Respekten växer för Greta Thunberg

Ja, jag har tydligen fallit offer för fake news. Jag fann uppgifter på nätet om att Greta Thunberg skulle ta sig till USA med världens näst största kryssningsfartyg M/S Harmony of the Seas som drar 250 tusen liter diesel om dagen och släpper lika mycket koldioxid som 84 tusen bilar.

Detta förde jag vidare på facebook, men det skulle jag inte gjort, för det är tydligen inte sant.

Nu vet jag inte ifall historien om kryssningsfartyget är en tidigare idé stoppad i kylskåpet eller om det helt enkelt är illasinnad fake news, men oavsett så är det viktigt att fakta läggs på bordet, och har man farit med osanning ska man naturligtvis vara ärlig med det, be om ursäkt och berätta vad som är rätt.

Således, förlåt.

Thunberg ska alltså ta sig till USA med den 18 meter långa segelbåten Maliza II. ”Supersnabb”, enligt Aftonbladet, och det tror jag säkert att den är.

Här växer min respekt för Thunberg. Jag vet inte hur bra den här tävlingsbåten på det stora hela har varit för miljön eller klimatet, men det är inte riktigt det som är det viktiga. Thunberg kör sitt race och det ska hon ha cred för tycker jag.

Självklart hade jag också allra helst tagit mig till USA med en lyxig supersnabb segelbåt. Och till Afrika. Och till Filippinerna. Och till Australien och till alla andra spännande platser jag vill besöka.

Kul för Thunberg att hon har tillgång till en sådan, med besättning och allt! Tråkigt för mig att jag inte har det. Sålunda får jag istället resa som majoriteten: Jag får flyga. Trist, men så är det. Jag önskar Thunberg en god färd över havet tillsammans med Prinsessan Caroline av Monacos son och hans kamrater!

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Respekten växer för Greta Thunberg

 1. Mr Snuggle skriver:

  Stor risk att bli sjösjuk på en sån resa…Om man inte är van sjöman/kvinna. Men ändå betydligt enklare numera, mot för på Utvandrarnas tid.

  Såg en video med Harmony of the seas på YT för ett tag sen – skeppet var som en hel stad, liksom! Fanns nog allt där ombord.

  • bergersjo skriver:

   Ja, sjösjuk blir man säkert i början. Men man vänjer sig nog.
   Ja, Harmony of the Seas verkar ju inte alls inärheten så spännande som segelbåten.

 2. Ivar L skriver:

  Då så, dags för Di Caprio att tjacka segelbåt.

 3. Mr Snuggle skriver:

  Jag har också respekt för Greta, hon verkar väldigt intelligent och insatt för sin ålder. Och hon gör ju verkligen något meningsfullt, istället för att lägga upp avklädda bilder på sig själv på Instagram för att få likes som så många andra tjejer, eller visa de senaste sminkprodukterna, shoppingen, dagens outfit, etc. Hon verkar få mycket skit från folk också i kommentarerna på sin Insta, folk som hånar och hatar. Frågan är bara hur länge hon kommer orka både stå i rampljuset och leva sitt liv på det sättet. Många ungdomar vill ju rädda världen i unga år, men faller sen in i de vanliga 9 – 5 jobben, ungar, villa och Volvo. Ska bli intressant att se om hon fortfarande aldrig flugit vid 30 och så. Det är beundransvärt och även fascinerande hur stor påverkan en människa kan göra på omvärlden, men blir ju samtidigt ett väldigt begränsat liv. Själv tycker jag inte miljö- och klimatfrågor är de viktigaste politiska frågorna. Jag skulle hellre säga terrorbekämpning och brott och straffpolitik.

  • bergersjo skriver:

   Där missförstod du mig: Jag har ingen större respekt för henne. Men jag har STÖRRE respekt för henne NU än jag hade innan jag visste hur hon tar sig till USA, att hon kör dit enligt sina egna tankar.
   Jag tycker inte hon verkar väldigt intelligent och insatt för sin ålder. Jag är även ganska osäker på om hon drar i några trådar alls i hela Greta-spektaklet, jag kan föreställa mig att hon är ganska utnyttjad. Men det är ju inget hon förlorar på, hon har gjort en raketkarriär inom världspolitiken redan som 15-åring och kommer tjäna mycket pengar och leva ett lyxigt liv bland rika och berömda.
   Sen aldrig flugit, flugit har hon väl gjort som barn tillsammans med sina föräldrar?

 4. Mr Snuggle skriver:

  Hon har ju uppenbarligen koll på alla siffror om utsläpp och sånt iaf, oavsett om hon tagit reda på det själv eller någon lärt henne. Mognare och intelligentare än de 16-åringar jag själv mött iaf. Det handlade bara om att festa och supa och utseende för de flesta andra i den åldern och det gör det nog än. Därför har jag större respekt för en person i den åldern som ägnar sig åt politik istället och något vettigare. Hon kör sitt eget race.

  Men det är troligen just för åldern som hon har blivit så uppmärksammad. Hade hon varit 10 år äldre och suttit utanför riksdagen med en skylt, hade ju säkerligen ingen brytt sig. Hon skulle inte ens behöva gå i gymnasiet och utbilda sig vidare iaf, tänkte jag, för hon kommer ju få massor av jobberbjudanden ändå från alla håll och kanter nu…

  • bergersjo skriver:

   Jag är tveksam till om hon verkligen har koll på alla siffror, det är inget jag märkt. Men om hon har det, visst, en del människor är duktiga på att minnas sådant och de som är det är det garanterat även i den åldern. Kanske rentav duktigast just då, jag minns att jag själv hade mitt minne som allra bäst som tonåring när det gäller vissa saker och som ännu yngre när det gäller andra. Ju äldre jag blev, desto sämre minne… 😉
   Japp, hon är uppmärksammad på grund av åldern. Samt på grund av att media arbetat HÅRT för det. Om inte media satt igång hela maskineriet skulle ingen brytt sig. Och ja, hon behöver inte utbilda sig. Om hon ändå gör det är det bara bortkastat.

 5. Mr Snuggle skriver:

  Nog fan var det mesta roligare i yngre år i alla fall, egentligen ju längre tillbaka man går. Upp till ålder 11 var den bästa tiden för mig.

  Om några år när det står klart, så kan du gå upp i skybaren på våning 69 i Karlatornet på Hisingen i alla fall, du som bor i Gbg. Håll ut! 😉 Svårt att hitta info/bilder på nätet om hur långt de kommit, dock. Någon koll?

  • bergersjo skriver:

   Nej huga, den perioden var hemsk. Det var roligt före jag började skolan, sen var mellanstadiet värst och högstadiet inte mycket bättre. Sen var gymnasiet bra ända tills jag blev överfallen under skoltid och inte fick minsta stöd av skolan utan tvärtom fick höra av rektorn att om jag inte tog tillbaka polisanmälan så var jag ”precis som Saddam Hussein”. Detta var precis under Gulfkriget.

   Nä jag har ingen koll på nåt Karlatorn. Jag tycker det byggs för mycket här i stan. De borde ge sig ut på landet och rädda alla de stackars gamla byggnader som står och förfaller istället.

 6. Mr Snuggle skriver:

  Byggs massor här i Sthlm också. Överallt. I vissa fall är resultatet ren skandal och alla grönområden försvinner. Även slottsparker från 1600-talet ibland! Men höghus/skyskrapor fascinerar mig. Nog för min fascination av New York, dit jag aldrig varit då jag inte gillar att flyga. Dock inte ur miljösynpunkt som Greta…

  Tornet lär ha påbörjats på Lindholmen, så jag antar att man kommer se det från hamnen sen där Barken Viking och Läppstiftet står. Jag brukar oftast bo på Eggers under mina besök där och gå ned till den hamnen och käka någon macka till frukost. 🙂

  Mellanstadiet var värst för mig med. Innan var det mesta rätt okej. Sen slogs klassen ihop med en annan klass som kom till oss i femman. Alla där var mobbare, elaka och ändrade klimatet helt. Fick heller inget stöd alls, så jag sa aldrig något mer sen. Det ändrades aldrig. Elaka människor förblir desamma livet ut. Mött massor i vuxen ålder också, så jag idag inte har särskilt höga tankar om mänskligheten i allmänhet. Men klimatet i skolor är nog ännu värre idag.

  • bergersjo skriver:

   Tja om det inte är miljösynpunkt kanske du kan hoppa på ett containerfartyg och dra dig till NY med den! 😉

   Testa om du kan få rum 397 på Eggers nästa gång då, det är ju där det ska spöka enligt ryktena. 🙂 Varför besöker du en grå stad som Göteborg då? Är det nåt inom jobbet?

 7. Mr Snuggle skriver:

  Haha, nej, nej för fan…Skulle ta en evighet! 😀 Och sjön suger ju också som man säger! Nej, då skulle jag mycket hellre hoppa på ett plan. Känns lite lätt klaustrofobiskt bara, tycker jag…Kan ju inte flytta sig heller om man får någon osympatisk ”bordsgranne” som på andra färdmedel. Helt hänvisad till sin plats, liksom. Men helt klart smidigaste sättet att färdas och kommer självklart göra det ändå.

  Har alltid gillat stan bara! Skulle nog ranka den som en av Sveriges trevligaste, t.o.m. Den och Helsingborg. Är inte helt säker, men tror i alla fall jag har varit där 7 gånger sen första gången som tonåring 1995. Men det är först på senare år jag har upptäckt den där baren Heaven 23. Här i Sthlm har vi rätt dåligt med högt belägna skybarer.

  Jag fick ett rum med balkong mot Drottningtorget/spårvagnarna en gång. Det var riktigt trevligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s