Sölvesborgs kommun stoppar menskonst- kritiseras av skattefinansierade SVT

Sölvesborgs kommun, som leds av Sverigedemokraterna, har beslutat att kommunen inte ska köpa menskonst för skattebetalarnas pengar. Det är bra, tycker jag. Jag anser inte att skattepengar ska användas till konstinköp överhuvudtaget. Är det någon filantrop som vill slösa bort en massa av sina egna pengar till konst som en gåva till kommunen eller staten är det naturligtvis en annan sak, men det ska fortfarande vara upp till medborgarna vad de vill ha i det offentliga rummet.

Och om vackra halvnakna kvinnor i reklam upprör för att vara ”sexistiskt”, ”objektifierande”, ”könsdiskriminerande” och bla, bla, bla och därför inte passar i detta offentliga rum, kan man väl absolut hävda samma sak om fula dåligt tecknade figurer med röda fläckar mellan benen, inte sant? Med rätt tankegångar kan man absolut sträcka sig till att menskonst är såväl antifeministisk som kvinnohatande… Lite som om ”dickpics” från ”gubbslem” och ”snubbar” skulle pryda städerna. De flesta skulle nog anse att detta vore fult- Inte precis något att vara stolt över utan tvärtom ett hån mot män. Något barnsligt och skamligt.

Men normfeminister brukar inte känna så gällande menskonst, tvärtom. Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har uppmärksammat menskonsten som något av fokus för de svenska normfeministerna.

Nåväl! Kulturnyheterna på skattefinansierade SVT tyckte inte om att Sölvesborgs kommun är så negativt inställda till menskonst. De intervjuade Linda Fagerström, konstkritiker på Sydsvenskan, som menade att ”menskonst” inte ens är något riktigt ord som används ”i någon seriös kulturdebatt eller konstdiskussion” utan bara ett påhitt av Sverigedemokraterna, och att få förstår vad det betyder.

Vidare stoltserade Mattias Dellert på Kulturnyheterna med scoopet om att jo, enligt kulturnämndens ordförande ville Sölvesborgs kommun inte lägga pengar på menskonst, men faktum är att de faktiskt inte köper så mycket konst överhuvudtaget… Som om det nu då vore något negativt?! Tvärtom borde Sölvesborgs kommun vara de stolta här…

Men för att återgå till Linda Fagerströms absurda påstående… Först och främst: Alla fattar ju vad menskonst är. Till och med hon själv. Helt garanterat! Menskonst är ”konst” som på något sätt fokuserar på mens. Sen kan det vara streckgubbar med röda fläckar mellan benen a´la Liv Strömquists ”mens-verk”, eller pysselattiraljer med äkta mensblod som del a´la Casey Jenkins stickningar. Det väsentliga är att konstigheterna fokuserar på just mens, på vilket sätt det sker är mindre viktigt.

Sen andra påståendet då, att det skulle vara Sverigedemokraterna som hittat på ordet… Tja, jag har ju redan skrivit om Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor som använt sig av begreppet, vilket i och för sig inte är bevis för att det inte skulle varit Sverigedemokraternas påhitt ursprungligen. Politikerna gillar ju att härma varandra, och speciellt gillar de att härma Sverigedemokraterna nuförtiden…

Men eftersom menskonsten är en såpass stor och viktig del för normfeminismen, använder självklart även feministiska aktivister och konstnärer det rätta ordet om sin egen typ av konst. Jag kan förstå om en konstkritiker som Fagerström inte ser barockt groteska ord som något som seriöst, men ”menskonst” är på det stora hela inget märkvärdigt.

Absolut inte så perverst som andra ord som används av aktivisten Aliaa Elmahdy, dokumentärfilmaren och den menstruella aktivisten Zayera Khan, Femen-aktivisten och ”konstnären” Jenny A Wenhammar och barnmorskan och den sexualpolitiska ”konstnären” Birgit Linderoth i deras hyllning av menskonst i SVT från 2015, långt före Sölvesborgs kommun gjorde slag i saken att skippa dessa absurda konstigheter.

Så… Det är alltså inget hittepå-ord från Sverigedemokraterna. Och betydligt lättare att förstå betydelsen av än transfeministiska aktivistuttryck som ”snippa”, ”hen” och liknande idiotier. 

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sölvesborgs kommun stoppar menskonst- kritiseras av skattefinansierade SVT

 1. Mr Snuggle skriver:

  Konst är inte konst bara för att det är konstigt. Om argumentet är att mens är naturligt, inget att skämmas för och att det är nedsättande och förringande mot kvinnor att inte visa det, kan man även säga att det är naturligt att bajsa, då alla gör det. Eller ha konst med bilder på kön, folk som onanerar, har bajsat på sig, spyr, etc. Det är heller inget att skämmas för. Men det betyder ändå inte att det är trevligt att se bilder på det. Eller att det tillför något i det offentliga rummet. Allt som rör kroppsfunktioner, där mens ju ingår.

  Konst är inte konst bara för att du kommer på det knäppaste du kan komma på att göra. Och hänvisar till någon form av diskriminering om du inte får visa upp det. Det finns så många exempel som kunde ges på detta, på ”konst” de flesta hellre sluppit. Om något, tycker jag i så fall det är förringande mot alla de konstnärer värda namnet som verkligen HAR talang och sin egen stil.

 2. Kristian skriver:

  Heja Sölvesborg!

 3. Birgit Linderoth skriver:

  Hej! Kul att du läst vår gamla debattartikeln om menskonst. Vi hade då nyligen startat gruppen Fittkonst Stockholm och hade en del utställningar tillsammans. Annars har jag hållit på med mitt egna projekt Vagina Art Collection i över 40 år nu. Jag ser att du gillar citationstecken. Men undrar varför du anser jag är ”konstnär” och inte konstnär? Tack i alla fall för att du inte satte citationstecken på min andra titel, som är legitimerad barnmorska. Här är ett litet reportage som SVT gjort om min konst. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/darfor-gor-61-ariga-birgit-fittkonst Sen här är en liten artikel om annan konst jag ställt ut. https://www.dalademokraten.se/artikel/oberattade-sagobilder-vacker-egna-skrivkladan
  Vad är din definition på konstnär? Den brukar variera. Är det nån som gått vissa konstskolor, som ställer ut, som säljer eller själv kallar sig konstnär? Eller?
  Annars arbetar jag främst med att hjälpa dem som vill ha biverkningsfria och miljöbra p-metoder som fertilitetsförståelse och pessar. Som Gröna Barnmorskan.
  Vilka ord ansåg du förresten var perversa i vår debattartikel? Nyfiken.
  Vänligen
  Birgit Linderoth

  • bergersjo skriver:

   Om jag gillar citationstecken? Tja, det är väl ett praktiskt tecken som absolut bör användas, tycker du inte så själv?
   Varför jag föredrar att beskriva dig som ”konstnär” snarare än konstnär är väl ganska lätt att förstå? Fattar du trots allt ändå inte, får jag nog citera Ingemar Stenmark: https://1×2.se/medlemsbloggar/185/sargut/231/ha-lons-int–forklar–for-den-som-int–begrip (utan citationstecken den här gången utan med länk istället, jag ser att du gillar sådana).
   Ja, definitioner på konstnär och konst varierar absolut. Betraktar du själv ”dickpics” som konst och de ”gubbslem” som skapar dem som konstnärer? Det gör nämligen inte jag.
   SVT verkar ha tagit bort er debattartikel så din fråga om vilka ord som var perversa kan jag tyvärr inte svara på.
   Vänligen Sven Bergersjö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s