Muslimsk kvinna vill försvara sig själv… eller?

Så… Kalla Fakta på TV4 visar upp ”nyheten” att en muslimsk friskola könssegregerar barnen när de åker buss. Könssegregation är inte alls något nytt i Sverige, och heller inte något som majoriteten av politikerna har bekämpat precis.

Tvärtom har exempelvis Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tydligt sagt i en intervju till SVT 2016 att han inte har något emot badtider av den sorten i kommunala badhus…

Men det som är Politiskt Korrekt idag är inte riktigt samma som var det förra sommaren. Därför kunde alla goda politiker utan risk att kallas rasister eller islamofober bli alldeles rasande när den här nyheten kom ut- exempelvis vår statsminister Stefan Löfven. Han tycker att den här könsuppdelningen är ”avskyvärd” och att den inte hör hemma i Sverige.

Sent ska syndaren vakna, Löfven! Men jag håller med dig!

Det är dock inte alla som håller med.

När massor av folk kritiserar något som gäller kvinnoförtryck inom islam, då dröjer det aldrig länge innan det kommer ut en muslimsk kvinna och berättar att hon minsann valt själv att bära slöja och hon bestämmer minsann själv över sitt eget liv.

Den här gången handlar det om tjugoettåriga Hafsa Hayir som skriver en debattartikel i Metro. Där menar hon att hon inte behöver ”den vita mannens hjälp”. Hon vill föra sin egen talan och gnäller över att det är för lite muslimska kvinnor i debatter i media.

Fast lite längre ner i texten gnäller hon över att hon alltid behöver ”försvara” sig själv och att det tär på hennes energi, att folk inte lyssnar på hennes argument. Vill hon föra sin talan eller inte?

Vad hon inte förstår, är att de där ”vita männen” som bekämpar muslimskt kvinnoförtryck inte gör det för hennes del. Om hon är fri över sig själv, bara att gratulera! Men det betyder ju inte att alla är det. Det betyder ju inte att ingen muslimsk kvinna tvingas att bära slöja eller att ”den vita mannen” (hennes ord) ska tycka det är okej med könssegregering av barn i skolbussar…

Är det inte okej att kämpa för lika rättigheter och skyldigheter för alla oavsett kön och religion ifall man råkar vara en ”vit man”?

Jag såg nyligen en film på facebook där det framkommer att enligt statistik från Unicef tycker 60 procent av kvinnorna i Algeriet att det är okej för en man att slå sin hustru. Jag delade filmen och påpekade att det är något att fundera över för F!sare och PK-tomtar som påstår att män slår kvinnor lika mycket i Sverige som i MENA. Jag ansåg nämligen att detta var ett bra exempel på att ”mäns våld mot kvinnor” är kulturellt betingat och inte grundar sig på något patriarkat.

Jag fick genast kommentaren: ”och så ska en vit MAN prata om hur det ligger med kvinnoförtryck… Ironin alltså”.

Som om jag hade mindre rätt att uttrycka mig eller för den delen ha åsikter om ren statistik på grund av vad jag har för hudfärg eller kön.

Jag anser mig inte veta mer om vad andra människor tycker eller tänker, oavsett vilka kön eller hudfärger de har. Alla personer är individuella. Men alla har vi rätt till åsikter, oavsett hudfärg eller kön. Och vissa åsikter kan vara tokigare än andra- men det beror inte på tyckarens hudfärg, kön eller religion. Det beror enbart på själva åsikten.

Det är ju synd att Hayir känner att hon inte får uttala sig tillräckligt mycket i media- trots att hon fått skriva en debattartikel i en av Sveriges största tidningar och trots att hon dessutom känner att det drar på hennes energi. Jättesynd.

Men det är inget argument att säga åt ”vita män” att hålla käft. Inte ens ”vita män” har ”fel” hudfärg eller kön. Att påstå det är sexistiskt och rasistiskt. 

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s