Sätt på dig genusglasögonen, Zara Larsson!

För sisådär två-tre år sedan kom Zara Larsson på den där typiskt feministiska idén att hon kunde trä en kondom på foten, och blev på grund av detta snabbt utnämnd till ett geni av hela feministscenen. För… En kondom, liksom? På foten?

Thihi-fniss! Inget annat än just ett geni skulle väl hitta på ett sådant spratt, eller hur? Enligt feministisk logik, alltså.

Kanske var det just då som Larsson kände att hennes verkliga kall och hennes stora mål i livet inte alls rörde sig om musik och sång. Hon ville istället syssla med genusfrågor och feminism! För… Det kändes ju så bra, när alla feministerna jublade över henne. Sådana applåder kunde hon nog aldrig få som sångerska, eller?

Och därefter har det liksom bara rullat på. Larsson är idag en av de största svenska feministerna, kanske rentav en av de största feministerna i hela världen! Och allt hon behöver göra är att med jämna mellanrum skriva nåt av det där vanliga mumbo-jumbo-hatet om män på twitter eller bloggen.

Tyvärr, ur feministisk synpunkt sett, står Larsson med sin förvirrade världsbild på en fast grund i vad feminister brukar kalla ”Patriarkatet” och ”macho-kulturen”. Nu pratar jag alltså om den helt vanliga och normala och väldigt jämställda svenska ”sociala strukturen”.

Just det- även där i slutet på meningen dök det upp feministiska så kallade buzzword. Men vad man måste förstå, är att de där sociala strukturerna här i Sverige är lika kvinnliga som de är manliga, lika matriarkala (om inte mer) som patriarkala. Den som säger sig hata män men menar att de egentligen hatar ”macho-kulturen” och övrigt snömos, hatar alltså också kvinnor, men är för dum för att fatta det. Och det är vad jag menar med att Larsson har en fast grund i allt detta som hon hatar- hon är som kvinna lika mycket en del av det som alla män hon dömande pekar finger mot.

Det är feminismens kanske största hyckleri, men för Larsson är det kanske lite lättare- hon har ju som hon erkände i Skavlan åtminstone insikt om att hon inte har någon koll.

Även det blir förstås med tiden ett bekymmer, för av och till hade hon som en sann feminist behövt ha på sig bättre genusglasögon för att slippa kväka ur sig unkna patriarkala grodor!

För sanningen att säga- det händer ofta.

Först tittar vi såklart på Larssons syn på porr. Det är visserligen inte något som alla feminister hatar, men den stora normfeminismen i vilken vi hittar exempelvis Veronica Palm arbetar hårt för att åtminstone den kommersiella porren, som de menar riktar sig till män och är skapad ”av män, för män” och därför är ondskefullare än övrig porr, ska förbjudas.

Vad har Larsson för åsikt då? Tja, hon länkade ju till en porrsajt på twitter, vilket hennes skivbolag snabbt sa no-no åt. Men även skivbolaget hycklar naturligtvis: Larsson och skivbolaget tillsammans skapar ju musikvideofilmer som är minst lika mycket ”av män, för män” som om hon arbetat på en strippklubb, där hon kravlar omkring på golvet med rumpan i vädret iklädd stövlar, nån sorts tajta cykelbyxor och en mys-tröja.

Larssons musikvideos känns inte speciellt feministiska– de är snarare mer ”sexistiska” än all reklam i världen i det offentliga rummet som feminister brölar över. Skyl dig, kvinna! Klä dig i så kallad hijab (modeord för huckle) och burka i nästa video, för att visa att du som sann svensk feminist är optimistisk till mångkulturen!

Ska vi titta vidare på Larssons musikkarriär? Ja, hon har ju nyligen samarbetat med den amerikanske hipp-hopparen ”Ty Dolla $ign” som hon säger sig vara kär i. En jeppe som ofta använder det där rasistiska fula n-ordet- men det är helt okej, han är själv rasifierad så då går det an…

Vad som inte går an är att han också använder kvinnoförnedrande ord som ”bitch”, ”hoe” och så vidare i sin musikala konst. Det går rakt inte an. Han må vara hur rasifierad som helst och det är ju jättebra, men hans macho-kulturella musiktexter visar ändå alltför tydligt att han inte är någon sådan som Larsson ska samarbeta med. Absolut inte. Så det så. Basta.

Och mer då? Tja, ska vi titta på Larssons manshat- är det så sant och äkta egentligen? Njaa…

Hos Skavlan svarade hon fnissande och förtjust på frågan om huruvida hennes far är en mansplainer, att jamenvisst, det är han verkligen! Fruktansvärt, inte sant? Dessutom är han faktiskt en ”vit”, hyfsat medelålders, någorlunda heterosexuell cis-man som dessutom är yrkessoldat! Med andra ord en fruktansvärt ful del av den manliga, våldsamma macho-kulturen.

Trots att han uppenbarligen är exakt en sådan man som alla riktiga feminister har en god anledning att hata, har Larsson vid flera tillfällen erkänt att hon tvärtom älskar denna våldsman!

Upprörande, inte sant?

Visst känner man en viss misstänksamhet om att hennes feminism bara är ett hittepå för att bli hyllad över och applåderad åt?

Att jag nu haft såhär lätt att hitta en massa unkna patriarkala felaktigheter i stackars Larsson, beror självklart på att hennes feminism bara är en samling förvirrade och hycklande idéer utan logik, ren nonsens. Därför går det lätt att döma ut precis vem som helst till Svarte Petter, som jag även tidigare gjort med Astrid Lindgren.

Men det är klart- det var ännu lättare med Larsson än det skulle varit med en feminist som faktiskt anstränger sig för att inte delta i den så kallade macho-kulturen…   

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sätt på dig genusglasögonen, Zara Larsson!

 1. Sternococktail skriver:

  Jag den senaste veckan tänkt på ett femtiotal kvinnliga sångare – som jag tycker är bra. Men INGEN av dem har visat brösten. Aretha Franklin var inte barbröstad när hon sjöng ”Respect”, osv. Vi har två typer av artister – hos en del bor talangen inne i bröstkorgen. Hos andra hänger den utanpå.

  • bergersjo skriver:

   Sexuellt framträdande bygger inte enbart på att visa brösten. Sätt på dig genusglasögonen och titta på musikvideon jag länkar till.

 2. Mr Snuggle skriver:

  ”Vad som inte går an är att han också använder kvinnoförnedrande ord som ”bitch”, ”hoe” och så vidare i sin musikala konst. Det går rakt inte an. Han må vara hur rasifierad som helst och det är ju jättebra, men hans macho-kulturella musiktexter visar ändå alltför tydligt att han inte är någon sådan som Larsson ska samarbeta med. Absolut inte. Så det så. Basta.”

  Har flera gånger sett feminister som spyr ut sitt hat över män och deras vidriga kvinnosyn, men samtidigt skriver väldigt positivt och glatt om någon manlig superkändis/musikartist som just gör och säger saker som aldrig skulle vara okej för någon annan – ofta just kränkningar och objektifiering av kvinnor. Då spelar det ju spelar ingen roll, för det är ju RÄTT man som gör det.

  Ungefär samma som att de killar som anses snygga, coola och populära i skolan kan komma undan med vad som helst och ändå vara de mest eftertraktade. Medan de som anses som fula, töntar och mesar är ”äckel” hur snälla de än är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s