MacGyver 2016

Vi som växte upp på 80-talet minns TV-serien MacGyver, med den våghalsige Angus MacGyver som arbetade för Phoenix Foundation i världens fulaste hockey-frilla. Mannen som aldrig bar vapen, förutom sin schweiziska armékniv som han aldrig la ifrån sig. Mannen som alltid byggde ihop spontana uppfinningar av vad som helst, som gick att använda till… Tja, vad som helst.

Den där mannen. Honom glömmer man inte.

Gick det verkligen att hitta på nån sorts modern variant av honom? Absolut- det har iallafall gjorts ett seriöst försök.

Nå. Hur fungerade det då? Vad var skillnaderna?

Alltså… Förutom att den ursprunglige skådisen tyvärr inte är densamme (ingen är bättre som MacGyver än Richard Dean Anderson) och förutom att hockey-frillan tyvärr kraftigt har tonats ner, är MacGyver ungefär samme person. Våghalsig, vapenlös, uppfinningsrik och med sin schweiziska armékniv antingen i fickan eller handen.

Men 2016 behöver TV-serierna ändå mer vapen och våld- detta har lösts genom att vår hjälte har tilldelats en skjutglad medhjälpare. Han är alltså inte längre ensam bland bovar och banditer utan har nu en kompis som gärna skjuter ihjäl dem medan MacGyver kör sitt race.

Men sen då? Jo, chefen i Phoenix Foundation är inte längre en privilegierad vit lönnfet skallig herre i övre medelåldern. Nu handlar det istället om en rasifierad (närmare bestämt är hon asiat) kvinna. Två viktiga poänger 2016 för en chef i en TV-serie.

Och så har vi MacGyvers bäste vän som han har nån sorts bromance-förhållande med. En bifigur lite som Jar Jar Binks, alltså inte någon viktig karaktär för själva historien, men ändå oerhört viktig rent kulturellt sett. Det här är nämligen en afro-amerikan. Han är alltså med i programmet för att vara rasifierad.

Slutligen har vi ytterligare en ny karaktär som även den här antagligen ska pråla med att vara rasifierad- exakt hur vet jag inte, men hon har åtminstone en aningen mörkare hy än normen av så kallade ”vita”. Och så är hon ju kvinna, precis som chefen har hon alltså till skillnad från den bäste vännen två viktiga saker att skryta med.

Hon är datageni och uppbackare för MacGyver och hans pistoljär. Hon sitter mest i deras skåpbil och hackar skurkarnas datasystem och kollar in viktiga datagrejer över internet. Sådana saker behövdes inte på 80-talet, men 2016 klarar man sig inte utan det. Sen är hon cool också eftersom hon tidigare var en bad girl som de hämtat från fängelset- lite dirty alltså. En som arbetar för de goda och har hjärtat på rätta stället.

Sååå… Vi har alltså lite mera våld, lite mera kvinnor och lite mera mörk hy. Detta är absolut mer modernt för en TV-serie 2016.

Det tragikomiska är att att för alla som bryr sig är ingen av förändringarna relevant. Att MacGyver fått en kompanjon som skjuter åt honom men som även denne är en vit heterosexuell man i medelåldern betraktar de som ett bevis av en negativ och våldsam mansnorm (hade det varit en kvinna, däremot, hade hon varit ”stark” och ”tagit för sig”).

Att chefen och den uppbackande datahackern är såväl rasifierade som kvinnor räcker inte och att bromance-bifiguren är rasifierad kan kvitta. Dessa människor undrar istället: Varför är det inte MacGyver själv som är kvinna och rasifierad? Och varför är ”hen” en cis-person? Varför är inte MacGyver en afro-amerikansk trans-person, varför, varför, varför? Jo! Därför att Patriarkatet, naturligtvis. Googla om privilegier, mansnormer, strukturer och genus.

Tyvärr, ni som skrev om MacGyver till 2016 gjorde säkert ert bästa, men ni tänkte inte på att de människor ni ville vara till lags inte bryr sig. I deras värld är allt bara ytterligare ett bevis på förtrycket av kvinnan. Sorry!

 

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till MacGyver 2016

 1. Mr Snuggle skriver:

  Ja, det hade man väl nästan kunnat vänta sig – en nyinspelning utav även klassikern och långköraren MACGYVER!

  Jag hatar alla nyinspelningar av allting, som får yngre målgrupper att aldrig inse att det ens fanns en föregångare över huvud taget – och att denna ofta var hundra gånger bättre än nyinspelningen! Ofta är de så dåliga så det bara är skrattretande…Det är så många filmer jag försökt köpa och enbart hittat någon satans nyinspelning med, som de då tydligen trodde jag syftade på…Utan att jag ens visste att den fanns. Och som återigen sagt: De FANNS ju redan?! Varför då göra om den igen? Har regissörer så oerhört dålig fantasi nuförtiden att de måste göra om någon annans filmer och serier, istället för att komma på någon helt ny?

  • bergersjo skriver:

   Ja oftast är väl nyinspelningarna sämre, men inte alltid. För runt 10 år sen eller så gjorde de massor av nyinspelningar av gamla kultskräckisar som till exempel Fredagen den 13:e, och där måste jag säga att de flesta nyinspelningarna faktiskt var mycket bättre. Många gamla B-skräckisar var rätt dåligt inspelade med mörkt ljus och så vidare.

 2. Mr Snuggle skriver:

  Om Richard Dean Anderson och de övriga skådisarna beslutade sig för att återuppta serien, då vore det en helt annan sak. Det kunde säkert t.o.m. bli bra, med samma regissör. Skitsamma att de blivit äldre, ingen är ju ung för alltid!

  • bergersjo skriver:

   Hehe, det var ju en riktigt rolig idé! 🙂 Han skulle kunna spela den nye chefen i Phoenix Foundation, precis som han blev general i Stargate.

 3. Mr Snuggle skriver:

  I mitten av 90-talet gick serien Skönheten & Odjuret på 4:an. Jag brukade se den ibland när jag kom hem från skolan på eftermiddagarna. Originalet är från 80-talet och handlar om ett odjur som bor under New Yorks tunnlar – till hälften lejon och hälften människa. Nu går den igen. Där är han en helt vanlig man! Men huvudpersonerna heter ändå precis detsamma i den nya också. Den måste ändå vara bland de absolut sämsta, tänker jag…

  Tog en evighet innan jag slutligen fann originalet till Dr. Dolittle på VHS från Tradera också, eftersom nätet enbart hade en nyinspelning jag inte ens visste fanns…Total Recall med Arnold Schwarzenegger och ingen annan….Och Red Dawn med de unga och senare mycket berömda Patrick Swayze och Charlie Sheen i huvudrollerna, som tydligen också gjorts igen. Så jag är starkt negativ till alla nyinspelningar.

  Sen finns det klassiker som Deathwish som har följts av andra filmer med precis samma handling/tema istället, utan att vara samma film, som heller sällan brukar vara bra. Men självklart kan ju vissa bli bättre också. Man har ju helt ny filmteknik nu, m.m. Sen säkert ofta större budget också än de hade i originalfilmen. Det är ju trots allt vissa filmer man t.o.m. ÖNSKAR de gjorde om, då originalet just kunde varit betydligt mera påkostat…

  Hade han inte en son i serien förresten, MacGyver? Kom väl fram på slutet, tror jag…Den kunde ju bygga på att han tagit över i sin fars fotspår i så fall! Med samma skådisar i övrigt. Det skulle nog funka!

  • bergersjo skriver:

   Skönheten & Odjuret var ju skitdålig. Och ännu sämre blev den när Linda Hamilton blev såpass känd på grund av Terminator att hon helt enkelt hoppade av så att hennes karaktär dog. Ingen vits med Skönheten & Odjuret utan skönhet…
   Jo, jag tror faktiskt MacGyver hade en son nu när du säger det!

 4. Mr Snuggle skriver:

  Så det var DÄRFÖR hon dog i serien, alltså…?! Gjorde aldrig den kopplingen. Nej, jag tyckte faktiskt den var helt okej, rätt mysig att slappna av framför efter skolan. Särskilt eftersom den utspelade sig i New York, som jag även då var faschinerad av men ännu inte varit till.

  Det kom fram i slutet av serien, han visste det inte själv men de möttes och gjorde något uppdrag tillsammans. På ett lastfartyg, någon av de föll ned i lastrummet och skadade sig så den andre fick hjälpa. Kan ha varit sista avsnittet. Som upplagt för en fortsättning!

  De och Baywatch var de främsta långkörarna på den tiden. Då hade jag bara SVT och TV 4. Nu har jag c.a. 25 kanaler på vanliga TVn, men tycker sällan det är så mycket bra/nytt ändå.

 5. Bamse skriver:

  För att citera Luke ur The Empire Strikes Back: ”Nooooooo!”

  Mastercard reklamen från ett antal år tillbaka med riktiga Macgyver vinner ta mig tusan denna nya trailer med 100-0:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s