Lita inte på Annie Lööf!

Idag har SVT visat upp statistik från analys och undersökningsföretaget Novus, gällande partiledarförtroende. Vansinnigt nog visar det sig att det är Centerpartiets partiledare Annie Lööf som har högst förtroende bland de naiva, lättförlåtande och uppenbarligen mycket glömska PK-fåren i Sverige.

Detta beror naturligtvis på hennes kaxiga löfte om att absolut aldrig delta i en Alliansregering som behöver stöd ifrån Sverigedemokraterna. Vi kanske ska titta lite bakåt i tiden och se hur värdefulla hennes löften är?

Vad flest kanske minns är nog hennes uttalande 2013 om att hellre äta upp sin högersko än bli ett stödhjul åt Socialdemokraterna. Hela Alliansen har ju varit stödhjul åt Löfvens regering länge nog, men trots detta vägrar Lööf fortfarande obstinat att äta det hon ska.

Det tycker jag dock är en sak som går att förlåta- alla politiker frestas väl av att låta dramatiska, och hon har säkert retats för sitt dumma uttalande tillräckligt många gånger.

Andra saker är dock värre. Hon var en av de allianspolitiker som gick ut i media och kritiserade FRA-lagen och IPRED-lagen, men ändå glatt röstade för båda två utan att känna tvekan. Det var bra för hennes karriär, naturligtvis. Hon hade aldrig blivit partiledare om hon röstat emot! Camilla Lundberg fick ett stort och hjärtligt tack från det svenska folket för att hon följde sitt hjärta, men var rökt som folkpartist.

Hur försvarar Lööf detta? Jo, hon menar att hon står stadigt i sin politik och sina värderingar, men vet att det är viktigt att kunna förhandla och kompromissa…

Hur känner jag till det här? Jo, jag sände henne ett mail med frågor 2011 efter att hon dykt upp i TV och svarat mycket märkligt på en mängd frågor. Den mest intressanta gällde kärnkraft! Där sa hon klart och tydligt att hon och Centerpartiet var emot kärnkraft, ungefär som de idag är emot en Alliansregering med stöd av Sverigedemokraterna… Men trots detta stöttade hon regeringens kärnkraftlinje fullt ut för att hålla enad front. Det gjorde hon genom att svara i TV att kärnkraft var ”ganska bra”.

På min fråga om ifall jag förstått henne rätt att hon egentligen inte alls tyckte att kärnkraft var ”ganska bra” utan bara stöttade regeringen, svarade hon rakt, ärligt och politiskt oprofessionellt (hon hade ju inte hunnit bli partiledare ännu):

”Ja.”

Vad innebär då det här? Jo, Centerpartiets politik är inte så viktig för Annie Lööf eller Centerpartiet. Den är mest till för att plocka väljare. När det är gjort, är det viktigaste att kunna kompromissa. Och om andra Allianspartiledare vill ”kompromissa” med henne om att ingå i en Alliansregering med behov av stöd från Sverigedemokraterna- bli inte förvånad om hon faktiskt kan tänka sig den ”kompromissen”.

Hon betraktar det inte som en lögn att vid nuläget säga att så aldrig kommer att ske och sedan strunta i det löftet, hon menar att det hon säger nu är Centerpartiets politik men att hon ändå måste blunda för det ibland eftersom man måste förhandla och kompromissa som politiker…

Sen hela den där grejen om att en Alliansregering måste stöttas av Sverigedemokraterna är på tok för uppblåst och hypad, och dessutom fel. Det handlar helt enkelt inte om att behöva stöd av just Sverigedemokraterna, vad det handlar om är att en minoritetsregering behöver stöd överhuvudtaget.

Idag behöver Löfvens regering stöd antingen av Alliansen eller Sverigedemokraterna. Och precis samma sak med Alliansen om de skulle bilda regering- med stöd från sossarna kan de enkelt föra politik helt emot Sverigedemokraternas ifall det är deras önskan. Och samma sak med Sverigedemokraterna ifall de skulle ha en minoritetsregering: Även de skulle behöva stöd, men inte nödvändigtvis från borgarna.

Det är det saken gäller. En minoritetsregering behöver stöd, något svenska politiker verkar ha glömt bort helt och hållet. Regeringen behöver lära sig förhandla och kompromissa och det kan göras med vilka riksdagsledamöter som helst. Det är faktiskt en sak de kan lära sig av Annie Lööf, men det vill hon tala tyst om i media före nästa val…     

   

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s