Sverige- en diktatur

Jag skrev ju nyligen om Hans Kungliga Majestät Konungen af Guds Nåde På Tronen, och precis som vanligt så var det en och annan besserwisser som inte kunde tåla att jag ser honom som en diktator, eftersom han enligt dessa inte har fullt så mycket makt som en sådan borde ha i deras ögon.

Det blev det gamla vanliga käbblet om att även diplomater minsann står över lagen och riktiga diktatorer ska minsann vara totala envåldshärskare och bla, bla, bla. Jag fick frågor om vilka lagar ur svunnen tid som var diktatoriska och när jag pekade på lagen om högmålsbrott (i brottsbalkens 18:e kapitel) och successionsordningen, så dög inte dessa. Att jag påvisade att själva kungahuset skriver på sin webplats att den svenska monarkin grundar sig på traditioner som sträcker sig mer än 1000 år tillbaka i tiden var inte intressant.

Nåväl- jag ska försöka förklara kort varför jag ser en diktator i monarken.

Det kanske allra viktigaste i en demokrati, torde vara synen på alla människors lika värde. Alla människors samma rättigheter och skyldigheter. Och hur man än vrider och vänder på det, så finns inte det i Sverige med dess arvsmonarki.

Betraktar man- och det gör jag- motsatsen till en demokrati som en diktatur, kan Sverige isåfall ses som en sådan. Och vem måste då vara själve diktatorn? Naturligtvis monarken, ”kronan på verket”, den som monarkin i sig handlar om, även om det bara rör sig om en Barbie-docka som hälsar och håller tal.

Man kan väl säga att Sveriges diktator mest är kvarvarandet ur gamla traditioner och inte längre någon egentlig härskare. Varför skulle man kunna säga så om en kung, men inte om en diktator?

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Sverige- en diktatur

 1. Mr Snuggle skriver:

  Jag är också helt emot kungahuset, som sagt. Allt som inte är folkvalt och demokratiskt. Men det där om att alla människor är lika mycket värda är nog bland det största och evigt återkommande hyckleriet som påstås. Ändå säger sig nog samtliga partier stå för just det. Då vore ju varje tiggande rom lika mycket värd som en medlem av den familjen? Rätt till lika mycket pengar?

  Självklart är alla människor inte lika mycket värda. Då vore pedofiler, mördare, våldtäktsmän etc lika mycket värda som Moder Teresa också och alla andra som vigt sitt liv helt åt att hjälpa andra. Onda människor lika mycket värda som goda. Vem av alla de som påstår detta om allas lika värde skulle egentligen ärligt kunna ställa sig bakom det?

  Problemet är bara att detta mäts på helt fel sätt. Att man värderar människor efter social status, utseende, kön, ålder, yrke, framgång och pengar etc – även om detta är medfött. Istället för att endast värdera varje person utifrån dennes handlingar. Men så har världen aldrig varit och det kommer den säkerligen aldrig bli heller.

  • bergersjo skriver:

   Det lika värdet är ju en objektiv sak. Rent subjektivt har naturligtvis inte alla samma värde. För dig har dina nära och kära högst värde, och för mig är det mina nära och kära som har högst värde. Det lika värdet handlar alltså inte om känslor och personliga åsikter.
   För mig personligen har varenda tiggande rom (som jag är mycket negativ till) betydligt högre värde än varenda parasit i kungahuset- kungahuset kostar ju ännu mer än de gör och ger lika lite.
   Följer man inte synen på ett lika värde finns det ingen idé att gå efter jämställdhet. Då kan man istället göra som feministerna och betrakta vita heterosexuella medelålders cis-män som mindre värda och ge arbete osv. till alla andra.

   Som du ser i texten har jag även skrivit om allas lika rättigheter och skyldigheter.
   Det är inte svårare än att alla ska dömas efter sina egna handlingar! Varken mördare, pedofiler våldtäktsmän eller moder Teresa var goda eller onda när de föddes. Därför ska de också- som nyfödda- ha samma värde, rent objektivt.

   Kungen föddes med ett helt annat värde. Det sätter jag mig emot.

 2. Mr Snuggle skriver:

  Det är just det jag tänker att folk måste mena varje gång de säger det – att alla ska vara lika mycket värda ifrån FÖDSELN. Vilket alla borde kunna tycka också.

  Men där kommer ju sånt som kungliga m.m. in, vilket direkt motbevisar det också.

  Självklart hade även människor som senare i livet valde att göra onda handlingar, lika värde som alla andra vid FÖDSELN. Men då måste man även lägga till det, tycker jag – ”Alla människor har lika värde vid födseln”. Annars kan man ju ta det just som mina exempel. Och det skulle ingen människa ärligt kunna tycka.

 3. Mr Snuggle skriver:

  Jag vore en hycklare om jag påstod att det inte finns ett flertal människor jag träffat genom livet som jag fullständigt hatar.

  Däremot anser jag självklart att de också var lika mycket värda som alla andra vid födseln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s