Medias lögner

Nyligen läste jag hur en bekant grämde sig via Facebook över att ”dagens ungdomar” verkar vara överens om att media ljuger. Själv ser jag det som något positivt ifall ungdomar är kritiska: Det är friskt, sunt och klokt att inte tro blint på medias påståenden.

Ljuger media?

Ja, självklart. Av och till dyker det upp rena fejknyheter, men vanligare är att media mörkar gällande viktiga nyheter eller för den delen vinklar historier ganska grovt. Eftersom detta är fullt medvetet och aktivt i syfte att luras, kan man nog argumentera för att alltihop är en form av lögner.

Varför gör då media det här?

Det beror naturligtvis på olika saker, men journalister är vanligtvis mycket aktiva inom politik och samhällsfrågor. Det är lätt att de glömmer (eller struntar i) vad de lärt sig på journalisthögskolan om att de ska gå ut med objektiva och faktabaserade artiklar och radio eller TV-inslag.

Istället visar de som aktivister upp subjektiva och åsiktsbaserade ”nyheter” vilket ju lätt blir mer eller mindre ren propaganda i värsta fall.

Det finns hur mycket exempel som helst på det här, och om man ändå vägrar att tro på det: vad svarar man då på den enkla frågan om varför samma historia kan beskrivas helt olika i exempelvis olika tidningar? Varför påstår rysk och svensk media helt olika saker om ingen av dem ljuger?

Lita inte på media. Det finns mycket att döma Donald Trump för, men att han om och om igen anklagar media för att ljuga (även om han själv ljuger lika mycket) hör inte dit. Var kritisk! 

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Medias lögner

  1. Mr Snuggle skriver:

    Precis. Man ska alltid vara kritisk och ifrågasätta.

  2. Sternococktail skriver:

    Enligt Postmodernismen finns det ingen sanning – eller rättare sagt, det finns närmast ett oändligt antal sanningar, eftersom var och en har sin egen sanning ”som ingen kan ta ifrån hen”. Båda fallen utesluter existensen av lögn, Finns det ingen sanning, så finns det heller ingen lögn. Och finns det ett obegränsat antal sanningar, så är det omöjligt att definiera en lögn som en lögn. Det är bara ytterligare en sanning, ännu en alternativ sanning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s