SVT- så normkritiskt det bara går.

Det går två program efter varandra om söndagarna just nu i SVT. Som de flesta svenska program i public service är de naturligtvis oerhört ”normkritiska”.

Det första programmet heter ”Allt för Sverige”. Själva namnet låter visserligen inte speciellt politiskt korrekt, eller hur? Allt för Sverige. Man skulle kunna tro att det handlade om några medelålders vita kränkta heterosexuella cis-män som röstade på Sverigedemokraterna och gnällde över att inte få säga ”neger” och att Kalle Anka på Julafton inte var samma som på 70-talet.

Fast riktigt så rasistiskt och manligt hemskt är det inte.

Nejdå, istället handlar programmet om att det kommer ett gäng amerikaner med släkt i Sverige, som vill veta lite om sin historia. Varför deras förfäder flyttade till Amerika och blev ny-amerikaner och hjälpte till att skapa mångkulturen i USA och så vidare.

När de kommer till Sverige hjälper SVT dem helt enkelt med att träffa de rätta normkritiska personerna! Dessutom ser såklart SVT till att de själva är ordentligt normkritiska. Den här säsongen fick de med såväl en trans-person som en homosexuell. Inte illa! Men det var dåligt med rasifierade måste jag ändå säga.

Och ja, förra veckan var det en resa med amerikanerna till Danmark där de fick umgås med svenska feminister som hade en idolbild på Karl Marx. Kan det bli mer normkritiskt än så? Ja, det är klart. Ikväll skulle de undersöka vikingatiden. Därför förklarades det att under vikingatiden gjorde man absolut ingen skillnad på manliga eller kvinnliga krigare.

Och på grund av det fick kvinnorna slåss med svärd och männen gegga med lera. Jämställdhet, eller hur?

Och nästa program då?

Ja, det heter ”Midnattssol” och är nån sorts svensk kriminalserie där de verkligen ansträngt sig med normkritiken så mycket det bara gått.

Det är två hjältar i serien. Den ene är nån sorts åklagare, men åker omkring som nån sorts kriminalinspektör. Tja, varför inte? Det finns ju kriminalserier där såväl rättsantropologer som 1700-talsfigurer gör detta, så varför inte åklagare?

Denne åklagare är redigt svenskt normkritisk: Han är same, bisexuell och använder ordet ”hen”.

Sen har vi hjältinnan. Det måste alltid finnas en manlig och en kvinnlig för annars kan ju inte tittarna känna igen sig. Hur som helst, hjältinnan är kriminalinspektör och åker omkring tillsammans med åklagaren och drar pistol och jagar skurkarna ordentligt. Hon sköter de där action-grejerna som annars så ofta brukar läggas på män. Slagsmål och sånt.

Det konstiga med henne är dock att hon inte är någon svensk polis, utan en fransk. Inga bekymmer med det dock, hon kan göra precis vad som helst iallafall. Numera har hon en egen pistol men innan hon fick den snodde hon en från en svensk polis, och tappade den i ett vattendrag.

Den här franska hjältinnan kommer från Algeriet och har en son i 15-årsåldern, en ålder hon själv för övrigt skulle passa bra i, för hon skär sig mest hela tiden. Men vem skulle inte göra det av att vara med i en så oerhört normkritisk kriminalserie?

Trots all den politiskt korrekta normkritiken har serien dock fått gnäll från en minoritetsgrupp. Lite ironiskt skulle man kunna tycka! Här anstränger sig SVT så de nästan exploderar och så blir ändå inte alla nöjda. Värdelöst. De hade ju lika gärna kunnat börja göra TV-serier för vita kränkta heterosexuella medelålders svenska cis-män om minoritetsfolket ändå inte visar någon ordentlig tacksamhet… 

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till SVT- så normkritiskt det bara går.

 1. Mr Snuggle skriver:

  Appropå SVT och Kakan: vad tror du om årets julkalender då? Själva upplägget känns betydligt bättre och mera juligt. (Även personerna som medverkar!) Men nu ska David Hellenius son tydligen vara med istället. Ytterligare ett kändisbarn som ska ha sina 15 minuter i rampljuset…Så fick någon annan på scenskolan inte chansen istället trots sin begåvning för han inte hade kända förälder.

  • bergersjo skriver:

   Än så länge är jag positiv: Det är tydligen samma som gjort Tjuvarnas Jul och det tycker jag var den bästa julkalendern jag sett. Så den här kan nog vara bra.

 2. Mr Snuggle skriver:

  Rättning: en kille med TVÅ kända föräldrar som arbetar just inom TV, som ingen tidigare hört talas om.

  Vad originellt.

  • bergersjo skriver:

   Jag har ingen aning om varesig honom eller hans föräldrar.

   • Mr Snuggle skriver:

    Där ser man! De är ju kända TV-profiler bägge två.

    Men den verkar kunna bli bra i alla fall, tror jag med. Såg en bit och den känns julig och mysig. Om man nu borde kolla på julkalendrar vid den här åldern över huvud taget, vill säga. 🙂

    Kan bli ett guldkorn. Till skillnad mot för fjolårets flopp och fiasko.

   • bergersjo skriver:

    Vad tycker du om min egen julkalender på youtube då? 😉

 3. Mr Snuggle skriver:

  Vart fick du ens tag på den där nöten över huvud taget, går de verkligen att köpa i affärerna, eller snappade du upp den från något exotiskt resmål? 🙂 Har du sett Cast Away med Tom Hanks? Tog en evighet för honom också att knäcka sin första kokosnöt…

  Påminner lite om Klasses Julkalender i alla fall, som jag själv just har sett alla 26 avsnitten av igen på sömnlösa nätter. (De började sända den 29:e det året, 1992.) Efter varje lucköppning brukade han också berätta om jultraditioner ifrån förr.

  • bergersjo skriver:

   Jag hittade den på Tysken (Lidl alltså). Där brukar de dyka upp då och då. Nej jag har inte sett Cast Away. En evighet tycker jag väl inte att det tog mig, tre snappa smällar med en käpp bara. Fast det tog längre tid än två andra nötter jag öppnat på samma sätt. Den första räckte det med en enda smäll, den andra behövde två och så nu denna som krävde tre.

   Ja Klasses julkalender har jag ett svagt minne av, den var nog lite rolig har jag för mig. Men inte lika rolig som min! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s