#vadfanfårjag

Förr i tiden, när folket tröttnade på att betala en massa skatt till kungen, adeln och kyrkan utan att få något annat för det än att tvingas ge sig ut i krig som soldater och följa en sjuk människofientlig religion till punkt och pricka, så gjorde de uppror av och till.

Det var ju tyvärr ganska sällan de fick något positivt för dessa uppror förstås- senaste lyckade upproret här i landet var ju Gustaf Wasas stopp på Kalmarunionen under tidigt 1500-tal. Och huruvida familjen Wasa var bättre monarker för det svenska folket än Kristian Tyrann, det kan man ju fundera över…

Men ändå! Är man desperat försöker man sig på desperata åtgärder.

Nu när Sverige är en demokrati är det annorlunda. Alla får vara med och bestämma och alla får äta en bit av kakan.

Eller?

Kanske är det snarare så att vårt politiska system bara är ett stort djävla lurendrejeri, ett bröd och skådespel för att hålla den korkade fårskocken i schack?

SVT har pekat ut Leif Östling, ordförande för Svenskt Näringsliv, för att bete sig ”oetiskt” när han fullt lagligt valt att skatteplanera och hålla en del av sina tillgångar utomlands istället för att betala ännu mer skatt än de dryga hundra miljoner kronor han redan har betalat i Sverige sedan 2010.

När journalisterna skulle sätta dit honom satte han istället dit dem genom att ärligt kritisera svenskt skattesystem och ställa den mycket legitima frågan: ”Vad fan får jag för pengarna?”

Det där drog igång på sociala medier ännu snabbare än ”metoo”, och många vill backa upp Östling med taggen ”vadfanfårjag” och ”tackLeif”. För det är många fler än han som inte känner sig speciellt bekväma med vad de får tillbaka för pengarna.

Och det är där Sveriges politiska system kommer in: Det vanliga folket får traska iväg en gång vart fjärde år och välja vilken färg nyadeln ska ha de kommande fyra åren. Men de som bestämmer något, de som bestämmer vad Östling och alla vi andra ska få som tack för skatten hela tiden: Ja, det är ju nyadeln.

Bröd och skådespel. Nyadeln står och skäller på varandra i TV och skrattar sedan säkert gott hand i hand hela vägen till banken. Allt är bara en lek för att hålla fårskocken i schack och få alla dumma djävlar att tro att de haft något att säga till om.

Det är här som många som gillar Sverige precis som det är lyfter på pekfingret och hånfullt utbrister: ”Passar det inte så är det väl bara att flytta till ett annat land!”

Ja, det vore väl kul? Om alla som betalar hundra miljoner kronor i skatt på sju år flyttar utomlands och det bara blir en massa fattiga kvar här i landet, kommer vi säkert klara oss mycket bättre än med de rika hängande här som en massa djävla snyltare och parasiter!

Eller hur? (påståendet var retoriskt)

Sen finns det såklart gott om fattiga här i landet som inte har råd att flytta utomlands- men som ändå är kritiska till vad skattepengarna går till. Det ska väl inte vara en djävla klassfråga att få vara kritisk?

Senaste avsnittet av Aktuellt var minst sagt surrealistiskt då de först hade en debatt om Östling och ”vadfanfårjag”- och senare en nyhet om att tusentals funktionsnedsatta kan förlora sin personliga assistans. Samma dag hade SVT även ett inslag om vårt pensionssystem som benämndes ”ruttet”.

Ja men se där, två vettiga saker som de svenska skattebetalarna behöver men som skattepengarna uppenbarligen inte backar upp ordentligt! Måhända för att pengarna istället går till något annat?

Nu har jag ju inte någon direkt siffra på vad genusvetenskap… nej, genusgalenskapen kan kosta varje år, men med tanke på att den finns överallt så lär det knappast vara lite. Genusgalenskapen och feminismen, det är vår nya statsreligion och den fungerar på samma sätt som kyrkan fungerade förr: Genom skatt.

Vi har Västlänken i Göteborgsområdet, som blivit nedröstat av en folkomröstning men som politikerna ändå valt att fortsätta med… Nu har det framkommit att Västlänken lägger tjugo miljoner kronor för ”konst”. Staten backar upp ytterligare med åtta miljoner.

Vad blir det då för spännande konst?

Ja, ett ”konstverk” som beräknas kosta 6-7 miljoner kronor blir att beställa en person på livstid som varje dag ska lalla omkring vid en station vid Korsvägen och göra typ… Vad vederbörande känner för. Det låter väl som en bra grej för Östling och andra tråkiga gnällare som inte är nöjda med vad de får för skattepengarna?

”En överraskning Östling! Du undrade vad du får för pengarna! Åk en sväng till Göteborg och kolla in stationen vid Korsvägen! Härligt va? En tjomme som lallar omkring där! Kom nu inte och säg att skattepengarna inte används till något bra!”

Det förstås, Östling hade ju kunnat anställa den där… ”konstinstallationen” själv för mindre än han betalar i skatt om året och ändå höja lönen för vederbörande. Något att fundera över, ifall Östling nu trots allt skulle vara positiv till projektet…

Författaren Katerina Janouch skriver att hon önskar sig ett riktigt skatteuppror.

Förr blev det uppror när folk inte ville betala skatt utan att få något vettigt för det. Idag händer det istället äntligen att någon tillslut säger ”vad fan får jag för pengarna?”- och detta resulterar i att makthavarna känner sig ”väldigt provocerade” och fega personer i hans egen styrelse kallar hans uttalande ”slarvigt och olämpligt”.  

Kejsaren är naken. Det är såväl provocerande som slarvigt och opassande, men det beror inte på den som påpekar saken. Hugg inte huvudet av budbäraren.

Tack Östling- det behövdes någon som tog upp kritiken. Nu lär det väl inte leda någonvart, vi kommer fortsätta få precis samma trevliga välbehövliga skit för pengarna. Men ändå. Det är roligt att inte svenskarna hela tiden bara går omkring och knyter näven i fickan.

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till #vadfanfårjag

 1. Kristian skriver:

  Tack!
  Jo, det vore bra om alla partier kunde föra en ordentligt diskussion om vad som skall och inte skall finansierar via skatt. Detta vore extra bra att få veta innan valet …

 2. Bamse skriver:

  Onekligen lustigt att en del inte alls tycks förstå att ett skattesystems legitimitet helt och håller bärs upp av att skattebetalarna faktiskt upplever sig få något för pengarna.

  Sedan tror jag personer som betalar mer skatt än vad de faktiskt behöver är en mycket lätträknad skara. Vem sjutton gör inte de avdrag och arrangemang man har laglig rätt att göra?

  I och för sig tycker jag det är helt okej att försöka hindra diverse multinationella bolag från att trixa sig ifrån alla skatter i länder där de är verksamma – men det ska ske genom att täppa till kryphålen med nya lagar.

  Att komma i efterskott och säga att även om ni inte brutit några lagar eller bestämmelser ska ni ändå punga ut med miljarder – ”för ni ha betett er omojaliskt!”.

  Dom det riktar sig till må har råd att betala mera, men tillämpningsprincipen i sådan ”skattepolitik” låter inte direkt rättvis i mina öron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s