Svenska språkets renhet, styrka och höghet- the persian way!

Jag har nu hållit tummarna i över ett år för att skandalerna och bråket på den så kallade Svenska Akademien ska leda till att Sverige tar ett steg in i 2000-talet så hela skiten skrotas, som den borde gjorts för länge sedan.

1700-talet kan betraktas som romantiskt lite här och var, men på det stora hela var det nog mest skit trots allt. Mycket sämre för de flesta här i Sverige- ja, rentav för medlemmarna i den Svenska Akademien om man ser det medicinskt.

Oavsett, så har jag under det senaste året sett ett ljus i tunneln på grund av alla skandaler och allt bråk. Men nix! Där har det inte blivit som jag viljat. Istället för att passa på och kliva in i någon sorts vettig och modern nutid, har de gjort sitt bästa för att hitta nya medlemmar och köra vidare sitt eget race.

En av dessa nya medlemmar blev den persiska författaren Jila Mossaed.

Missförstå mig inte nu. Jag respekterar absolut inte den Svenska Akademien på minsta lilla sätt, men däremot respekterar jag självklart invandrare som inte kan prata svenska speciellt bra. Det är inte så att man måste vara perfekt på det svenska språket för att ändå vara en god medborgare i det svenska samhället!

Men. Vad är hela djävla vitsen med den där 1700-tals-organisationen ”Svenska Akademien” egentligen? Ja, enligt stadgarna är det att ”arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet”. Då kanske det vore aningen lämpligare om akademiens ledamöter faktiskt var svenska?

Absolut inget fel på invandrare alltså. Och återigen, ingen respekt för den Svenska Akademien och meningen för den! Men hur resonerar de egentligen här? En ledamot som är ungefär lika duktig på svenska språket som Drottning Silvia?

Väljer de en persisk författare som ska arbeta uppå det svenska språkets renhet, styrka och höghet för att hon är kvinna, ”rasifierad” och ”normkritisk”? Eller var det helt enkelt väldigt svårt för dem att hitta en författare som var duktig på svenska och som gick med på att bli medlem i den där elitistiska organisationen?

Svenska språkets renhet, styrka och höghet- rent persiskt sett…

Detta inlägg publicerades i Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Svenska språkets renhet, styrka och höghet- the persian way!

  1. Mr Snuggle skriver:

    Inte fan är folk bättre bara för de har en hög befattning. Det kan man ha fått av så många andra anledningar än intelligens, hårt jobb och utbildning. Ren tur, nepotism, kvotering, etc. Men det är så världen sätter människors värde. Såna människor tror sig ofta vara bättre än andra också och därmed kunna göra lite precis som de vill. Jag önskar fortfarande möta någon som värderar efter personlighet och moral och tycker det är det enda man ska värdera andra efter.

    Samma klassamhälle och skillnad på folk och folk hos de allra flesta lever och frodas än idag. Det är inte långt vi har kommit, direkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s