Linnéa Claeson- sexist och rasist.

Jag vill ha en vit man som statsminister.

Heterosexuella i Regeringen. Svenska män i Riksdagen. En kristen polischef i uniformsmössa, köttätare i departementen och en man från Småland som försvarsminister.

Någon som känner igen de där orden? De verkar en aning unkna, va? Rasistiska, sexistiska, för att inte tala om den sjuka fokuseringen på människors sexuella läggningar och religioner…

Nu är det ju förstås så att jag skiter fullständigt i alla de där sakerna. Förutom att jag tycker polischefen naturligtvis ska bära uniformsmössa precis som alla andra poliser…

Den som har alla de där sjuka önskningarna, och fler därtill, är handbollsspelaren Linnéa ”Rövhål på nätet” Claeson. Hon skrev nyligen en krönika på Aftonbladet, tidningen som för tillfället främst är känd för anställda med dålig kvinnosyn, vissa rent av våldtäktsmän.

Där är feministen Claeson krönikör.

I hennes krönika spyr hon ur sig det ena 1800-talstramset värre än det andra. Krönikan börjar exakt som min egen gjorde- förutom att hennes text naturligtvis fokuserar på att hon strävar efter en svart kvinna som statsminister, och så vidare…

Att hon är en sexistisk manshatare är ju inte någon nyhet- men att hon även är rasist visste jag inte. Fast det är förstås inte någon chock direkt- feminister och ”anti-rasister” är ofta samma personer, och de är alltid de allra värsta sexisterna och rasisterna.

Hela hennes krönika går ut på att lyfta olika typer av minoriteter till makt över majoriteten. Inte för personernas kunskaper, skicklighet eller meriter– sådant skiter fullblodsrasister och sexister fullständigt i. Sådana som Claeson fokuserar istället på människors kön och hudfärg. Ja, och så religioner, sexuell läggning och liknande saker man lämpligen inte ska döma sina medmänniskor efter.

Många har hävdat i sociala medier och bloggosfären att krönikan inte ens är Claesons egna ord, utan bara ett plagiat, hämtat från Zoe Leonards dikt ”I want a president” från 1992. Och tja, kanske är det så. Jag skulle faktiskt rentav säga: troligen är det så. Men kanske är det bara en dålig pastisch? Claeson kanske snarare skrev sådär i syfte att visa ära för Leonard?

Det där får vi aldrig veta, så ingen vits att fundera över saken…

Oavsett, så får Claeson naturligtvis ansvara för sitt trams. Och det är många som ställt henne mot väggen den här gången. Riksdagskandidaten Anthon Gyllensten berättar i tidningen Metro att han inte vill bli statsminister på grund av sin hudfärg. Ledarskribenten Sakine Madon frågar Claeson hur det skulle kännas om hon själv påstods bli representerad av ”vita kvinnor”, så som hennes egen krönika går ut på att enstaka personer ur olika minoriteter ska representera de övriga på grund av hudfärg, kön och så vidare. Lisa Magnusson påpekar i Dagens Nyheter att Claeson inte representerar henne även om de båda är vita kvinnor. I Nyheter24 tackar juristen Claudia Aziz nej till Claesons ”goda” rasism.

Ja, det finns garanterat många fler bra exempel, för som tur är blev många upprörda av Claesons unkna och ogenomtänkta krönika.

Den bästa och pricksäkraste sågningen kom på youtube av Angry Foreigner:

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Linnéa Claeson- sexist och rasist.

  1. Mr Snuggle skriver:

    Bristen på ödmjukhet är det största problemet hos de flesta. Känslan av att vara större än man faktiskt är i sammanhanget. Ingen borde någonsin känna sig ha rätt att tala för någon annan människa. Såvida man inte kände denne oerhört väl då och denne bett en göra det i sin egen frånvaro. Varje person är unik. Det är jättebra att folk reagerar! Det farliga är när folk inte orkar bry sig längre.

    Rätt människa på rätt plats och efter meriter och ingenting annat. Aldrig kvotering av något slag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s