Global-sången i Melodifestivalen

Även jag får väl ta och skriva något om de senaste dumheterna i Ankdammen. Och då syftar jag förstås på SVT:s surrealistiska försök att visa sig ”normbrytande” och ”inkluderande” genom att blanda ihop nån sorts röra av olika språk i några svenska visor samt lägga till en egen PK-variant av nationalsången runt detta.

Jag vet verkligen inte om jag ska skratta eller bara skaka förvirrat på huvudet. Men visst, jag förstår att poängen har varit att provocera de där hemska nationalisterna samt att hyllas av övriga duktiga Politiskt Korrekta. Och det har ju märkligt nog fungerat, verkar det som, så det är väl bara att buga och säga ”grattis” åt SVT, trots allt…

Men ändå, liksom?

Arrangemanget slutar med att de sjunger att de vill leva och dö på jorden. Och guess what? Jag tror de får sin vilja igenom…

Men. Om det nu är nån sorts globaliseringsromantik och antinationalism det handlar om, varför kallar de då påhittet för ”Hela Sveriges sång”? Varför inte hela jordens sång? Och varför inleder de alltihop med att kören står och råmar ”Svääääääärje Svääääääärje Svääääääärje fosterland”?, Varför inte ”Joooooorden jooooooorden joooooorden vår planet”?

Det här är naturligtvis retoriska frågor. Poängen var ju att provocera nationalisterna! Kanske hade de inte känt sig lika provocerade ifall cirkusakten inte varit så skenhelig och förställd, vad vet jag? Uppenbart är iallafall att SVT tagit den slutsatsen…

. De gör sitt bästa för att försöka få det så ”svenskt” som möjligt för att sedan lägga in ett ”hahaha vi skojar bara nu djävlar ska ni få se!” Kanske är påhittet inte så surrealistiskt när allt kommer omkring. De har gjort sitt bästa för att räcka ut tungan politiskt och tänkte efter noga innan hur det skulle gå till.

Inte desto mindre- alltså även om de lyckades- så tycker jag jippot var dåligt. Jag menar, även om de gjorde alltihop falskt och hycklande med flit för att få till provokationen så starkt som möjligt, så gjorde de ändå alltihop falskt och hycklande. Och det i sig är en förlust.

Så sorry SVT- eller om ni hellre vill kallas JVT (jordens television) numera- men av mig blir er provokation sågad den här gången. Även om jag förstår varför ni gjorde som ni gjorde betraktar jag hela kalaset som surrealistiskt iallafall. Och varför inte- ni står ju inte för era uppenbara politiska åsikter utan låtsas som om ni inte har några. Då kan väl jag låtsas som om jag tror er?

Det går naturligtvis att göra mycket bra politisk satir av nationalsången utan att behöva låtsas som om man i samma veva inte förstår vad det är man försöker göra. Här är ett exempel:

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Global-sången i Melodifestivalen

  1. Mr Snuggles skriver:

    Nog nästan tabu att vara nationalist i Sverige idag. I USA m.f. t.o.m. förväntas man vara det.

    ”Ja, jag vill leva jag vill dö i norden”. Det där är konstigt. Norge kunde alltså sjunga samma sång egentligen på sin 17 maj. Eller t.o.m. Finland på sin nationaldag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s