Svensk filmkonst politiseras inte… bara feministiskt!

Via SVT:s program Kulturnyheterna fick man idag veta att filmproduktionsbolag satt sig i skolbänkarna för att hjärntvättas och propageras (nåja, på SVT användes kanske inte exakt samma ord). De skulle bli ”certifierade” i ”jämställdhet”, arbetsmiljöfrågor och få ett ”green card”.

Utbildningen har tydligen blivit ifrågasatt och betraktats som en del av politiseringen av kulturlivet. Men vd på Stellanova film Lena Rehnberg förklarar att så var det minsann inte alls:

”Alltså jag förstår kritiken men nu efter att ha gått utbildningen så kan jag ju säga att det var inte alls så. Öööm, det är klart att man är orolig för att man ska få en politisk styrning av konsten. Öööm, absolut, vi vet ju själva vad som kan hända med, i, och som har hänt i olika länder under andra tider, det vill vi ju inte va med om (andetag). Men den var inte politiserad mer än ur ett feministiskt perspektiv vilket inte är så konstigt efter vad som har hänt under hösten.”

Just det ja… Filmbolagen blev enbart politiserade ur ett feministiskt perspektiv. Inga problem då eller hur?

Idén med ”green card” till filmbolagen kommer från paniken efter metoo. För att få skattepengar från Svenska Filminstitutet måste filmbolagen visa att de är duktiga svenska feminister. Självklart har Bolibompa-minister Alice Bah Kuhnke varit med och fingrat i gröten och antagligen var det väl hon som hittade på att det skulle studeras ”normkreativitet”, ett ord som sedermera ströks. Hur ärligt som helst går det ju inte att uttrycka sig när man ska hjärntvätta någon och den ska gå med på det!

Lämpligast vore naturligtvis att staten slutade lägga sig i vad som inte angår den. Det finns ingen anledning att dela ut skattepengar till filmbolag oavsett hur politiskt ja-sägande och utbildade dessa är.

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s