Det Stora Skådespelet

Redan på romartiden visste man hur man skulle hålla Pöbeln vid lugn: Med bröd och skådespel.

I nutidens Sverige fungerar det väl kanske inte så bra just med att kasta en limpa åt det gnällande slöddret, men istället kan var och en få lämpligt mycket bidrag för att köpa sig en pizza och en flaska Fanta.

Skådespelet då?

Ja, romarna löste ju den saken med gladiatorer som högg ihjäl varandra. Här i Sverige har vi som alla vet försökt avvika alltmer från våldet. Och det började under första världskriget, när männen var påtvingade allmän värnplikt.

Samtidigt var de blodtörstiga bolsjevikerna igång med sin revolution i Ryssland, och som i alla länder var översittarna mycket rädda för att något sådant skulle ske även här i Sverige. Och det hade de all rätt att vara! Kommunismen var stor även här och det är den ju fortfarande, efter mer än hundra år av skräckterrorism runtom i världen.

Men makteliten var listig. Bröd och skådespel! De skulle kasta åt folket vad folket behövde, genom att ge dem vad de bad om.

För de där männen som tvingades till värnplikt, de ville vara med och rösta eftersom de ställde upp och offrade sig för staten. Och kvinnorna, de ville rösta de också. För att Jämställdhet.

Men nåväl! Låt dem ”rösta” då. Varför inte, liksom? Valet, det är alltså skådespelet. Det är väldigt lätt att se det i valdebatterna i media.

Nyadeln står där och spelar arga mot varandra. Det är mycket mer civiliserat än gladiatorer som hugger ihjäl varandra, och inget konstigt med den saken: Gladiatorerna var ju slavar, medan Nyadeln är maktmänniskorna. Skådespeleriet har alltså gjort en så kallad klassresa!

Och i helvete heller att Nyadeln vill riskera att skadas. De är ju makteliten!

Så istället för att slåss spelar de alltså arga. Står i TV och skriker åt varandra.

”Det där är bara käbbel!”

”Men hur uttrycker du dig!”

”Den Svenska Modellen!”

”BLABLABLABLA”

Och hemma sitter Svensken och tittar fascinerat. Skådespelet blir alltmer raffinerat och, som de politiska experterna uttrycker det i TV, ”spännande”.

Och Nyadeln lovar och lovar det ena valfläsket efter det andra (men nu blir det snart inget mer valfläsk i Sverige utan snarare halal-valkött eller vegan-valbönor… Eller nåt), och dum som Svensken är så tror han på dem.

Pensionärerna ska få mer pengar! De sjuka ska få komma till sjukhuset! Det ska bli många fler poliser! Barnföräldrar ska få vara hemma en extra vecka och gulla med sina barn! Våldtäktsmän från andra länder ska bli utvisade! Alla ska få jobb!

Nämen, det är ju jättebra. Svensken blir glad och glömmer fullständigt alla svikna löften från tidigare val. Nyadeln ler i mjugg och kan knappt dölja huggtänderna.

De är sannerligen skickliga skådespelare, de där hungriga hyenorna.

Känner du att du kämpat gott för demokratin nu när du givit Nyadeln ytterligare fyra år av festande med dina och mina pengar?

 

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Historiska sagor och sagolika historier, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s