Förhäxad av genus och normkritik

Man kan tycka att TV-serien ”Förhäxad” (eller ”Charmed” som den heter på engelska) kanske inte redan är så gammal att det är dags att göra en nyversion av den, med tanke på att den lades ner så nyligen som 2006.

Men den stora vitsen med en nyversion har i det här fallet kanske inte främst varit att spela in en lite fräschare variant, utan en mer normkritisk?

Således massor av feminism! Nu kanske ”vän av ordning” får för sig att även den tidigare serien var feministisk, med alla de viktigaste karaktärerna som kvinnor? Men nej nej. Då vet man ju inte vad riktig feminism innebär!

Tänk Zara Larsson. Tänk ”Kakan” Hermansson. Tänk Veronica Palm. Tänk Gudrun Schyman. Tänk Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet.

Tänk den typen av feminism. Dagens svenska och amerikanska normfeminism.

Med andra ord: Drypande bittert manshat. Detta finner du i nyinspelningen av ”Förhäxad”.

Men det räcker ju såklart inte. Det ska ju vara genus och normkritik!

Således: En av systrarna får vara ”rasifierad”. En annan syster får vara HBTQ-person. Voilà! Plötsligt är allting som det ska vara och allt är normkritiskt och tjohej. Jag skulle bli förvånad om Metoo inte dyker upp längre fram i serien också.

Hela grejen med en ”rasifierad” karaktär oavsett vitsen med den har funnits i många år i TV-serier, men HBTQ-karaktärer är lite nyare. De senaste åren har de dock varit minst lika viktiga.

Eller viktiga kanske inte riktigt är rätt ord- grejen med de normkritiska karaktärerna är tyvärr att de är totalt oviktiga. Det finns ingen meningsfull plot med dem. De är lika meningslösa som sex i filmer och TV-serier. Det är med där ”bara för att”.

Vitsen med ”normkritik” är bara att det ska vara politiskt korrekt. Inget annat

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Förhäxad av genus och normkritik

 1. Mr Snuggle skriver:

  Det slog mig en dag att jag upplevt avsevärt mycket kränkningar från just s.k. utsatta grupper…Det är samma mindervärdeskomplex och hävdelsebehov där – att känna sig större och tuffare själv när man kan ta ned någon annan. Och som alltid går det ut över de enda de vågar det med. De snälla och de med dåligt självförtroende. Eller folk som helt enkelt inte gillar konflikter. Vilket hela tiden försvaras av feminister och feminismen i helhet, om det går ut över vita heteromän som inte är ”utsatta”. En revansch i deras ögon. Och vad de flesta elaka kvinnliga personer jag mött genom livet alla haft gemensamt, är att de efter varje oprovocerad kränkning, mobbning eller elakhet sen gömmer sig bakom någon man som får ta hand om det åt dem och gärna gör det också, när de blir rädda för konsekvenserna. Istället för att alltid ta parti för de goda och offren och ta avstånd från motsatsen – oavsett vilka dessa är.

  Att världen skulle bli så oerhört mycket bättre om bara kvinnor styrde den som feministerna säger och hur mycket godare, modigare och ärligare kvinnor är som det hela tiden framställs i media, visar endast på den vidriga manssyn som idag är normen i Sverige. Allt i jämställdhetens namn.

 2. Mr Snuggle skriver:

  Tänk som liten när kön inte spelade någon roll. Nu handlar allt om det. Och feministers främsta mål verkar bara vara att starta könskrig.

  Även SD tar avstånd från och utesluter personer med uttalade extrema åsikter och uttalanden. Då de vet att det skadar partiet. Det enda som skulle ge feminismen mera trovärdighet som en rörelse för jämställdhet, vore om de också gjorde det. Hur många gånger har det skett? Även när det senare framkommit att kvinnor som anklagat män för övergrepp och våldtäkter ljög, har kvinnorörelsen inte tagit avstånd från dessa. Efter allt massivt stöd de fick och allt manshat som följde. Tanken verkar alltid vara att det ändå var en revansch på männen.

  Sen är kvinnor i Sverige/Norden/Europa så fruktansvärt bortskämda när man ser till världen i helhet. Letar bara frenetiskt efter saker att hata, reta upp sig på och känna sig diskriminerade för. Rent löjeväckande saker. Vore de sanna jämställdhetskämpar och människovänner skulle de istället hjälpa alla medsystrar i andra världsdelar som lever i fruktansvärda förhållanden, säljs som sexslavar i tidig ålder, etc. Det är en sån fruktansvärd dubbelmoral och hyckleri.

  • bergersjo skriver:

   Spelade kön inte någon roll när du var liten? I min värld har kön ALLTID spelat roll, och kommer alltid att göra det. Kön är viktigt. Men skillnaden mellan mig och feministerna är VILKEN roll det spelar.

   • Mr Snuggle skriver:

    Inte med vilka man umgicks med, nej. Man kunde leka med både andra pojkar och även flickor, utan att det låg något större fokus på det. Förutom just att man kanske hade mer gemensamt med vad andra pojkar ville göra. Men det fanns inget könskrig. Eller denna ständiga klagan över hur illa tjejer hade det på alla sätt och hur lätt killar hade det. Ungar var ungar och hade alltid det gemensamt först och främst, oavsett kön.

 3. Mr Snuggle skriver:

  Flickor kom undan med elakhet även när det stod klart att de var de skyldiga för att de kunde göra sig små och söta till skillnad mot för pojkarna. Det var en tydlig könsskillnad redan då. Vilket även har fortsatt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s