”Svenska värderingar”

Efter SVT Nyheter klockan 12 idag blev det drygt 20 sekunder extra innan svtplay ansåg att programmet var klart. Då var där någon tant som tog till orda. Hon hann ju inte säga så mycket under dessa 20 sekunder förstås, men så mycket hann hon orera att man kunde uppfatta att hon inte ansåg att det fanns något att kalla ”svenska värderingar”.

Vid en närmare efterforskning visade det sig att tanten heter Helle Klein och är chefredaktör för Dagens Arbete, samt att hon vid tillfället stod och pratade om integration och värderingar på något evenemang som hette ”Migrationsdagen” som verkar ha utspelat sig den 5:e oktober och filmats av SVT Forum.

Nåväl, Helle Klein är inte ensam inom media och politik nuförtiden vad gäller att ha svårt att tro att det finns något att betrakta som svenska värderingar. Numera är det bara okej att kalla en enda sak svensk, och det är Den Svenska Modellen, som i sig bara är ett löjligt blaha-blaha-uttryck från Stefan Löfven.

Men jag ska göra allting mycket lättare för dessa människor som finner en sådan rädsla i att betrakta någonting överhuvudtaget som svenskt: Jag ska använda deras underliga språkbruk i en förklaring om vad ”svenska värderingar” är.

Det är väldigt enkelt egentligen. Det handlar om normer.

De här människorna är ju stolta över att vara normkritiska, sålänge det inte handlar om deras egna normer alltså. Men hur som helst använder de gärna ord som ”normer” och ”normativ”, så om jag själv använder dem i förklaringen om svenska värderingar, så förstår de nog.

Svenska värderingar är helt enkelt sådana värderingar som är normativa i ett svenskt samhälle. Svårare än så är det inte!

Vad är då ett svenskt samhälle? De här människorna hävdar gärna att ett svenskt samhälle är ett samhälle i Sverige. Där har de fel. Ett svenskt samhälle är ett samhälle där majoriteten är svenskar. Det skulle kunna vara i Finland.

På samma sätt finns det samhällen i Sverige där majoriteten inte betraktar sig som svenskar och heller inte har svenska värderingar. Eller så kan de ha svenska värderingar men ändå inte vara svenskar. Det är ju inte så att enbart svenskar får lov att ha svenska värderingar, eller för den delen att alla svenskar har det. Värderingar är något man kan dela med vem som helst.

Vad som gör dem svenska- sannolikt inte enbart svenska, men bland annat- är alltså att de är norm för majoriteten av svenskarna. De svenskar som inte delar så många av dessa värderingar kan man här kalla ”normkritiska” ifall man vill. Det är ju ett annat populärt ord.

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s