Åhléns, traditioner och normkritik

Åhléns har ju- precis som planerat- seglat vidare på den våg av uppbackning de visste skulle komma mot ”hatstormen” mot pojken de utnyttjade (jag har inte läst mycket av de kritiska kommentarerna i ”hatstormen”, men jag är tämligen säker på att de främst var riktade mot Åhléns och inte mot pojken, även om vissa idiotiska (det finns alltid sådana) säkert var mot honom).

Med andra ord har massor av människor, som tillexempel vår antidemokratiska demokratiminister, givit sig ut i media och sociala medier som riktigt nyttiga idioter för att ge Åhléns en gratis reklamkampanj och jubla över deras godhet.

Djävla puckon! Kan ni verkligen inte se igenom Åhléns dåliga pokeransikte?

Vill ni backa upp den här utsatta, utnyttjade pojken är det inte främst några aningslösa och korkade rasister som enbart spelat Åhléns i händerna ni ska stå upp emot. Det är Åhléns! Ni ska visa dem att ni genomskådat vad de håller på med, sett deras cyniska och kallsinniga behandling av pojken och att ni inte finner er i den!

Ni ska bojkotta det där fult vinstdrivande företaget, så de fattar att de gick steget för långt i sin ”normkritiska” karaktärsläggning när de planlade att hänga ut ett oskyldigt barn för pengarnas skull.

Men det kommer ni naturligtvis inte att göra. För ni är precis lika aningslösa och korkade som de där rasisterna.

Jadå, Åhléns är skickliga schackspelare. Eller om det är deras marknadschef Lina Söderqvist som är det, eller nån annan där som fixar med reklamen. Hur som helst är de mycket duktiga på att dra i trådarna och planera vad som kommer hända längre fram, och allting har ju gått som det skulle.

Samma personer som kränks av att inte få se samma Disneyfilmer de såg som barn varje år på Julafton kränktes naturligtvis av att Lucia plötsligt var en mörkhyad pojke. Självklart. Detta förstod ju tillochmed de som nu går ut för att backa upp pojken (eller snarare backa upp och stödja Åhléns).

Men istället för att tänka ”varför hänger då Åhléns ut den här stackars pojken?” fnissar de gott, känner ett julmys i magen och tänker att Åhléns gör något gott eftersom de medvetet kränker rasister, och rasister är det gott att kränka.

Att ett barn råkar illa ut av det hela, det reflekterar de inte över alls. Det är ju inte Åhléns som är taskiga mot honom- det är ju rasisterna. Sen att rasisterna bara, precis som de själva, springer Åhléns ärenden, det finns inte i deras världsbild.

Det här med traditioner, det är en speciell sak. Traditioner kan vara mysiga- det bygger väl på nostalgi kanske. Och de kan vara harmlösa och oskuldsfulla. Men de kan också vara djävligt vederstyggliga och rent sadistiska och elaka.

Att ha som tradition att klä ut en flicka till en kvinnlig gestalt eller en pojke till en manlig, det är ganska harmlöst, tycker jag. Javisst, är det en flicka som gärna vill klä ut sig till en manlig gestalt eller en pojke som gärna vill klä ut sig till en kvinnlig, då tycker jag det är något att rycka på axlarna över. Det är ingen big deal. Men hela traditionen i sig är ändå rätt oskuldsfull i jämförelse med somliga andra.

Alla ni goda därute, som nu lägger upp löjliga bilder på er själva utklädda till Lucia för att visa hur ni bespottar denna förlegade tradition, som inte ens ursprungligen kommit från Sverige. Alla ni. Hur vore det att ta i med hårdhandskarna istället och bekämpa mycket värre traditioner?

Idag blir alltfler barn helt lagligt könsstympade i vårt land. En fruktansvärd, grym och äcklig tradition med rötter från stenåldern. Vad sägs om att göra något mot den? Eller den kanske inte är så farlig för er? Den ger ju mer till Sveriges mångkultur, så att säga, så den kanske ni inte vill kritisera? Det kanske rentav vore rasistiskt, eftersom traditionen främst pågår i andra kulturer? Hmmm?

Normkritik. Det är något fint det, i den identitetspolitiska vänstern. Men vad är egentligen normkritik?

Tja, det är ju det som Åhléns länge gjort sin karriär på. Att ha en mörkhyad pojke som Lucia, det är säkert exakt vad många skulle betrakta som ”normkritiskt”.

Men det är inte precis att stå på barrikaderna. Det är snarare att sparka in öppna dörrar och skrika ”se vad duktiga och goda vi är! Handla hos oss!”

Vill ni vara riktigt normkritiska, Åhléns? Vill ni riskera något för er normkritik istället för att bara nöjt håva in vinsten på den?

Tja… Det är ju som ni själva säger: ”Man kan bestämma själv om man vill vara Lucia eller tomte eller pepparkaksgubbe”. Men att klä ut ungar till den religionskaraktären Lucia är inte speciellt normkritiskt egentligen va? Det har ju gjorts åtminstone under hela 1900-talet.

Vill ni vara normkritiska på riktigt ska ni klä ut någon till Profeten Muhammed (det är egentligen inte min idé, jag har sett flera komma med det förslaget tidigare, men planen är bra om man ska vara bad ass normkritisk). Vem som helst egentligen- det spelar ingen roll vem ni klär ut, det kommer garanterat uppröra många fler och mycket mer än den här fåniga Lucia-historien gjort.

Ska ni ta i från tårna- och det ska ni väl- ska den ni klär ut naturligtvis vara en trans-person. Eller en kvinna. En mörkhyad lesbisk kvinna som bejakar sin sexualitet och klär sig i bikini och äter julskinka. Jag vet faktiskt inte vilket av de här två förslagen som vore allra mest normkritiskt, men ni har ju många duktiga marknadsförare som garanterat kan räkna ut vad som är bäst.

Där har ni normkritik på sin spets. Ni kan ju räkna med att få leva under dödshot resten av livet och få en del terroristattacker i affärerna, men det kan det väl vara värt för att få vara goda?

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s