Internettroll

Det blir allt vanligare att folk använder ordet ”troll” (angående internettroll) helt fel. Jag påpekar det om och om igen: Ett troll är inte en nazist eller en näthatare. Det är inte rätt att kalla din debattmotståndare för troll bara för att han är en idiot.

För att han ska vara ett troll, så ska han vara oseriös och bara försöka få igång ett meningslöst bråk över nätet som aldrig kommer någonvart. Det är vad ett troll gör.

Men det är numera mer regel än undantag att försöka vifta bort debattmotståndare som ”troll”, och enligt min erfarenhet främst bland vänsterfolk. Detta kanske för att slippa debattera ifall man inte har några argument att komma med?

De senaste som använde ordet fel var propaganda-programmet Kulturnyheterna från SVT. Där visade de själva bra och skickliga argumentationer och retoriksystem som de påstod handla om trolleri, vilket det absolut inte gjorde.

Först påstod de att något de kallade ”mendurå” eller ”whataboutism” var trolleri. Vad det rörde sig om, var något så enkelt som att påpeka att någon är en hycklare. Inget trolleri i det, tvärtom en ytterst klok och bra poäng i en debatt. Det är inte bra att kasta sten i glashus. Om man själv är en rasist ska man inte anklaga andra för att vara det.

Nästa påstående var att det skulle vara trolleri att snabbt rabbla upp massor av statistik. Nej, inget trolleri i det heller. Jobbigt att bemöta naturligtvis, men bara för att någon är jobbig så gör det inte honom till ett troll. Självklart kan troll bete sig så, men det kan faktiskt seriösa debattörer också.

Sista påståendet var att personangrepp skulle vara trolleri. Det skulle isåfall göra nästan varenda internettdebattör till ett troll… En näthatare kan det mycket väl vara- men ett troll är något annat.

Dessvärre tror jag att betydelsen för troll på internet tämligen snart helt har förändrats. Och den nya betydelsen är inget annat än ett personangrepp med mening att trycka ner din debattmotståndare och vifta bort hans argument om de är för bra för dig att bemöta.

Man kan nästan säga att du beter sig som ett troll. Nästan. 

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Internettroll

  1. SasjaL skriver:

    Språkrevisionism, det ‘vänsterfolk’ gillar bäst efter historierevisionism …

  2. Mr Snuggle skriver:

    Har inte mött en enda person som inte har tyckt att alla som inte håller med dem och tycker precis som de själva är en idiot. Ödmjukhet och självkritik finns inte längre – bara något man fann hos äldre generationer. Men det kanske uppfattas som svaghet nu, som världen har blivit. Allt blir bara hårdare, råare och värre med det allra mesta. Och goda människor blir helt nedtrampade eftersom massan inte längre är så.

    Men alla borde kunna acceptera andras åsikter. Som någon sa ”Jag hatar din åsikt, men jag skulle vara beredd att gå i döden för din rätt att framföra den.” Ytterst sällan man hör sånt numera. Kolla Det är nästan underhållande att kolla kommentarerna på många videos om politik, sport eller så på nätet för nivån på kommentarerna är ofta så bisarrt låg…:)

    Men hur många gånger i vilka meningsskiljaktigheter det än rör sig om har någon egentligen sagt ”Okej. Du har rätt – jag inser det nu.” Även om denne vet det själv, kommer den ändå aldrig erkänna det utan istället fortsätta med allt mer ointelligenta argument. Och även allt mer irriterat och hetsigt, av irritation över att själva inse att de inte har något mer att komma med, men vägra att ”erkänna sig besegrade”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s