iaf mestadels handlar om kvinnor med dåliga erfarenheter av män, ofta p.g.a. egna val, som sen fått hatet i sig, intalat sig själva att alla män är svin och sen känner ett hämndbehov. Och då ger sig på de goda, då det är de enda de vågar det med. ”Äkta” feminister skulle då behöva ta avstånd ifrån de individerna i mycket större utsträckning, för att behålla sin trovärdighet.

  Alla ideologier grundade på fördomar och hat är farliga, vad det än handlar om. Samhället måste få vara objektivt. Det måste t.ex. alltid vara ett alternativ att han faktiskt kan vara oskyldig, om en man blivit anklagad för våldtäkt. Att det även kan vara kvinnan eller barnet i fråga som ljuger. Att även ”vita medelålders heterosexuella cis-män” kan vara offer för andra kategoriers elakhet. Då dåliga människor finns inom alla åldrar, kön, etniciteter, etc. Inte bara bland män.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s