Samer finns inte i Sverige

Jag såg precis på nyheterna i SVT att det pågår en juridisk konflikt mellan staten och en sameby gällande vilka som har rätt att bestämma över jakt och fiske på samernas område.

Detta var naturligtvis i hög grad förvirrande, med tanke på att kloka människor från media och politiskt håll gång på gång påpekat att det inte finns någon svensk kultur, med tanke på att svenskarna genom hela historien interagerat med annat folk.

Pizza, potatisar, julgranar, Jesusbarnet, ja allt detta och mycket mer skulle ju aldrig ha funnits i Sverige om den svenska kulturen någonsin existerat. Det enda svenska är att åka tunnelbana i Stockholm– eller kanske rentav att befinna sig i Sverige, för det är ju inte var och en som tar sig till Stockholm och åker tunnelbana bara sådär. Men det finns ju många nysvenskar i exempelvis Malmö och det finns säkert många gammelsvenskar även på andra platser än i Stockholms tunnelbana!

Hur som helst, svenskarnas historiska interaktion med andra har för evigt suddat ut allt som skulle kunnat finnas av svensk kultur, det har vi fått lära oss.

Och då är det naturligtvis på precis samma sätt med samer: Det finns inte någon samisk kultur eftersom samerna sedan urminnes tider interagerat med andra, exempelvis med svenskar. Ja, faktum är att samer inte finns överhuvudtaget. De är ju svenskar! Här i Sverige, iallafall.

(En viss del av satir kan förekomma i denna text)

 

Detta inlägg publicerades i Historiska sagor och sagolika historier, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s