Lilla Greta i laglöst land

Varje gång jag hör det påpekas i media att klimataktivisten Greta Thunberg är femton år (nu sexton), blir jag lika förvånad. Jag uppfattar henne nämligen snarare som tio. Men alla utvecklas vi i olika takt, fysiskt såväl som psykiskt.

Ikväll var hon gäst hos Fredrik Skavlan i SVT-programmet Skavlan, och tjo vilka applåder hon fick! Det var dock knappast någon nyhet för henne- hon har bejublats starkt under hela hösten, sen hon bestämde sig för att ”skolstrejka” utanför riksdagshuset den tjugonde augusti 2018.

Men det är där jag istället känner mig kritiskt lagd.

Om några skolbarn får för sig att skolka och istället dra till torget och röka cigg med polarna, då kan det leda till att socialen med polis till hjälp kommer och plockar dem från familjen. Det är nämligen lag här i Sverige att barnen går i grundskolan. Det kallas skolplikt.

Varför blev det inte likadant när ett femtonårigt skolbarn skolkat dag efter dag och suttit som en EU-migrant och hängt utanför riksdagshuset, och detta snabbt blivit uppmärksammat av media? Varför drog inte en socialsekreterare från Solna kommun omedelbart till riksdagshuset i augusti 2018 och hämtade Thunberg, och varför har det fortfarande inte skett?

Nu kan man naturligtvis påpeka att en niondeklassare sannolikt ändå inte får lära sig speciellt mycket vettigt i skolan- snarare handlar det nog mest om hjärntvätt och indoktrinering av feminism och genustänk.

Ser man på det ur karriärsynpunkt är det självklart bättre att Thunberg skippar den där meningslösa skolan och istället åker omkring och pratar med påven, FN och TV-kändisar. Hon kommer tjäna mycket pengar på detta, det gavs ju ut en bok redan tre dagar efter att ”skolstrejken” drog igång (man kan nog se ”strejken” som en reklamkampanj för boken) och hon är idag känd i hela världen.

Rent hälsosamt mår Thunberg självklart bättre av att vara en applåderad aktivist än en deprimerad hemmasittare som inte äter.

Så- för henne personligen fungerar det här jippot absolut positivt. Det är mer om man vill se på det efter lagen, där alla ska behandlas lika, som man börjar känna obehag.

Speciellt som hennes narrspel ändå inte kommer leda till något. Hon kan ”strejka” hur länge som helst och prata med vilka kändisar som helst, klimatkrisen kommer ändå- den är redan här.

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lilla Greta i laglöst land

  1. Kristian skriver:

    Ja, hon verkar onekligen betydligt yngre än sin kronologiska ålder. Desto värre att hon så samvetslöst utnyttjas av diverse ”krafter.”
    Men, som du säger, karriären går nog bättre.

  2. Mr Snuggle skriver:

    Det är iaf kul att se en tonåring som brinner/intresserar sig för något annat än kläder, mode, alkohol och fester. Trodde också hon var mycket yngre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s