Jante på Midsommar

Idag är det Midsommarafton. Antagligen den mest populära svenska traditionen.

Men jag läser i ledarkrönikan i GöteborgDirekt hur chefredaktör Joakim Fransson jublar över att Midsommarhelgen i år sammanfaller med avslutningen på Ramadan. Det tycker han ska bli ”något alldeles extra”.

Det är detta som är sann jante. Allt som är svenskt ska förminskas genom att kladdas över med mångkultur i allmänhet och (nuförtiden) Islam i synnerhet.

Men nej, det kommer inte att fungera den här gången. Något som överlevt tusen år av religiöst förtryck, då man i flera hundra år kunde få dödsstraff ifall man inte rättade in sig i ledet, trycks knappast ner så lätt av några hensägande PK-tomtar.

Ifall man själv är muslim förstår jag ifall man gillar Ramadan. Sitta och festa om nätterna liksom, det är ju ändå ganska harmlöst. Om man inte själv är muslim men har vänner som är det kan jag förstå ifall man kanske tycker det är trevligt att bjudas in och delta i deras tradition.

Och är man muslim och gillar midsommar vill man kanske på något sätt slå ihop dessa ytterst olika traditioner. Både äta kakan och ha den kvar, eller äta sill och jordgubbe och ändå fasta…

Men den där grejen med att känna ett behov av att nämna Ramadan… Kanske av rädsla för att betraktas som rasist, sverigedemokrat eller nationalist annars? Det vore spännande att se vad som skulle hända om Ramadan infaller med den internationella kvinnodagen. Skulle svensk media känna behovet, eller skulle de som vanligt inte våga skriva om annat än feminism? Det känns som om det skulle bli SYNTAX ERROR- hur de än vände sig skulle det bli fel…

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Jante på Midsommar

 1. elina skriver:

  Men – muslimska kvinnor är inte förtryckta, i alla fall inte till den grad att feministerna skulle ägna deras situation en tanke ens på kvinnodagen. Men jag kan tänka mig att de ledande feministerna kunde i stället klä sig i tält eller i alla fall hijab den dagen.

 2. Kristian skriver:

  2027 är Ramadan från 7 februari till 8 mars.

  • bergersjo skriver:

   Men tror du dagens vansinniga feminism fortfarande kommer vara svensk samhällsnorm om 10 år? Den tanken gör mig deprimerad. 😦

   • Kristian skriver:

    Nja. Om någon fortfarande bryr sig om sambandet då, är det nog försent för det mesta. Jag ser två möjliga scenarier:
    1) Man nyktrar till.
    2) Man får slut på andras pengar till genustokerier. (Det är det vi sparat under de sju goda åren – om det är tillåtet att referera till klassisk literatur – som gör att vi som samhälle just nu har råd med en massa trams.)

   • bergersjo skriver:

    Sen finns ju ett tredje scenario, att pendeln svänger över åt andra hållet och det BLIR ett patriarkat här i Sverige. Till exempel islamistiskt…

 3. Mr Snuggle skriver:

  Tror inte den rådande samhällsnormen och värderingarna kommer vända i alla fall, det kan du nog inte räkna med…När bollen väl är i rullning så…Gillar man inte utvecklingen, är nog alternativet att emigrera det enda man kan göra. Frågan är bara vilket annat land/länder som är lika generösa med invandring som vi.

  Största prio i Sverige kommer alltid ligga på att inte bli sedd som rasist. Oavsett antal gruppvåldtäkter och annan kriminalitet som begås av folk med utom-europeisk bakgrund. Hatet kommer istället växa mot män i allmänhet med tiden, då det hela tiden kommer nya ”bevis” för hur vi är…

  USA skulle, om samma värderingar och samhällsnorm gällde där som här, troligen vara ett superrasistiskt land, då de är jättemycket inne på patriotism och att vara stolta över sitt land. Det skulle aldrig gå här utan att folk med ursprung från alla övriga länder blev rasande och kände sig diskriminerade och kränkta.

  Ordet för diskriminering och vad det innebär har gått alldeles för långt och missbrukas allt för ofta. Förtar även allas rätt att använda ordet som verkligen BLIR utsatta för det.

  • bergersjo skriver:

   Nej, jag tror du har fel. Samhällsnormer och värderingar ändras hela tiden, det finns ingen anledning till att nuvarande galenskaper ska vara kvar hur länge som helst. Tvärtom tror jag att alltfler öppnar ögonen nu.
   USA ÄR ett superrasistiskt land! Det är ju därifrån hatet mot ”vita” män kommer ursprungligen. Och inte så konstigt med tanke på att de till långt in på 1960-talet fortfarande lynchade mörkhyade där…

 4. Mr Snuggle skriver:

  Det har definitivt varit det ja, det är helt sant. Och naturligtvis finns det massor av rasistiska skitstövlar där fortfarande. Frågan är om det är socialt accepterat hos den stora massan. Det tror eller hoppas jag inte. Och patriotism har ju inget med rasism att göra.

  Folk måste stå upp mot det som är fel. Vad det än gäller. Hitler hade förstås bara fortsatt om han inte mött motstånd och blivit besegrad. (Extrem jämförelse, men ändå.)

 5. Mr Snuggle skriver:

  Jag HOPPAS verkligen jag har fel, ska tilläggas! Men en känsla säger mig något annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s