Tramsigare än att ”nia”

Idag gick SVT ut med den skrämmande nyheten att folk börjat kalla varandra för ”ni” istället för ”du” för att vara artiga, något ”folkvettsexperten” Magdalena Ribbing tycker är trams.

Tja. Först och främst: Jag vet inte varför SVT benämner henne som ”folkvettsexpert”, om det är nån sorts professorstitel hon fått av att läsa ihop en viss mängd högskolepoäng eller ”forskat” allt möjligt blaj och mumbo-jumbo en himlans massa år, eller om det helt enkelt är något hon betraktar sig själv som, men personligen ser jag henne inte som någon expert inom vett (oavsett folkligt eller annat) då hon anser att alla ska duas förutom kungafamiljen.

Precis som hon säger handlar det om respekt för statschefen och statsskicket, men personligen har jag varken respekt för kungen eller monarkin, och varför ska folk tvingas visa upp respekt som de inte känner? Det är ju, för att använda Ribbings egna ord, trams.

Däremot kanske man vill visa respekt för någon annan än kungafamiljen, och vill därför precis som Ribbing göra ett undantag i duandet- av samma orsak som hon, bara ett annat undantag. Då hon själv gör ett undantag borde hon förstå om även andra gör det- åtminstone om hon är en folkvettsexpert.

Alltså är hon inte mycket till expert, utan mer en hycklare.

Men för att återgå till niandet! Är det så hemskt att bli tilltalad med ”ni”? Jag läste precis på facebook om en bekant som tog illa upp av det.

Själv tar jag betydligt mer illa upp av det politiska hittepåordet ”hen”. Använder man det men känner sig kränkt av att tilltalas med ”ni”, så tycker jag man är kränkningen väl unnad. Återigen detta aldrig sinande hyckleri!

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tramsigare än att ”nia”

 1. Mr Snuggle skriver:

  Först och främst borde ordet ”kränkning” inte missbrukas av folk så ofta som det gör. Folk använder ordet alldeles för ofta.

  Sen är det självklart trams – men precis lika mycket trams att nia Kungafamiljen. Även om man väl inte ens får göra det egentligen utan ska titulera dem just med deras titel. Men det är ett utmärkt exempel igen på att ingen tycker alla människor är lika mycket värda eller ska vara det, som sagt. Jag skulle vilja se en enda människa som verkligen tycker och lever efter det utan att hyckla.

  • bergersjo skriver:

   Hehe, jag såg en journalist dua kungen en gång, fan vad gubben ryckte till i hela kroppen och grimaserade! 😉
   Egentligen är det inte ens ”okej” att titulera kungen med ”kungen”, som journalisterna vanligen gör nuförtiden. Tidigare var det hans nära vänner som fick göra det, alla andra skulle säga ”Ers Majestät”…

 2. Mr Snuggle skriver:

  Såg du Hey Baberiba för ett antal år sen? De hade en återkommande grej som hette ”Familjen” där, som var en parodi på kungahuset…

  Andra sketcher var också rätt sevärda. Palme-sketchen, Överklassnytt…Och Östermalmskärringen:

  – Hur tänker du kring det här då?
  – Nämen – N I heter det väl ändå va, unge man!!!
  – Förlåt – NI, förstås! Hur tänker ni kring det här om att vara en äkta Östermalmsdam?
  – KÄRRING, heter det väl ändå!!! (Och slår honom på benet med käppen…)

  Men Familjen var nog den ständiga långköraren där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s