Glastaket

Under sitt förlorartal tog Hillary Clinton upp lite prat om Glastaket. Ni vet, Glastaket? Det där Taket som gör att inga kvinnor någonsin kan komma lika långt som alla män. Alla vita heterosexuella gamla cis-män. Googla om dina privilegier!

Det var ju Glastaket som gjorde att Clinton inte blev president. Det, och bara det. Glastaket inom västvärldens hemska Patriarkat. Hade hon blivit president, skulle det på något mysko sätt inneburit att alla andra kvinnor i USA plötsligt hade vunnit något också.

Japp, så är det. De hade gemensamt krossat Glastaket.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kom igår ut som antifeminist och kvinnohatare på SVT, genom att erkänna att hon inte ville att Marine Le Pen skulle bli någon fransk president trots att hon är kvinna.

Vafalls, liksom? Alla riktiga feminister önskar väl att de franska kvinnorna ska krossa Glastaket?

Om Le Pen inte blir vald till president nästa år, så beror det på att hon är kvinna. Bara det! Det är minsann inte lätt att vara någon kvinnlig politiker. Det vet Linda Snecker och alla andra riktiga feminister, som därför stolt backar upp Le Pen inför kommande presidentval och glatt hejar på sin medsyster.

Krossa Glastaket!

Svårare blir det att krossa Glastaket här i Sverige vid nästa val nu när Kinberg Batra visat sig vara antifeminist och kvinnohatare. Då är det ju nästan lika illa med henne som med medelålders vita cis-män som Löfven, Sjöstedt och Fridolin. Eller för den delen Åkesson och Björklund.

Inte lika illa förstås, men nästan.

Riktiga feminister vill såklart ha Gudinn-run Schyman som statsminister, men eftersom det finns så många förtryckande vita medelålders cis-män som röstar på andra partier är det kanske inte så stor vits att rösta på Feministiskt !nitiativ– de kommer helt enkelt inte med i riksdagen. På grund av Patriarkatet.

Med andra ord får alla feminister välja mellan att rösta på Centern eller Kristdemokraterna. Blir något av dessa partier större än Moderaterna- och så borde det väl bli om alla kvinnor, icke-vita män och HBTQ-personer röstar på dem- borde dess partiledare bli statsminister istället för Kinberg Batra.

Och blir det svenska Glastaket krossat!

Pepp-pepp, Kampen Fortsätter och Krossa Glastaket!

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Glastaket

  1. Kristian skriver:

    Ja, den där listan över vad som är bra och dåligt behöver nog ajourföras. Jag trodde ”alltid en kvinna till varje pris” gällde fortfarande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s