Snygghetsnormen

Ikväll visade programmet Aktuellt på skattemedelsbekostade SVT ett reportage om nån kvinna som drabbades av ”hat och hot” (de drabbas alltid av hat och hot, de där stackarna. Om det är rätt personer. Annars är det ”satir” och ”humor”) för att hon försökte bryta mot ”snygghetsnormen” genom att aktivt provocera folk genom att lägga upp bilder på lättklädda tjockisar på Instagram.

Att det handlade om medveten provokation var hennes egna ord.

Instagram plockade bort hennes bilder samtidigt som andra foton på vackrare men lika lättklädda människor fick vara kvar, vilket naturligtvis inte är okej. Det är ju ren och skär diskriminering. Om fula människor vill fläka ut sig på internet borde det vara upp till dem själva.

Men planen. Tanken bakom. Den är ju riktigt, riktigt dålig.

Vi minns dem allihop: Barnen i lekskolan som sprang omkring och viftade med händerna rätt upp i ansiktet på andra barn och skrek:

Luften är fri, luften är friii!

Det slutade alltid med att de fick sig en smäll, och det var ju inte som att de inte förtjänade det. För de viftade ju inte med händerna i ansiktet på andra för att luften var fri, utan för att retas. Och precis som de ville blev andra ungar provocerade.

Likadant är det med den här kvinnan. Hon vill provocera folk, och det lyckas hon med. Därför drabbas hon av ”hat och hot” (om hon nu faktiskt blir det). Jag säger inte att det är rätt, men jag säger att det beror på hennes egen medvetna illvilja. Karma, liksom. Det är inte samma sak som rättvisa alla gånger, för som sagt- självklart ska även fula människor få fläka ut sig om de vill ifall vackra får det.

Men återigen, tanken med det hela. Den är så djävla dum.

Hon vill bryta mot ”snygghetsnormen”, fine. Det är inte roligt att vara ful. Jag skulle själv gärna ha en vackrare kropp, en smalare mage. Men jag gillar godis, läsk, öl, pizza, såser och annat som sätter sig, och jag är slö och lat. Jag borde äta sundare och ge mig ut och springa en timme varje dag för att göra något åt den där magen, men istället slappar jag.

Jag får inte en vackrare mage genom att trycka upp bilder på den i ansiktet på folk i förhoppningen om att ”bryta mot snygghetsnormen”- jag är lika ful fortfarande. Det enda jag kan göra för att bli av med fettet är att leva mer aktivt och äta sundare, och kanske kommer det ändå inte hjälpa- ölmagar på medelålders män är inte jättelätta bekämpa.

Den där ruskiga ”snygghetsnormen” handlar om vad för utseende som attraherar folk. Och visst, det förändras delvis genom åren. På 50-talet var man mer attraherade av lite mulligare personer. Men Marilyn Monroe betraktas säkerligen ännu idag som en av de vackraste skådisarna som Hollywood hostat upp. Vad som inte bara är mode utan vad som verkligen attraherar folk skiljer sig kanske inte lika mycket?

En sak är dock antagligen ganska säker: Redigt fula människor kommer nog alltid att betraktas som redigt fula. Det är sorgligt men sant. Självklart finns det människor som attraheras av väldigt tjocka, och det finns också sådana som tycker att alla människor är vackra, oavsett hur de ser ut.

Det vackra och det fula, det finns i betraktarens öga. Är du själv väldigt nöjd med en tjock mage och anser dig mycket vacker, då är det ju jättebra! Ännu bättre om det dyker upp andra som tycker att du är det.

Men majoriteten kommer inte att tycka det, och det är majoriteten som sätter normen. Snygghetsnormen. Och att försöka provocera majoriteten leder då bara till att en del människor blir provocerade och somliga så långt att de kan ge sig till med ”hat och hot”.

Men ta det onda med det goda: majoriteten av de människor du försökt provocera blev inte provocerade, så även om du inte lyckades bryta mot ”snygghetsnormen”, bröt du heller inte mot hatnormen eller hotnormen.

Förhoppningsvis…

Detta inlägg publicerades i Dumburken och annan media, Samhället och Skamhället och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Snygghetsnormen

 1. Mr Snuggle skriver:

  Lagom är bäst, finns ju ett uttryck. Allt kan bli fel åt alla håll. Jag tycker inte jättesmala/anorektiska kvinnor är attraktivt heller. Heller inte kvinnliga bodybuilders med massor av muskler, som också på ett sätt blivit normen nu. Att alla ska träna och se ut så, både män och kvinnor.

  • bergersjo skriver:

   Att det blev mode med väldigt smala, långa kvinnor utan bröst eller höfter berodde ju på att det är så många homosexuella män i branschen av klädskapande och dessa inte själva attraheras av kvinnligt utseende utan gillar ”unisex”. Jag tror inte majoriteten av män tycker detta utseende är det bästa.
   Sen att alla ska se ut som bodybuilders, det upplever jag inte. Det är väl mer fitness det handlar om?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s