”Ha ett bra liv”

Det brukar av och till hända att folk blir förbannade på mig över internet, oftast på grund av en ganska löjlig orsak. Debatter över nätet kan snabbt leda till starka känslor som får folk mycket argare än de skulle blivit i verkliga livet (nu räknar vi alltså inte med turkiska politiker och liknande…), och på det sättet händer det lite då och då att någon som jag kanske känt i mer än tio år blir så arg att vederbörande bestämmer sig för att aldrig mer vilja ha med mig att göra, kanske om jag kallat vederbörande för en besserwisser eller haft en annan åsikt om katter.

Det där är som sagt en sak som händer ibland så därför är det inte längre något som blir en stor chock. Jag reagerar inte längre med ett ”Vad fan?!” utan snarare med ett ”Jaha, nu igen, okej.” Dock ska sägas att det inte är lika vanligt längre, kanske främst på grund av att jag inte debatterar så mycket över internet mer som jag gjorde mellan åren 2003-2011. Då satt jag inloggad på forum nästan jämt och slösade bort min energi på fullständigt meningslöst käbbel.

Nåväl!

Vad som fortfarande gör mig lika förvirrad när nåt sånt här sker, är att det sista en person någonsin säger till mig ofta är ett syrligt, grimaserande ”ha ett bra liv!”

Jag förstår det inte. Det är ju inte någon vidare meningsfull sarkasm det där. Folk i allmänhet är ju heller inte speciellt sarkastiska av sig. Det kanske är det som är problemet? De tror att de säger nåt riktigt sarkastiskt och får till en ordentlig poäng, men egentligen är de bara konstiga?

Att de inte menar vad de säger är ju en självklarhet- önskade de mig ett bra liv, skulle de ju inte dumpa mig som bekant eller rentav vän. Av en eller annan orsak har de kommit att hata mig, en människa som man hatar önskar man inte ett bra liv. Tvärtom, om den får ett riktigt dåligt liv så ler man gott och känner att det var goda nyheter.

Är det verkligen så svårt att skriva ”dra åt helvete” när det är det man menar? Jodå, det har allt hänt att folk skrivit det också, men då har det oftast handlat om internethat och inte vanliga normala människor. Och visst händer det att folk bara tar bort mig från sina bekanta på sociala medier utan att berätta varför, men då handlar det oftast inte om någon jag debatterar med- sådana brukar oftast försöka få till ett sista ord.

Jag säger inte att man måste vara ohövlig och svära. Tvärtom är det väl bra ifall man kan undvika det. Men vad sägs om att åtminstone vara ärlig och säga vad man menar? ”Nu har jag tröttnat på dig, jag orkar inte med dig längre efter detta.” Inget svårt med det. Varför lägga till ”ha ett bra liv” som man inte menar?

Folk är skumma. Antingen orkar de inte uttala sig överhuvudtaget, eller så är de alldeles för ohövliga, eller så är de rent oärligt extra ”hövliga” helt i onödan. Kanske är det så, att människor i allmänhet fortfarande har väldigt svårt att konversera över internet?  

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Om Sven Bergersjö eller företaget och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till ”Ha ett bra liv”

 1. Kristian skriver:

  Hehe. Känns som vad Seinfeld och otaliga andra komiker sagt om mobiltelefoner: det känns inte lika bra att trycka på en av-knapp som att i vredesmod slänga på luren som på den gamla goda tiden.

  En mycket bra och omtyckt lärare jag hade på gymnasiet tyckte liksom vi elever att eftermiddagarna framåt sommaren blev lite långa. Ibland kunde han avsluta lektionen fem minuter tidigare med ett mumlat ”äh, vafan … vi fimpar där.”

  • bergersjo skriver:

   Ja man förstår ju varför en del människor brukar slänga sina mobiltelefoner i väggen istället för att lugnt stänga av, även om det blir dyrt i längden. 🙂

   • Kristian skriver:

    Jo.
    Min nuvarande mobil – som jag haft i två år ungefär – kostade £4. Ny.

 2. Mr Snuggle skriver:

  Har massor av liknande erfarenheter. Saknar ingen alls. Jag tycker allt socialt ska vara ett givande och tagande. Att vara ärliga mot varann. Och att det ska vara en skarp gräs mellan vänner och motsatsen i hur man behandlar varandra.

  Ingen förvånar mig längre heller. Skrattar bara istället numera åt hur barnsliga och omogna folk är även i vuxen ålder. Faktum är att jag t.o.m. tyckte barn var betydligt vuxnare på många sätt…Annars brukar man säga att det bara är barn som reagerar på sina känslor, får raseriutbrott osv när saker inte går deras väg. Vuxna behärskar sig och accepterar läget.

 3. Rp skriver:

  Jag tycker det är trevligt att säga ha ett bra liv, det visar ju på att man ser personen bortom den idiotiska åsikten. även om man kanske inte intresserad att lära känna denne.

  • bergersjo skriver:

   Nej, det visar att man gör sitt bästa för att trycka till en sista diss samtidigt som man gör slut på bekantskapen eller kanske rentav vänskapen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s