Damfotboll är lam fotboll

Den som har råkat se på nyheter nån gång de senaste dagarna kan omöjligen ha lyckats undvika fotbollstjatet. Det har ju nämligen pågått hela djävla tiden.

Och i SVT räckte det naturligtvis inte med sport: Det blev en noggrann intervju av förbundskapten Janne Andersson gällande feminism. Ska inte damlandslagetlika bra betalt som herrlandslaget, va, va, vaa?

Andersson visste inte vad han skulle säga, den stackarn. Hans duglighet rör sig kring fotbollsträning, vad gäller politisk argumentation gör han nog bäst i att bara vara tyst. Och det vet han, så han sa varken bu eller bä.

Men grejen är faktiskt väldigt lätt:

Vad är damfotboll? Varför finns damfotboll? Varför finns det inte bara fotboll där alla de bästa fotbollsspelarna deltar helt oavsett kön?

Det kunde Andersson ha sagt, och då skulle journalisten varit den som inte vetat vad han skulle säga.

Om det inte fanns damfotboll eller herrfotboll utan bara fotboll där alla fick delta oavsett kön, skulle inga kvinnor överhuvudtaget spela fotboll i världsmästerskap och landslagstävlingar. Sveriges berömda damlandslag förlorar mot pojkfotbollsspelare– är det då rätt att de på minsta lilla sätt ska jämställas med herrlandslaget? Är det inte snarare mer rättvist att de jämställs med de femtonåriga killar de förlorar mot?

Själv tycker jag det är rättvist att alla spelar med varandra oavsett kön. När jag gick i skolan hatade jag fotboll. Jag blev vald sist, och det berodde högst sannolikt på att jag också var sämst. Just det- om man skulle sätta ihop ett fotbollslag bestående av mig och ytterligare tio karlar med samma fotbollsskicklighet, skulle vi garanterat förlora mot inte bara damlandslaget, utan även mot femtonåriga flickfotbollsspelare.

Men det är en annan sak, för jag går ju inte runt och vill ha nån sorts fotbollslön och påstår mig vara värd lika mycket som damlandslagsspelarna…

Hur som helst, när jag var i 20-årsåldern gillade jag fotboll. Inte för att jag helt plötsligt blivit duktig på nåt sätt, men jag spelade tillsammans med mina vänner oavsett kön. Av och till nån gång i veckan, bara som en kul grej. Nåt skoj att göra helt enkelt.

Så kan man göra med fotboll, alla kan spela med varandra bara för att ha roligt. Jag läste om en transperson som är far till två barn och spelar damfotboll. Det låter som ett bra och trevligt fotbollslag. Men vad jag undrar är om vederbörande skulle få lov att delta i damlandslaget och spela VM mot andra länders damlandslag?

Fotboll- och för den delen all annan idrott och sport- borde handla om att ha roligt. Och då kan alla delta tillsammans oavsett kön.

Sen finns det folk som är intresserade av tävlingar. Vad gäller tävlingar, handlar det lämpligen om vilka som är skickligast. Kanske är majoriteten av de skickliga av samma kön. Men allvarligt talat, gör det verkligen något? Varför inte bara låta de skickligaste köra sitt race och strunta i deras kön?

Det där kunde Andersson ha sagt till journalisten, men frågan är om han hade fått fortsätta vara förbundskapten då… 

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Damfotboll är lam fotboll

 1. Mr Snuggle skriver:

  Han hade bara kunnat säga ”Inga kommentarer” också. Det funkar ju alltid. Och ”Nästa fråga”, om reportern ändå fortsatte.

  Många reportrar ställer ledande frågor som de sen tar helt ur sin sammanhang när de citerar svaren. Just i hopp om att göra det kontroversiellt och skapa debatt/ilska. Sånt får man tänka på om man är en offentlig person och gör intervjuer. Att det ibland är bättre att inte svara alls, om man inte är insatt i något eller vet alla fakta.

 2. Kristian skriver:

  Ja, det finns olika nivåer.
  I USA prövade jag både ”Power Volleyball” och ”Recreational Volleyball”.
  Det senare har lite extra regler för att göra det lämpligt för motionsfolket:
  * Inga smashar.
  * Inga blockeringar.
  * Bara underhandsserve.
  * Innan bollen spelas över nätet måste minst en kvinna ha rört den.

  Vill man ha motion, något socialt eller tävling?
  Bara att välja.

 3. Mr Snuggle skriver:

  Med alla riktiga idioter det finns i världen, känns det väldigt meningslöst att desperat försöka få folk att säga saker man KAN reta upp sig och bli förbannad på…Den ilskan tycker jag de kan bevara åt de riktiga svinen, som verkligen inte bryr sig alls.

  • bergersjo skriver:

   Jag tror att helst ville de få honom att säga ”ja nu är det 2017 så nu är det verkligen på tiden att damspelarna får MINST lika hög lön som herrspelarna”.

 4. Mr Snuggle skriver:

  Troligen.

 5. Bamse skriver:

  Hmm, borde man överhuvudtaget få betalt för att spela i landslaget? Utöver täckta omkostnader, en modest dagpenning och äran att vara med? Kanske lite bonus om laget placerar sig jättebra? Det är ungefär vad jag tycker i egenskap av skattebetalare.

  I övrigt är det ju ingen hemlighet vad som står till grund för vad en idrottare tjänar. Visst kan det kännas en smula ”orättvist” att exempelvis en orienterare i världsklass (kön spelar ingen roll) tjänar en bråkdel av vad en medelmåttig back i NHL gör.

  Båda har förstås arbetat hårt för att komma dit de är. Men det är ju inte det som avgör den kommersiella gångbarheten – som helt och hållet dikterar hur mycket pengar det finns att fördela.

  Vill damfotbollsspelare tjäna mera pengar måste de göra sin sport mer populär och kommersiellt gångbar. Hur det ska gå till, eller om det ens är möjligt, har jag ingen aning om. Är dock rätt säker på att gnäll och tjat på feministiskt maner inte är någon nyckel till framgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s