Sexist ska med sexism behandlas

Ikväll körde SVT sitt gamla vanliga recept i programmet Skavlan: Det var HBTQ-fniss med Jonas Gardell som var först i Sverige med att göra karriär av sin sexuella läggning, och det var feministisk historierevisionism med 106-åriga bloggaren Dagny Carlsson, som Fredrik Skavlan påpekade ju faktiskt levde när det blev kvinnlig rösträtt i Sverige- fast inte manlig, som det ju också blev under hennes liv. Men det var väl inte lika viktigt för Skavlan…

En annan av Skavlans gäster var ”världens bästa fotbollsspelare” Ada Hegerberg. Hegerberg är alltså känd för att som första kvinna tilldelats det franska fotbollspriset Ballon dÓr, men ännu mer känd verkar hon vara för att vid detta tillfälle tillfrågats huruvida hon kan twerka av den franska diskjockeyn Martin Solveig.

Frågan betraktas nämligen som sexistisk! Och tja, det får man väl betrakta den, med tanke på att ”twerk” är en typ av dans som går ut på att skaka på rumpan, och om man vill se det på youtube så gäller det att logga in först, av nån anledning. För man kan ju få en chock liksom, och det vill man ju inte ha. Förutom ifall man loggar in först alltså.

Men ändå. Jag tänker såhär: Är det fel att ställa en sexistisk fråga till en sexist?

För Hegerberg är nämligen allt igenom en professionell sexist som sedan flera år arbetar yrkesmässigt sexistiskt och tilldelats flera stora utmärkelser för detta.

Hegerberg är en så kallad ”damfotbollsspelare”. Inte någon fotbollsspelare alltså, utan en damfotbollsspelare. Vad är detta om inte sexistiskt?

Hon är säkert en skicklig damfotbollsspelare, det tvekar jag inte en sekund. Hon är säkert tillochmed en skicklig fotbollsspelare– men det lär vi aldrig få veta, för herrar och damer spelar lika lite fotboll tillsammans som ifall de allihop spelade i afghanska toppserien…

Så ja, fotboll och allt däromkring är sexistiskt. Att därför ställa en sexistisk fråga till den första kvinnan som tilldelas ett prestigefyllt fotbollspris är egentligen ingenting annat än att påpeka för henne att hon kanske är Kejsaren, men att Kejsaren fortfarande är naken. Tills Kejsaren behagar klä på sig kläderna twerkar den där djävla Kejsaren faktiskt, och tjänar gott om pengar på det, så det så.

   

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s